Mobiel internet in het buitenland

Internet op je mobiele telefoon, in het buitenland, was jarenlang een luxe die alleen was weggelegd voor zakenmensen. Per 1 MB data betaalde je ongeveer hetzelfde als wat je voor een biertje betaalde. Maar het kon de rest van mensheid ook niet veel boeien of je nu wel of geen internet had tijdens je vakantie. De internetverslaving nam enkele jaren geleden nog geen epidemische vormen aan. Nu krijg je in een hostel of een hotel eerst de wifi sleutel en daarna pas de kamersleutel. Facebook is nu eenmaal belangerijker dan een bed. Elk jaar wordt het moeilijker om op vakantie te gaan zonder mobiel internet op je telefoon.

Er is gelukkig goed nieuws. In de zomer van 2017 verdwijnen de roamingkosten in Europa. Als je in Nederland een internetbundel van 2GB hebt. Dan kan je die 2GB ook over de grens gebruiken. Maar tot het zover is moet je nog behelpen. Deze zomer bieden wel alle grote belbedrijven al goedkope bundels aan. Ik als TELE2 klant heb al 200MB internet in het buitenland cadeau gekregen. Een nieuwe bundel kost 10 euro voor 1GB aan data. Vorig jaar betaalde ik nog voor 100MB € 7,50. Zo snel dalen de prijzen al.

Het kan nog goedkoper. Begin dit jaar heb ik tijdens onze vakantie naar Polen gekeken wat ik van een MIFI vindt. Een kleine mobiele router waarin je een SIMKAART kan plaatsen. Je kan dan jouw telefoon, laptop en tablet via wifi verbinden met de mifi. Je hebt één apparaat wat internet levert aan al jouw apparaten/gebruikers die graag het internet op willen.

Huawei mifi

Je kan dan een prepaid simkaart van een lokale telefoonprovider gebruiken. In Polen koop je voor 5 Zloty bij een kiosk een prepaid starterspakket. Omgerekend € 1,25. Ik heb een kaartje gekocht van de telefoonprovider PLUS.

Poolse simkaart met internet

Opwaarderen doe je bij een geldautomaat. Ik heb met behulp van een geldautomaat tien Zloty op mijn prepaid kaartje gezet.

Bij het activeren van de internetbundel liep ik tegen een probleem aan. Je moet deze activeren via de telefoon. Je kan hiervoor geen SMS sturen. Een andere methode is dat je via de website van PLUS de bundel activeert. Helaas kon ik hier de actiebundel van 2GB voor 7 Zloty niet activeren. Dus heb ik een bundel van 500MB voor zeven Zloty geactiveerd. Voor € 1,75 euro hadden wij voor de hele week 500MB. Ik moet je eerlijk bekennen. We hebben deze bundel niet opgekregen. We hebben het overal gebruikt. In de bus, in de trein en op het vliegveld. Bij de volgende vakantie nemen wij een kleine weggooi Nokia mee om dit probleem de volgende keer te tackelen. Ik hoor je denken? “Kon je die simkaart niet even in je eigen telefoon doen?”  Helaas werkt dit niet. De MIFI werkt met een standaard simkaart. Mijn mobiele telefoon heeft een NANO simkaart nodig. Dit past onderling niet.

simkaarten

Handig is om de vakantie goed voorbereiden. Als je van plan bent om een MIFI op je vakantie te gebruiken. Kijk dan goed naar welke frequenties die allemaal ondersteunt. Veel Europese MIFI’s werken niet in de Verenigde Staten omdat ze daar andere frequenties hebben. Een goede website om te kijken welke providers in welk land actief zijn is de Wikia over international prepaid simcards with data.

Ik hou de ontwikkelingen in de gaten over de nieuwe roamingwet van 2017. Het kan betekenen dat ik volgend jaar geen MIFI meer nodig heb als ik over de grens mobiel internet nodig heb. Maar als sommige landen je 2GB bundels kan aanbieden voor 2 euro. Dan ben je wel een dief van je eigen portemonnee als je dan je Nederlandse bundel gebruikt waar je voor tien euro maar 1GB data hebt.

Leave a Reply