Arriva. De menselijke maat is weg. Die boete moet je betalen

Meerdere malen per maand reis ik met de trein tussen Leeuwarden en Sneek. Dit gaat altijd goed. In de 25 jaar dat ik gebruik maak van deze lijn heb ik nog nooit een boete gehad. Arriva is een bedrijf met een winstoogmerk. Er moet efficient gewerkt worden. Gaat dit ten koste van de menselijkheid dan gebeurt dit maar. Arriva is de monopolist tussen Sneek en Leeuwarden. Zowel op bus als op trein gebied. Ik heb een fout gemaakt. Maar ik geloof in de goedheid van de mens. Helaas is deze menselijke maat niet aanwezig bij Arriva. Ik ben daarom erg teleurgesteld in Arriva.

Ik check in bij een paal van Arriva
Ik check in bij een paal van Arriva

Ik ben de trein ingestapt omdat ik niet kon in checken. Het alternatief was een uur wachten op de volgende trein. Ik ben meteen naar de conducteur gegaan om mijn verhaal te vertellen. De conducteur heeft mij meteen een boete gegeven. Met de instructies als ik meteen betaal en bezwaar maak dat de kans groot is dat Arrive de boete kwijt scheldt. Ik heb daarom dezelfde dag de boete betaald en Arriva een brief gestuurd met daarin een uitleg van de situatie.

Brief richting Arriva

Afbeelding: U ziet hierboven het bewijs vanaf www.ov-chipkaart.nl dat ik was ingecheckt en dat ik ben uitgecheckt op het moment dat de trein op station Sneek-noord kwam binnenrijden.
Afbeelding: U ziet hierboven het bewijs vanaf www.ov-chipkaart.nl dat ik was ingecheckt en dat ik ben uitgecheckt op het moment dat de trein op station Sneek-noord kwam binnenrijden.
Voorlopig proces-verbaal
Ironie. Voorlopig proces-verbaal

De boete bedroeg het bedrag van 50 euro en 4.53 euro voor de treinrit. Ja. Ook al betaal ik elke maand 40 euro voor een kortingskaart. Ik moet Arriva de volledige ritprijs betalen. Als je ‘zwart’ rijdt kom je niet eens in aanmerking voor je 40 procent korting. Ik voel me net een robotje.

Op 27 juni 2017 kwam het antwoord

Het Arriva robotje heeft het besluit genomen. Ik ben verantwoordelijk voor het in en uitchecken. Sorry schat. Maar dan heb je de hele context van de brief niet gesnapt. Ik kon niet inchecken. Bij de NS hebben zij een failsafe ingebouwd voor dat soort vergissingen. Maar Arriva heeft dat niet. Arriva laat liever mensen een uur wachten op de volgende trein dan een beetje coulant te zijn. Ik trap er nooit meer in dat ik eerst de boete betaal en daarna pas bezwaar ga indienen.  Ik kan boos zijn. Maar ik kan ook een mooie afbeelding van een trein tonen. Die arme trein kan het niet helpen dat zijn eigenaren een beetje niet sporen.

De Arriva trein tussen Leeuwarden en Stavoren. Deze stopt ook in Sneek
De Arriva trein tussen Leeuwarden en Stavoren. Deze stopt ook in Sneek

Leave a Reply