Noordelijk Film Festival 2007 – Hallam Foe [X]Geschikt

Ten eerste mijn respect voor de mensen achter de camera en de mensen van de belichting. De cameramensen, omdat ze ware goden zijn op het gebied van de juiste scherpte diepte op het juiste moment. De mensen van de belichting voor de sfeer. Hallam Foe is in alle opzichten een goede film.

Hallam Foe

Hallam is zeer geschikt voor MI6. In de zijn lokale dorpje heeft de zeventien jarige de kunst van het spioneren en onzichtbaar zijn geleerd. Hij weet alles van het dorp. Maar het dorp weet niets van hem. Twee jaar geleden heeft Hallam zijn moeder verloren. Nog steeds verscheurt van verdriet krijgt Hallam psychotische trekjes. Nu niet denken dat ik zat te kijken naar een bloederige Thriller. Nee integendeel, het is juist een hele frisse film.

Door een kort en heet conflict met zijn stiefmoeder waarvan de band nooit goed is geweest doet Hallam besluiten om het ouderlijke huis en zijn boomhut te verlaten naar de grote stad. Met zijn verfijnde specialiteit van observeren en zijn gebrek aan autoriteit zwerf hij door de stad. Hij raakt helemaal in de war hij tegen een dame aanloopt die als twee druppels op zijn overleden moeder lijkt.

De toon voor de film is gezet. Hallam ‘infiltreert’ in het bedrijf, een hotel, waar zijn nieuwe “mammie” werkt. Door zijn doorzettingsvermogen maakt hij langzaam promotie. Toch wordt hij nog steeds achtervolgt door de demonen uit zijn verleden.

Nee, het is ook geen horrorfilm. De film is doorspekt van komische effecten. Leuke verhaal wendingen en de drama op de juiste plek. IK was van begin tot het einde geboeid. Dus dan is het ook mijn plicht om een vijf aan te scheuren op het stemformulier.

Wie is toch die fucking Billy Elliot waar iedereen het maar over heeft?

Ik zie dat de stroom mensen voor de volgende film begint te lopen. Ik ga ook in de rij staan om een plekje in de zaal te bemachtigen

Leave a Reply