Blog action day : armoede / Poverty

Ook dit jaar is er vandaag weer Blog Action Day. Vorige jaar was het wereldwijde onderwerp het milieu. Toen heb ik een stukje geschreven met tips hoe ik energie, en dus geld kan besparen. Dit jaar gaan blogs wereldwijd schrijven over armoede. Omdat ik het bloggen toch weer eens goed wil oppakken doe ik dit jaar ook weer mee.

Dit jaar is het onderwerp : Armoede / Poverty

Vorige week zondag heb ik samen met CdJ en zijn vriendin “Zeitgeist: Addendum” gezien.  In deze *documentaire* komen ze met informatie dat de armoede in de wereld, de afgelopen decenia’s is toegenomen doordat het *westen* een bepaalde manier van leven heeft en wil behouden.

Zeitgeist : Addendum

Sinds de vertoning van “Zeitgeist: Addendum” merk ik dat ik de afgelopen week totaal anders tegen de wereld ben gaan aanzien. Elke keer als er weer op de televisie een item is over de krediet crisis (die trouwens niet voor iedereen bestaat deel1 & deel2) bekijk ik nu met andere ogen. Wat de media verteld hoeft helemaal altijd waar te zijn.

Is het echt waar wat er in “Zeitgeist : addendum” wordt verteld ? Hebben de amerikanen echt al eeuwen een systeem waardoor ze altijd geld kunnen uitgeven ten koste van de wereld ? Stiekum had ik al een beetje dit gevoel. Dit gevoel is ontstaan toen ik een paar jaar geleden de documentaire “De Dag dat de dollar valt” gezien heb. Daarin komen ze met een vergelijking dat er een groter deel van de wereld bevolking werkt voor de levensstijl van de inwoners van de VS.

De dag dat de dollar valt

Eerst had ik mijn eigen theorie dat wij als westerse maatschappij moeten blijven consumeren om de arme landen die de producten voor ons produceren te voorzien van een goed inkomen. Helaas is deze gedachte afgelopen week ook ernstig in twijfel gebracht door de toenemende wereldwijde armoede.

Dit werd na het zien van de serie Max Westermans nieuwe wereld”  Aflevering 5  “Shop Till You Drop nog verder aangewakkert.  Max ging met de verborgen camera een Wallmarkt vestiging in. Ze Lieten producten zien waarvan ik me serieus ging afvragen of die producten wel voor die prijs uberhaut verkocht kan worden. En de prijzen waren ook nog eens in dollars. Producten tegen die verkoopprijs kan nooit eerlijk op de markt worden gebracht.

Volgens Bill Talen die Max interviewt in de serie heeft een gemiddeld Amerikaans gezin vier maanden nodig om de schulden van de afgelopen kerst af te betalen. betekend dit dat een Amerikaan geen geld heeft om het kerstfeest te betalen ? Armoede betekend toch dat je geen geld hebt om uit te geven?

Zijn de amerikanen niet de grootste oorzaak van de armoede? Maar zijn Amerikanen verder ook  niet de grootste arme gemeenschap van de wereld? Alleen kunnen zijn een manier van leven tot zich nemen door de werking van het Amerikaanse krediet systeem ?

De Europese wereld gaat steeds meer op Amerika lijken. Met onze uitgaven die steeds hoger liggen. Hoe vaak betrap jezelf niet op dat je geld uitgeeft aan dingen die je maar een paar keer gebruikt en daarna op een zolder verdwijnen. Maar ook de aanschaf van producten wordt ook steeds handiger gemaakt. Komen er steeds meer producten ons land binnen waarvan ik serieus afvraag wat het nut er überhaupt van is.

In “Zeitgeist : addendum” komt naar voren dat de grote bedrijven de echte macht hebben over de economie en dus over de armoede. Ook een ernstige vorm van armoede die nu voorkomt is dat mensen van het platteland naar de grote stad worden gejaagd door de wantoestanden.  Van natuurlijke rijkdom naar echte armoede.

Wat kunnen wij doen tegen de armoede in de wereld?

De laatste paar dagen ben ik aan het nadenken geweest. Zo kan ik bijdragen aan de vermindering van armoede in de wereld.

Ik ben dus ook arm. Ik leen geld van de Nederlandse staat om mijn opleiding te betalen. Ik doe daarna nog freelance opdrachten om nog een klein beetje extra inkomsten te hebben. Maar als je kijkt naar mijn inkomen leef ik ver onder de minimum grens. Ik maak me ook regelmatig schuldig aan uitgaven die nutteloos zijn. Geld en energie die ik had kunnen gebruiken in beter maken van deze wereld.

Mijn oplossingen om tot een betere wereld te komen met minder armoede is bewuster omgaan met mijn uitgave patroon. Elke uitgave die ik doe zet een economische lijn in werking waar aan het eind iemand is die als laatste het geld krijgt. Geen geld meer uitgeven aan bedrijven die bekent staan evil te zijn. Soja, Koffie en chocolade schijnen door slavernij geplukt te worden. De eerste stap die ik zelf heb genomen is Chocolade te kopen die 100 procent slaaf vrij is gemaakt. De cacao bonen plukken hebben voor hen werk een eerlijke bedrage gekregen. Nu moet ik dit ook gaan doen met mijn koffie inkoop. Soja probeer ik zoveel mogelijk te vermijden vanwege het effect op de regenwouden. Als mijn huidige voorraad koffie erdoor heen is ga ik een zak Max Havelaar koffie halen.

Hoeveel geven jullie nu echt aan goede doelen ? Ik geef geld aan goede doelen is. Zelf een land als Nederland geeft meer geld aan ontwikkelingshulp uit dan de VS.  Ik weet dat het soms dweilen met de open kraan is. Graag geef ik mijn geld uit aan goede doelen die het geld gebruiken om arme mensen te voorzien van een microkrediet.  Beter nog is een financiële onafhankelijkheid door  het geld te schenken. Met behulp van dit geld en begeleiding moeten mensen in staat zijn een onafhankelijk inkomen kunnen genereren.

Om de armoede ook te helpen is het terugbrengen van de verspillen van grondstoffen en voedsel. Wij moeten dingen veel meer samen gaan doen. CvJ zei zelf tegen mij dat in de toekomst “toegang belangrijker gaat worden dan bezit” Je zit het nu al onstaan in Amsterdam. Bewoners die samen auto’s gaan delen. hierdoor wordt geld, grondstoffen en energie bespaard.

Als je het gebruik van Fossiele brandstoffen terug weet te brengen ga je automatisch ook de productie van de biobrandstoffen tegen. Dan kan de kostbare landbouw grond waar de basis van de biobrandstof groeit worden gebruikt om weer voedsel te produceren. Voedsel die verdeeld kan worden over iedereen.

Om armoede helemaal tegen te gaan moeten we naar een wereld zonder geld. In “Zeitgeist : addendum” wordt aan het einde verteld over het “venus project” . Een wereld die is gebaseert op een wereld zonder geld. Ik hoop binnenkort daar wat meer over te kunnen bloggen. Nu zijn CdJ en ik op zoek naar meer mensen die samen met ons de documentatie over het venus project kunnen bestellen. Samen deze informatie delen is leuker dan het te verstoppen in een boekenkast.

Dit stukje is opgeschreven volgens mijn eigen opvatting. Mensen die hierop willen reageren zijn vrij om de comment systeem van deze blog te gebruken. Dan neem ik deze informatie mee om dit artikel de komende weken uit te breiden.

1 Comment

Add Yours →

Leuk stukje Rienk. Ik moet zeggen dat ik op dit moment even geen inspiratie had / heb om constructief deel te nemen aan Blog Action day. Ik denk dat het niet heel erg is om een dag vertraging te hebben ten behoeve van de kwaliteit, wel?

Wat betreft je verhaal: leuke opvatting over Zeitgeist. Ikzelf denk dat het met een aantal factoren samen te maken heeft. Om dat beter te begrijpen raad ik je aan toch eens het boek van Elena Simons te lezen over alle grote wereldproblemen, en om the story of stuff (.com) eens te kijken, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Vraagstelling daarbij: hoe kan een transistorradio nou ooit voor $4,95 op de schappen liggen, als je je indenkt wat voor immense weg het heeft moeten afleggen van grondstof tot productie tot vervoer tot schap? De prijs die je betaalt voor veel producten geeft in de verste verte niet meer weer wat het product werkelijk gekost heeft.

Leave a Reply