Noordelijk Filmfestival Leeuwarden 2006 dag 3 (vrijdag)

Dit eist wel zijn tol. Op woensdag druk met school, van woensdag op donderdag kort geslapen. Donderdag druk met school en dan ook nog drie films zien.

Ik wilde vroeg mijn bed uit kruipen. Maar dat werd hem niet. Ik was kapot. Voor mezelf even een time-out genomen en wat extra uren slaap gepakt. Films die ik nu mis kan ik op een later moment altijd nog downloaden :p.

Ober

Ik blijf stiekum toch een zwak houden voor Nederlandse films. Dit komt omdat ik het Nederlands een krachtige taal vind. Als je veel engelstalige films zit gaan bepaalde woorden hun uitwerking verliezen terwijl die in het Nederlands hun kracht blijven houden. Verder is de humor ook op de Nederlandse markt gericht. Ober is echt zo film die je vanaf het begin tot aan het eind blijft boeien. Wat een lol alleen al kun je maken met vier negers. Het verhaal draait, zoals de titel al verklapt, om een ober. Als zijn leven enkele tegenslagen heeft gaat hij verhaal halen bij de schrijver van zijn leven, letterlijk. Die belooft zijn leven mooier te maken. Maar helaas pakt dit niet uit zoals de ober gehoopt had. Dit is echt een film die je moet zien. Absoluut voor mij een festivaltopper.

Henning Mankell’s – Voor de vorst

Wallander is de Zweedse Cock. Zoals de Cock in Nederland wereldberoemd is. Zo is dat Kurt Wallander in Zweden. Wat net als in Nederland begon als een boekenserie door de schrijver Appie Baantje zo schrijft in Zweden de auteur Henning Mankell. En beide zijn verfilmt. Daar houden de overeenkomsten meteen ook op. De Cock en Wallander lijken totaal niet op elkaar. Wallander heeft een alcoholprobleem en een bloedmooie dochter (red. eigen mening :P). Klonk mij meteen bekend in de oren. En ja hoor: In mijn boekenkast staat een boek van deze schrijver. Zijn dochter is net afgestudeerd aan de politieacademy en heeft een baan aangenomen op hetzelfde bureau als waar haar vader werkzaam is. Daar botsen de personages al. Het verhaal is voorspelbaar. Erg voorspelbaar zelf. Van de beelden van Zweden heb ik genoten (Zweden heeft zeker potentie om heen te gaan voor vakantie). Na een blik op IMDB leerde mij dat dit niet een echte film is, maar een onderdeel van een serie reeks. Dit was het eerste deel uit een serie van 13. Voor een prima avond vermaak is dit zeker een aanrader.

Snow cake

Even dacht ik gadverdamme. Ik zag een hele rij bekende namen voorbij komen bij de opening van deze film. Ik was helemaal niet voorbereid op zoveel bekende namen. Alan Rickman, Sigourney Weaver en Carrie-Anne Moss. Even werd ik bang voor een typische Amerikaanse film. Gelukkig werd ik gerust gesteld dat deze film uit Canada komt. Het meest kleurrijke personage (vivienne gespeeld door Emily Hampshire) uit de film overleefd de eerste 15 minuten niet. Je begint de film meteen al met een krop in je keel. Vivienne lifte mee met Alex (Rickman). Hoewel het zijn schuld niet is heeft hij er wel problemen mee. Hij besluit de moeder van het meisje op te zoeken. De moeder blijkt de Autistische Linda (Weaver) te zijn. Tijdens deze film kreeg ik al een vreemd gevoel te krijgen vanwege de komende Oscar uitreiking. Alleen is er 1 maar! De film is Canadees. Of is die stiekum toch een beetje VS?

1 Comment

Add Yours →

[…] Deze film heb ik gezien op het Noordelijk Filmfestival. Als ik het goed heb komt deze 21 december in de Nederlandse bioscopen. Bij deze film kreeg ik echt dat Oscar gevoel. De film komt uit in de juiste periode. Er zit een ster in die een moeilijke rol heeft. Zoals Dustin Hoffman in 1988 Raymond heeft neergezet kunnen weinig acteurs. Hij heeft er terecht ook een Oscar voor gekregen. Sigourney Weaver speelt een autische moeder waarvan haar dochter komt te overlijden. Maar realiseert dit niet. Ze is alleen haar dochter kwijt. Daarnaast heeft ze ook nog een smetvrees tic. Heeft ze moeilijk contact met de dorpelingen. De ellende is weer compleet. Omdat voor mij niet geheel duidelijk of dit een Canadese productie is. Als dat zo is dat vrees ik voor een nominatie. […]

Leave a Reply