De mobiele werkplek

De afgelopen weken heb ik nagedacht hoe ik wil gaan werken. Wat ik absoluut niet wil en kan is elke dag van negen tot vijf werken achter hetzelfde bureau. Elke dag om 12:30 je brood bakje te moeten openen en weer dat zelfde stuk bruinbrood met jong belegen kaas. Elke dag dezelfde koffie. Elke dag dezelfde route naar je werk. Nee, dank je

Ik kan wel beter manieren bedenken om op latere leeftijd dementie te krijgen. Hoe blijf ik scherp en blijf ik nieuwe dingen te zien? Dan moet ik toch naar een mobiele werkplek. Onder een mobiele werkplek versta ik overal werken behalve thuis of op een kantoor. Dit kan werken zijn in een café, op een strand of in de trein. Gedetacheerd bij een klant is ook een mogelijkheid. Maar dat moet geen terugkerend ritueel worden.

Aan het werk bij de Friesepoort Leeuwarden in het voorjaar van 2007

Waarom een mobiele werkplek ?

Je kunt werken in verschillende ambiance’s. Verschillende tijden en plekken geven je nieuwe inzichten en inspiratie.

Werken in de trein heeft ook voordelen. De productiviteit gaat een stuk omhoog omdat je werkt terwijl je reist. Met de mobiele werkplek kun je ook inspelen op afspraken. Je zoekt een werkplek op vlakbij de locatie waar je een afspraak hebt. Nadeel is dat je niet overal kunt komen met de trein en ik heb een gloeiende hekel aan de bus. In de trein kun je tenminste comfortabel zitten.

Wat het grote nadeel van een mobiele werkplek is meteen ook het grootste voordeel. Je kunt maar heel weinig dingen meenemen. Je moet bewust zijn van alles wat je meeneemt. Wat heb ik dan bij me ?

 • Crumbler Pretty Boy XL met daarin:
 • Mijn camera Gear
 • Apple Macbook in sleeve
 • voeding, Apple Wireless Might Mouse
 • Pennenbak
 • koptelefoontjes
 • Apple iPod Nano 4 gigabyte stampvol met muziek, podcasts en boeken
 • Een goed boek.
 • Mindmap tekenboek
 • Aantekeningen boek
 • Agenda
 • Zootje losse papieren die daar niet horen.

Ik verbaas me nog steeds hoeveel dingen er in deze crumpler ‘waterdruppel’ past :p

Met behulp van de juiste lifehacking methode’s leer ik de computer zo te gebruiken dat ik zo weinig mogelijk papier nodig heb. Toch blijf ik een papieren agenda nog prefereren boven een elektronische. Misschien dat dit gaat veranderen als ik ooit een iPhone heb. Verder hebben de mindmap en aantekeningen boeken de functie om mijn volledige hersens (links en rechts) te gebruiken bij het verwerken en aanleren van nieuwe gegevens. Deze boeken hebben een oneindige energievoorraad.

De accu van mijn macbook gaat vier uren meer als ik er normaal op werk. of twee uren als ik een film aan het kijken ben. Het nadeel van een mobiele werkplek is dat er helaas niet overal energie of internet voor handen is. Het probleem van het internet heb ik getackeld door Orange World in combinatie met de Orange Proxy hack te gebruiken. Onbeperkt internet door de Nederlandse ether voor 6 euro per maand. 64 kByte down. Mooi toch :p Voor het opladen van mijn accu ben ik toch afhankelijk van de goedheid van de café ‘s die ik tegenkom. Ik moet er altijd voor zorgen dat ik met een volle accu van huis vertrek.

Nadeel is dat ik extra goed op mijn houding moet letten. Als je ergens onconventioneel aan het werk bent kun je dat zomaar in een verkeerde houding doen. RSI is wel een aandachtpunt waar je rekening mee moet houden.

Reizen met de trein is door de huidige auto prijs sterk aantrekkelijk aan het worden. Je reist confortable. Ziet verschillende mensen. Maak een praatje en wisselt gedachtes uit. Het allerfijnste is dat je lekker je oogjes dicht kunt doen. vertragingen? Daar hebben alleen mensen met haast last van 😛

Een kantoorruimte in de ochtend hoeft je in principe maar twee koppen cappuccino te kosten. In de middag een lekker broodje en twee biertjes.

Moet ik mijn droom volgen en in de toekomst toch gaan reizen. De wereld kent geen afstanden. Laat ik maar naar de absolute vrije werkplek toegaan. Dingen waar ik geen verstand van heb ga ik toch uitbesteden. Een kantoor thuis wil ik ook tot het minimum gaan houden. Mijn kantoor is mijn hoofd

5 Comments

Add Yours →

hey rienk. Mobiel werken is inderdaad heel erg fijn. Daarom ben ik ook zo’n groot voorstander van cafés en restaurants die free wifi bieden aan hun klanten. Eigenlijk zouden we eens een overzichtje moeten maken van waar die allemaal zitten.

Ik weet dat in Leeuwarden onder andere Paddy dat dus heeft. En in Groningen Doppio waar ik gisteren was. Beiden erg fijne plekken om te zitten.

In Leeuwarden o.a. ook wifi in de Dikke van Dale en die zaak die daarnaast zit.. De Salon ofzo..

Opgesloten zitten in en kantoor is inderdaad ook niet wat ik wil. Mobiel werken is inderdaad ideaal. Volgens mij waren ze bij Lable bezig om een applicatie te ontwikkelen om goede flexwerkplekken in kaart te brengen. Zou ideaal zijn.

Zon pennenbakje moet ik ook eens aanschaffen. Ik raak pennen altijd kwijt :s.

About die tas. Crumpler maakt idd heel mooi spul. Een tas waar ik zowel mijn camera als macbook in kwijt kan, zou ik nog. Ik heb wel een lowepro tas waar nog een laptop bij in kan, maar dan is ie ook echt vol. In die pretty boy weet ik dan weer niet of ik al mijn fotogear in kwijt kan. Maar enkel body en 2-3 lensjes zou al ideaal zijn.

Leuke blogpost. Ook erg herkenbaar waar ik zelf vaak over na denk. Niet opgesloten willen zitten in een hok van 9 tot 5..

Een mobiele plek om de creativiteit te stimuleren? Dat kan. Maar bepaalde productiviteit kan er ook mee in het geding komen. Met bijv. onderzoekswerk is het van belang om langdurige tijd geconcentreerd en ongestoord bezig te kunnen waarbij veel gelezen moet worden. Een mobiele plek is dan funest; weet ik uit ervaring.

Leave a Reply