Mondriaanstraat Leeuwarden het nieuwe Rengerslaan ? Huren in Leeuwarden

Maanden geleden begonnen de eerste geruchten bij mij binnen te stromen dat de NHL Hogeschool e/o de CHN de flats in de Mondriaanstraat willen opkopen. De beide flats in Leeuwarden zijn nu nog eigendom van de wooncoörperatie Woonbedrijf. De hogescholen willen de flats gaan gebruiken als vervangende woonruimte voor de studenten huisvesting die in het Rengerspark aan de Rengerlaan zijn gevestigd. Alleen deze gaat volgende maand dicht met als gevolg dat er honderden studenten op straat komen.

De Rengerslaan studentenhuisvesting is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip in Leeuwarden. Bijna elke buitenlandse student heeft daar wel een kamer gehad. Alle buitenlandse student kennen het ook. Kernwoorden van de Rengerslaan: Duur, stank, bedtijd nooit voor twee uur ‘s nachts, met ze tienen een keuken en een doucheblok delen, korte contracten en een breedbandinternet aansluiting die niet onderdoet met een inbelverbinding in Nigeria. But who cares. Aan de overkant van de straat is de CHN met zijn dikke vette snelle surfnet pijp. Slapen is bijzaak. Elke avond is er ergens wel een feest.

Al die studenten op één centrale plek geeft de scholen in het begin controle. De kort lopende huurcontracten hebben alleen als doel om er voor te zorgen dat elke augustus/september de halve Rengerslaan leeg is. Dan landen er vele nieuwe studenten op Schiphol die een dak boven hun hoofd moeten hebben. Als hogeschool wil je dat er elk jaar nieuwe studenten komen. Voor elke buitenlandse student krijgen ze een dikke beloning uit Den Haag. Dan wil je niet dat er in het buitenland het nieuws rondgaat dat er geen slaapruimte gegarandeerd kan worden.

De sloophamer gaat deze zomer in Rengerslaan. Na acht jaar gaat het eindelijk plat. Wat in eerste instantie is gebouwd om 3 jaar te blijven staan, heeft het kunnen rekken tot deze zomer. Maar waar moeten alle studenten nu naar toe ? Kanaalstraat is te klein. En verspreid over de stad is ook geen oplossing. Wat nu als er in Leeuwarden een straat is waar woningen alleen aan studenten worden verhuurd? De voormalige aso straat de Meinte die tegenwoordig als de Mondriaanstraat door het leven gaat verleend zich uitstekend voor de functie van studenten opvang. Sterker nog. De straat is de afgelopen jaren als een studentenstraat. Het Woonbedrijf laat alleen maar studenten toe in de huizen en kamers.

Waarom dit bericht. Vorige week is mij te horen gekomen dat Woonbedrijf aan het ruimen is. Vrienden van mij huren in de Mondriaanstraat een kamer. Zij hebben van Jeffrey Snel van Woonbedrijf te horen gekregen dat ze vriendelijk worden verzocht om hun kamer te verlaten. Na de zomervakantie worden dan buitenlandse studenten in hun kamer geplaatst. Iedereen die een kamer huurt in de Mondriaanstraat zal op de duur moeten verhuizen om plaats te maken voor de buitenlandse goudmijn van de hogescholen.

Ik zelf woon in een gruwelijk leuk appartement in de Mondriaanstraat. Ruim, goedkoop en een balkon op het zuiden. Volgens mijn huurovereenkomst ben ik geen student. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat op ten duur mijn appartement ook gebruikt gaat worden voor buitenlandse studenten. Voor 5000 euro oprotpremie en een urgentie papiertje voor een leuk appartement in het centrum van Leeuwarden ben ik altijd te porren. (uiteraard met parkeerplek voor de deur) Maar biedt dan de inwoners van de studentenkamers dan dezelfde optie.

1 Comment

Add Yours →

Leave a Reply