Expo Dokkum 2007 opening

Een verhaaltje houden over al die vooroordelen over Friesland is te gemakkelijk. Er is nu eenmaal in de rest van Nederland een beeld waar wij nu eenmaal erg moeilijk vanaf komen. Helemaal nu een paar weken geleden ook nog eens het bewijs kwam dat veel van deze vooroordelen ook nog eens kloppen. (Jan Dijkgraaf heeft er een mooie samenvatting van gemaakt). De afgelopen jaren dat ik nog als taxi chauffeur actief was merkte ik het verschil tussen Friese klanten en de rest van Nederlands als nacht en dag. De meeste Friezen die met mij meereden reden golf, deden ambachtelijk werk en hun toppunt van de week was toch wel het (Amstel) biertje nuttigen in de keet, om daarna per taxi naar een dorpsfeest te gaan. (Dorpfeest is tent, friettent en draaimolen tent. De muziek bestaat uit rock muziek gespeeld door de lokale boeren met leger kistjes en een houthakkers vest aan) Elke week weer vervoerde ik weer hetzelfde soort mensen. National FM moet aan anders slopen ze de hoofdsteunen. (Zo zijn er al heel wat hoofdsteunen gesneuveld omdat ik faliekant verzette tegen elke vorm van deze muzikale marteling)De Nederlandse klanten deden hun best om de taxi niet te slopen. Waren in staat om een normaal praatje met mij te voeren en de fooien die ik van hun kreeg lag ook een stuk hoger.

Friezen zijn snel tevreden. Maar wij zijn wel een volkje wat elke keer weer verbaasd over de rijkdom die wij zien in de Randstad en op TV. Waar doet de rest van Nederland het ervan ? Misschien heeft het wel te maken dat de rest van Nederland minder gelukkig is dan de Friezen. Dat zij meer werken om een hogere materialistische levensstandaard te kunnen verwezenlijken.

Nu kan ik de komende uren wel gebruiken om negatief te zijn over mezelf en al die andere Friezen. Maar ik kan ook een stukje positief doen en gaan berichten over de positieve dingen die ik heb gezien. Afgelopen woensdag is in Dokkum de Expo Dokkum begonnen. Een beurs is toch één van die weinige momenten die er voor kan zorgen dat de business en business onderling contact hebben. Onder het genot van de triple B ( biertje, een Berenburgje en/of/met borrelhapjes) de laatste zaken onderhandelen, lachen om de laatste roddels en kijken naar de leuke beurs babes. Business naar consument is zeker zo belangrijk op deze beurs. De consument komt op zijn vrije ATV dag zijn plastic tasje vullen met folders over dakkappellen, bloembollen en alles wat er nog meer als drukwerk is te krijgen. Natuurlijk moet ik de pennen, stickers en aanstekers ook niet vergeten.

Chauffeur UvdM bracht mij in zijn Volkswagen Corrado V6 razend vlug naar de Expo tent. We waren net op tijd aanwezig voor de opening. Deze werd verricht door Joop Atsma. Met behulp van een rood lint moest hij de toegangsdeur naar de expo openen. Als ware CDA’er moest hij wel het grapje laten vallen dat rood niet zijn kleur is. Dat beloofd nog wat voor de rest van de dag. (Ik ben student, dus ik stem SP!).

Ik was echt blij toen ik binnen was. Normaal ben ik niet zo persoon die op dit soort formele dingen aanwezig ben. Ik probeer me altijd een beetje op de achtergrond te houden. Mooi aan de rand van de grote converentie tent waren de picknick tafels incognito opgesteld.We hoefden niet naar de speech van Joop Atsma te luisteren. Hij vertelde alleen maar dingen die ik vijf jaar geleden ook al hoorde. Dit was een mooi moment om gelijk te doen waar wij voor bij Expo Dokkum zijn: Zaken doen. De afgelopen twee weken zijn de twee Duitse uitwisselingsstudenten die wij bij Nofcom op bezoek hadden besteed met vertaal werkzaamheden voor de Kabelnoord website. Een wens van Kabelnoord was dat elke onderdelen van de website naar het Duits vertaald vertaald kon worden. Dit om de Duitse bezoekers in Noord-oost Friesland op te attenderen op de service die kabelnoord kan leveren. (Ik maak de laatste tijd wel een beetje veel reclame voor Kabelnoord. Wanneer krijg ik een t-shirt ?)

Leave a Reply