De toekomst en de kracht van GPS

Het GPS netwerk is niets anders dan één groot wiskundig samenhangels. De GPS ontvanger berekend aan de hand met tijd hoe lang een signaal onderweg is van een satelliet naar de GPS ontvanger. Met de ontvangst van maar vier satellieten signalen kan de locatie al bepaald worden. Tijd is daarom de allerbelangrijkste factor bij het bepalen van je locatie. De reden dat het vaak zo lang duurt voordat je een GPS ontvanger de eerste locatie bepaling kan maken heeft te maken te maken met de factor tijd. Eerst gaat de GPS ontvanger zijn klok gelijk zetten met de klok van het GPS netwerk. Daarna gaat de ontvanger een voorspelling maken waar de satellieten zich aan de horizon bevinden. Op een zeker moment klopt de tijd en de positie van de satellieten en weet de ontvanger waar hij zich bevind tot enkele meters nauwkeurig. Dit in een notendop hoe een ontvanger werkt. Uitgebreide informatie kun je uiteraard nalezen op Wikipedia pagina over het Global Position System.

In het begin werd het alleen in de professionele wereld gebruikt. Als kleine jongen zag ik al prachtige apparaten gebruikt worden op de watersport beurs Boot Holland in Leeuwarden. Op water is het gebruik van GPS altijd al een goed hulpmiddel geweest. Op zee is het toch de methode om snel je positie te kunnen bepalen vanwege het ontbreken van visuele objecten.

In de jaren negentig van de vorige eeuw kwam het auto navigatiesysteem in opkomst. Autoradio’s en PDA werden uitgerust met de juiste software en een satelliet GPS ontvanger. Nu waren ze in staat om de automobilist te begeleiden in zijn reis van A naar B. Vandaag de dag heeft enkele ‘betere’ elektronicazaak wel een stelling met navigatiesystemen te koop.

Waarom schijf ik nu een stukje over GPS? Dat is toch opnieuw het wiel uitvinden? Dat is natuurlijk waar. Maar ik wil het in dit stukje hebben over wat we nog allemaal kunnen doen met GPS. Ik denk dat het nog te weinig gebruikt wordt. De meeste mensen denken nog steeds dat GPS synoniem staat voor auto navigatie staat. Maar je kan er zoveel meer mee.

Dit artikel wil ik al maanden schrijven. De aanleiding is toentertijd een artikel op een Apple site geweest dat er in de 6.0.5 update van Apple iPhoto duidelijke signalen zijn gevonden van een koppeling tussen Apple iPhoto en Google maps. De locatie waar de foto is genomen wordt met behulp van GPS informatie op Google Maps getoond.

De GPS ontvangers maken de afgelopen tijd een ware prijsval mee. Op Ebay kun je al voor 25 dollar een bluetooth GPS ontvanger bestellen. Deze kun je in combinatie met je bluetooth telefoon en PDA gebruiken voor navigatiedoeleinden. Dit zegt mij dat de productie kosten van een losse GPS chip niet eens zo hoog meer is. Voor een geringe meerprijs kun je verschillende apparaten nu uitbreiden met een GPS ontvanger.

Ook worden de GPS ontvangers met elke nieuwe generatie zuiniger met energie, kleiner en beter. Met beter bedoel ik de ontvangst. Had de eerste generatie nog moeite met het vinden van een locatie in dicht begroeide bossen of vol gebouwde steden. De laatste generatie werken zelf (half) binnen. (zolang het beton maar niet te dik is)

Ik verwacht door dit nieuws dat over enkele jaren een groot gedeelte van alle verkochte digitale camera’s worden uitgerust met een GPS module. Elke foto die je neemt wordt opgeslagen met de coordinaten waar je op dat moment bent. Dit opent allemaal nieuwe mogelijkheden. Je weet precies waar de foto genomen is. Je kunt je vrienden tot de meter nauwkeurig laten zien waar jij tijdens je vakantie die ene foto hebt genomen. Maar ook voor de professionele wereld gaat dit een uitkomst worden. Onderzoekers kunnen op de noordpool foto’s maken van populatie met zeehonden. En terug op de warme boot kunnen ze precies zien hoeveel zeehonden op welke coordinaten zijn. Sony, Ricoh, en zelf Kodak

https://youtube.com/watch?v=Sz6XjXu-oT8

Maar ook andere toepassingen horen tot de mogelijkheden.

De eerste echt commerciële telefoon met GPS is de koelkast A701 van Mio Mitac. Daar wil je toch niet mee gevonden worden. De volgende die met een GPS op de markt kwam was de Nokia N95. Ik heb altijd volgehouden dat Apple zijn iPhone ook ging uitrusten met een GPS. Helaas moet ik hierop terug komen. Apple heeft liever dat je hun navigatiesysteem gebruikt op de ouderwetse manier. Na elke straat moet je een tikje op het scherm geven. Moet je voorstellen wat je moet doen als je verkeerd rijdt. De grootste smartphone fabrikant (De iPhone is geen smartphone. LEES DE IPHONE IS GEEN SMARTPHONE) HTC is de enige fabrikant die anno 2007 leuke telefoons aanbied met GPS. Helaas zijn deze ook nog verre van het formaat handzaam.

Nokia N95

Nooit meer je kat kwijt als deze is uitgerust met een GPS katten riem die met een LPD zender elke 30 seconde de huidige locatie doorseint. Je kunt thuis met een heerlijke bakje koffie zien waar je kat zich bevind. Als er nu mensen beginnen met kritiek te leveren dat dit teveel energie kost. Ook daar heb ik iets op bedacht. Bouw in de riem enkele kleine kinetic sensoren om de elektronica van energie te voorzien.

Maar als je weet waar je kat is. Dan wil je ook graag weten waar je kinderen zijn. In de VS zijn al enkele kinder telefoons standaard met GPS uitgevoerd. Binnenkort denk ik dat 100% van de kinder telefoon die verkocht gaan worden op de meter nauwkeurig de ouders op de hoogte houden waar hun kroost uithangt.

Onze regering twijfel nog flink bij het rekeningrijden of ze dit gaan doen met sateliet navigatie of met tolpoortjes. Met tolpoortjes zal onze regering een globaal idee hebben waar jij rijdt met de auto. Met GPS gaan ze in Den Haag precies op de meter nauwkeurig weten waar jij bent geweest. Persoonlijk denk ik dat Hacker hier wel iets op gaan vinden. Dure Duitse auto’s zijn verplicht om een “verborgen” satelliet uitpeil systeem te hebben voor het geval dat je auto gestolen wordt. Dat helpt maar half. Er verdwenen nog genoeg gestolen auto’s.

BMW M6

“Volgend jaar hangen de GPS ontvangers in blister verpakking goedkoop en betaalbaar bij het tankstation. Bluetooth uitvoeringen voor je mobiele telefoon. Op klik uitvoeringen voor je Nintendo DS en de Playstation PSP. (krengen hebben meer rekenkracht en kunnen langer op een accu dan een tomtom) Een standalone uitvoering om te zien of je partner vreemd gaat.”

Sony PSP gps

GPS is de nieuwe Big Brother. Wij hebben het alleen maar over het gevaar van camera’s en rfid apparatuur in Paspoorten. Maar het ware gevaar is dat wij langzaam GPS accepteren als een nieuwe gadget en later als middel om de mensen echt te volgen. Rekening rijden is de eerste stap. De volgende stap is dat mobiele telefoons de gegevens gaan versturen naar de providers.

In de verre toekomst zal alles werken met navigatie apparatuur. Dan zijn ze net zo goedkoop te produceren als RFID. Kleding, blikjes cola, alles waar tegenwoordig een streepjes code opzit. Handig voor Logistiek en Marketing.

2 Comments

Add Yours →

Leave a Reply