Criminaliteit en vertrouwen bij de Jumbo supermarkt in Dokkum.

Tegen mezelf heb ik altijd gezegd dat ik bij de derde waarschuwing er een stukje over ga schrijven. Een derde waarschuwing van de bedrijfsleider van de Jumbo hier in Dokkum. Belofte maakt schuld. Zelfs met jezelf.

Toen ik net met mijn stage begon in Dokkum, kreeg ik mijn eerste waarschuwing in de Jumbo supermarkt. De bedrijfsleider liep op me af, hij keek me aan en zei dat er maar drie scholieren tegelijk de winkel in mogen. Iedereen kan wel begrijpen dat ik dat dus totaal niet serieus ga nemen. Ik ben niet één van die zestien jarige snotneuzen die met hele groepen supermarkten bestormen voor energy-drank in blik en zakken snoep. Okeeh. Mensen schatten mij altijd veel te jong in. wie snapt dat nou :p Ik ben een lelijke reus van 102 kg.

De tweede waarschuwing kwam enkele weken later. Ik had geen winkelmandje. Okeeh, ik weet dat winkeliers graag willen dat je een winkelwagentje gebruikt. Het schijnt iets te doen tegen criminelen. Hoe het precies werkt snap ik dus niet. Ik dacht altijd dat een winkelwagentje ervoor zorgt dat je juist meer koopt. Door deze twee waarschuwing ben ik meer gaan opletten op de klanten in de jumbo. Je ziet zoveel mensen zonder een winkelwagentje of een winkelmandje. Was dit mededeling dat ik geen mandje had nu een persoonlijke mededeling of een algemene mededelingen voor iedereen in de supermarkt. Het lijkt wel een persoonlijke vendetta.

Vanaf vandaag weet ik het zeker. Ik ging zonet weer naar de Jumbo. Om een heerlijke stuk chocolade te kopen en een pakje Vifit. De bedrijfsleider kwam speciaal naar mij toe lopen om te melden dat ik een mandje moet hebben. Hij gaat er morgen speciaal op toe zien dat ik er ook eentje ga meenemen.

In mijn 26 jaartjes dat ik op deze aardkloot rondloop heb ik nog nooit dat soort meldingen gehad. Zelf niet toen ik met mijn 15 lentes met 10 klasgenootjes tijdens de pauze de buurt-Aldi enterde voor een blikje sinas (Energy-drink was toen net zo uniek als de mobiele telefoon).

Mijn collega’s waarmee ik naar de Jumbo ging waren ook stom verbaast. Helemaal omdat de bedrijfsleider het tegen mij persoonlijk had. Hij besteedde geen aandacht aan hun. Hij liep mijn collega’s gewoon voorbij. Terug bij mijn stageplek het verhaal gedaan bij de collega’s. Niemand had ooit te horen gekregen dat ze een winkelmandje moesten pakken. Wij doen zeker al vier maanden lang dagelijks onze boodschappen bij de Jumbo Dokkum. Morgen gaat de bedrijfsleider persoonlijk controleren of ik wel een mandje heb.

Okeeh. Ik zie er ook niet helemaal betrouwbaar uit. In mijn afgelopen zwarte schoenen. Mijn nep spijkerbroek van één of andere Vietnamese markt in Tsjechië, een verkleurt Hema t-shirt en een nieuw overhemd uit Bremen. En het beeld is afgemaakt door een namaak Diesel zonnebril die ik ooit kado heb gekregen en een glimmend maffia horloge wat ik voor mijn verjaardag van mijn ouders heb gekregen. Zie dat buikje! De gemiddelde oma zou meteen de kriebels van mij kregen.

Ik snap volledig dat deze onderneming graag iets wil doen aan de criminaliteit. Het gebeurt regelmatig dat bandieten dingen stelen uit winkels. YG kwam zelf met het gegeven dat 2 – 5 % van de omzet van een winkel gedrukt wordt door diefstal. Als je kijkt wat een jaarlijkse omzet van een winkel op jaarbasis is, dan is het begrijpelijk dat winkels daar graag iets tegen doen. Maar om mij daar nu drie keer persoonlijk op aan te spreken vind ik iets te ver gaan. Moet ik dan voortaan in pak komen ?

Goed, ik moet me hier niet meer druk om maken. Morgen is het vrijdag, verwend dag. Ik pak braaf een winkelwagentje voor de twee Italiaanse bollen en het bakje kipkerrie. Tijd om me weer druk te maken om andere dingen.

Leave a Reply