Night watch

Kunnen Russen films maken ? RH liet mij al eens een kort stukje van de film Night Watch zien. Alsof het rechtstreeks uit Hollywood komt. Dat Russische taaltje blijft helaas jammer. Om toch op de kleintjes te letten heb ik de film thuis in de download gezet. Zo gebeurt het dat het zo een dik jaar ergens in een hoekje op de harddisk ligt te verstoffen.

Omdat het bier vaatje van de beertender opmoest werd het weer eens tijd voor een ouderwetse filmavond. Paar buren waren wel bereidt om hier film te komen kijken. Heb ik meteen weer een goede reden om de projector weer uit het stof te trekken en de 5.0 installatie goed hard te zetten.

Donker en licht komen aan het eind van de Middeleeuwen erachter dat ze niet van elkaar kunnen winnen. Er wordt een pact gesloten tussen de beide partijen om te voorkomen dat ze elkaar uitroeien. Zo gebeurt dat er jarenlang een evenwicht tussen de groepen is.

Blade meet Moskou. Enkele eeuwen later volgen we Anton. Hij is actief voor de groep licht. Zij zorgen er voor dat de verhouding met donker in evenwicht blijft. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een combinatie met moderne systemen en de mythische methodes. Wie wil er nou niet een Yahoo hebben waarmee je in de toekomst kunt kijken. De oude Oostblok vrachtauto’s zijn gepimpt tot krachtige gele race monsters die stuiterend door Moskou heen racen. Zoals een Nederlandse kwelartiest vroeger al zong: met vlammen uit de pijp.

Licht en donker staan nog steeds in balans. De legende verteld dat er een persoon is die zo krachtig is dat als hij kiest voor 1 van de partijen deze in principe de winnaar van deze eeuwen lange battle is. Wie is deze persoon ?

Anton draagt een geheim uit het verleden mee. Dit geheim kent zo’n uitwerking dat het voor iedereen levensgevaarlijk is als dat geheim uitkomt. Kan Anton Moskou redden tegen het kwaad?

Voor een Russische film vind ik het ontzetten netjes. De eerste scene heb je het gevoel dat je een Lord of the rings scene aan het zien bent. Ander moment denk je dat je blade kijkt. Zelf de CGI is voor russische standaarden erg netjes . Wel zie je goed de verloedering van Rusland. afgezien van de Audi TT die je soms door het scherm ziet rijden. Telefoons zijn oud, de computers zijn oud. de kledingstijl is oud. Ik proef zelf de sfeer die had tijdens het lezen van Klik! van Sergei Bolmat.

Ik ben blij dat ze bij deze film niet veel Amerikaanse elementen hebben overgenomen. Verwacht geen happy end. verwacht geen gemakkelijk verhaal. verwacht geen engels. Verwacht wel veel blond. De Russische taal mag misschien stoer overkomen. Ik vind het helemaal niets. Die taal straalt totaal geen romantiek of geloofwaardigheid uit.

1 Comment

Add Yours →

Ik vind het een super film, daar heb je gelijk. Maar ik vind niet, dat russisch stoer overkomt, in tegendeel iik vind het daar wel passend en geloofwaardig, hoor. Je denkt zo waarschijnlijk omdat je het niet gewoon bent, das alles.

Leave a Reply