Frozenland – paha maa

Met Frozenland bedoel ik niet de directe vertaling van Friesland mee! Hier bedoel ik ook niet het eenmalige muziekfestival Frozenland mee. Het festival wat werd gehouden in 1998 vanwege het 500 jarige bestaan van provincie Friesland (Een verloren verslag van een Frozenland bezoeker. Ik was er als werknemer. Stagedivers opvangen bij het hoofd podium)

Nee, met Frozenland bedoel ik de hitfilm uit Finland mee. Ik had deze film graag op het Noordelijk filmfestival willen zien. Maar door mijn vermoeidheid heb ik toen wat concessies moeten doen. Frozenland was op dat moment al als download te verkrijgen. Dus kon ik deze film overslaan op het filmfestival.

Wat is mijn beeld van Finland? Dat iedereen een huis vol heeft met Ikea meubels, vaste telefoonlijnen bestaan niet omdat de Nokia’s en Ericsson telefoons daar net zo normaal zijn als eten met mes en vork. En iedereen een Saab of een Volvo voor de deur heeft staan. Scandinavische landen behoren tot de rijkste landen ter wereld. Maar dit beeld van Finland kreeg een paar maanden wel een grote deuk. Finland schijnt een groot alcohol probleem te hebben.

Ieder land heeft zijn eigen problemen. Frozenland laat een goed en realistisch beeld zien.

Frozenland is deprimerend. Bijna iedereen in de film heeft wel een probleem. Is het geen drugs(pillen) of alcohol. Dan speelt geld wel een rol. In Frozenland volgen we verschillende karakters met ieder hun eigen probleem. Een leraar die wordt ontslagen en hierdoor een alcoholist wordt. Hierdoor is hij genoodzaakt spullen van zijn zoon te verkopen. Zijn zoon is weer bevriend met een computerspecialist die samen met zijn vriendin de ultieme hack willen zetten om aan geld te komen. We ontmoeten een Sjonnie figuur die zijn leven doorkomt met veel alcohol , geweld en het verkopen van shampoo. Een stofzuiger vertegenwoordiger die het leven niet meer ziet zitten. Een politieagente die door anti depressie pillen op de been blijft. Een echtgenote die verscheurd wordt door verlies. En alle personages die ik nog vergeten ben.

Stiekum kreeg ik wel het crash gevoel bij het kijken naar Frozenland. De goede keuze van Ambient geluid. De personages die nietszeggende verbindingen met elkaar hebben. Maar toch van grote invloed elkaar zijn. Er wordt echt de tijd genomen om de boodschap over te brengen. Ik heb niet vaak een film gezien waar zo goed is nagedacht over de boodschap die naar het scherm wordt gebracht.

Ik heb nu ook spijt van dat ik deze film niet op net Noordelijk filmfestival heb gezien. Je ziet de film dan op groot scherm en je hebt helemaal geen afleiding om je heen. Dat blijft toch de grote kracht van een bioscoop. Ik heb de film gezien op een klein 17″ breedbeeld scherm. Moet je voorstellen wat de impact was als je dit had gezien op groot formaat. Kippevel!


3 Comments

Add Yours →

Leave a Reply