Liquid Leeuwarden Stout en Nieuw

De laatste paar weken zag ik in de statistieken een trend. Veel bezoekers kwamen naar mijn weblog kwamen met de trefwoorden “Leeuwarden Liquid”. Ik voel me verplicht om google wat meer bronmateriaal over Liquid Leeuwarden te voeren.

Lang lang geleden in een verre buitenwijk van Leeuwarden kreeg Rinkel een mailtje van Liquid. Rond de jaarwisseling gaan zij een feestje houden. We gaan de overgang naar het nieuwe jaar vieren. Zin in een foute discotheek had ik dit jaar geen zin. De keuze was om lekker om 23:00 in bedje te kruipen of naar Liquid te gaan. Na lang beraad over deze zware opgave heb ik maar kaartjes gereserveerd voor Liquid.

De oudjaarsavond bij RL een halve rollade met gebakken aardappels naar binnen gewerkt. Een mens moet goed eten om er een avond tegen aan te kunnen. Terwijl ik mijn heerlijke voedsel naar binnen werkte keek ik nog even goed naar de kaarten. Het feest is tenslotte zwaar uitverkocht.

Gewapend met een muts en een fles Champagne begon iets voor elf uur de lange barre koude tocht naar het centrum van Leeuwarden. Lopend! RL vertrouwde het niet om op de fiets te gaan. Het is tenslotte oud en nieuw. Alles wat los en vast zit gaat zeker de lucht in. Daarom heb ik eerder op de avond mijn auto in de nette buitenwijk hier om de hoek gebracht.

Het Amicitia gebouw is een kwelling voor de oog. Maar dat kon ons helemaal niets schelen. Wij waren allemaal doorregent en de fles champagne was ondertussen ook al door ons bloed opgenomen. Het ging ook niet om dat lelijke Amicitia gebouw. Maar om de inhoud. Net als de vorige keer wordt Liquid ook dit keer hier weer gehouden.

Het was gewoon niet druk! Waar is iedereen ? De mensen vieren schijnbaar oud en nieuw thuis ? Maar who cares? Ik zie mijn vrienden waarvan ik wist dat ze ook naar Liquid gaan. JH, JBvD, JE en vriend. Samen wordt er afgeteld naar het nieuwe jaar met het weinig zeggende versie nummer 2.007. Ik zag het niet eens aankomen. Mijn Japanse polsklokje loopt 3 minuten achter. Stom ding.

Voor vele miljoenen euro’s aan vuurwerk gaat er de lucht in. Waar de ene Nederlander als status symbool een BMW voor de deur heeft staan. Zo proberen veel Nederlanders een zo veel mogelijk afval voor hun huis te knallen. Dat lukt aardig als ik al dat vuurwerk zag. Het amicitiagebouw kijkt uit op de steeg van de Weaze. Ook daar vieren mannen hun nieuwjaar met hun eigen hoogte punt. Je zag de heren naar buiten stappen druk bezig de broek op te hijsen. Jullie ook een fijn nieuwjaar

Drie zalen. Een grote zaal waar de ‘normale muziek’ wordt gedraait. Een ‘snelle’ zaak waar de drumcomputer de vrije loop heeft. En een kantine met een lounge hoek. Op de gang staan een paar retro game bakken uit de vorige eeuw. Het begint nu echt vol te stromen met mensen. 400 kaarten zijn er verkocht.

Vanaf nu begint het feest echt. De DJ’s beginnen op dreef te raken. Er is zelf een mobiele VJ die met een rijdende container zijn beelden door het gebouw tovert. In de lounge is het eerst tijd voor media dvdtjes of later op de avond te veranderen in een dvd met jaren ’80 videoclips. Alleen jammer dat het akoestisch zwaar zoog door het systeemplafond. De muziek keuze was wel 100 procent OK. Nooit geweten dat oude nummers dansbaar zijn. Nog veel beter was dat er later op de avond er ook nog een bandje ging spelen. Drums, keyboard en sax. jazeker; Funky Blues!
Ik heb veel mensen een handje gegeven. Maar ik zal geen idee meer hebben wie dat alemaal waren. Bij deze iedereen nog een steengoed 2007.

(Die weegschalen aan de muur. Wat een subtiele manier om een voornemen over te brengen aan het publiek)

Leave a Reply