Friesepoort leert het nooit

Op veel internetsites lees ik het regelmatig. Blogs schijnen een soort macht te hebben. Een hulpmiddel om je geklaag de wereld in te helpen. Misschien moet ik dat ook een keer doen

Jaren geleden was ik student (en werknemer) van de Friese poort. twee jaar lang was ik een student ICT. En mijn kennis bleef niet onopgemerkt en heb ik verschillende periodes stagiare en werknemer gespeeld bij de systeembeheer afdeling. Het internet was toen al bagger. Maar dat had toen een reden. Het kwam over een simpele ISDN verbinding vanuit Leeuwarden richting Sneek.

De doelgroep van de MBO zijn mensen van de 15 t/m 65 jaar. Je kunt gerust zeggen dat MBO onderwijs voor volwassenen is. Toch had het internet toendertijd al een censuur. Alles wat maar geblokkeerd kon worden, werd geblokkeerd. Alles voor goed onderwijs. Toen kon ik het nog wel voorstellen. Het internet liet vanwege zijn trage snelheid over een Novell Netware Proxy server. Dat was ook hard nodig omdat je niet een grote school over een kleine internet verbinding kunt laten werken zonder informatie te cachen.

Nu anno 2007 volg ik onderwijs aan de Noordelijke hogeschool Leeuwarden. Probeer zo weinig mogelijk in ICT te verdiepen en heb met mezelf de afspraak gemaakt om nooit systeembeheerder te worden. Zelf een vuilnisman krijgt meer waardering voor zijn werk. De Noordelijke Hogeschool heeft een rete snelle internet verbinding via het surfnet netwerk. De gebruikers kunnen het internet vrij gebruiken. Je kunt je messenger software gebruiken om met andere projectgenoten samen te werken. Je kunt je mail binnen halen zonder rare kaprioelen uit te halen. Je kunt je net gemaakte website uploaden naar je webserver.

Allemaal dingen die anno 2007 niet mogelijk zijn op de Friesepoort. Ze hebben een wifi netwerk wat alleen voor intern test werkzaamheden is. Met een draadje is het netwerk niet vooruit te branden. En je moet een proxy instellen die al het internet verkeer binnen de school regelt. Ik kan niet eens mijn e-mail naar binnen halen, Ik kan niet msn gebruiken om informatie bij mede leerlingen te verkrijgen en mijn zelf gemaakte website kan ik alleen lokaal testen omdat ik het niet naar mijn webserver kan uploaden.

En al dat internet gaat nog steeds over een trage proxy server. Ik volg op de achtergrond een ICT les en opeens knalt het internet eruit. De docent roept om dat iedereen zijn IP adres van de proxy server moet aanpassen van server 1 naar server 2. Ik geloofde mijn oren niet. Een miljoenen onderneming die op deze manier moet internetten. Een ROC heeft tegenwoordig een rappe verbinding waar een proxy helemaal niet meer voor nodig is. En als jij jezelf op de kaart wilt zetten als een onderneming die onderwijs aan volwassenen wilt bieden dan moet je dat open doen. Als je zoiets gesloten aanbied zie ik als belemmering in het leerproces. Er is zelf een kans aanwezig dat de leerlingen hun tijd gaan steken in het saboteren van dit systeem.

Ik ben blij dat ik zometeen lekker thuis weer op mijn eigen 20 Mbit verbinding kan zitten zonder enige restricties. Daar is het gras eens niet groener dan bij de buren.

Het leren van het maken van een UTP kabel is door de jaren heen wel beter geworden :p

1 Comment

Add Yours →

Leave a Reply