Noordelijk Filmfestival Leeuwarden 2006 dag 5 (zondag)

‘s avonds een vent. Dan ‘s ochtends ook een vent. 7:00 ging de wekker. Ik wilde voor 9:00 in de harmonie zijn. En dat lukte mij ook. Ik was niet de enige die een korte nacht had. 😉

De eerste film waar de zondag mee begon was “into great silence”. Dit is een film waarin een klooster centraal staat. Deze film duurt 167 minuten (zonder pauze) en er wordt geen woord in gesproken. Niets voor mij dus. De film draaide zaterdagmiddag ook. Toen is er een bezoeker wakker gemaakt omdat hij in slaap was gevallen en 10 bomen kon omzagen met zijn gesnurk.

De dienst bestond voor een groot gedeelte uit het regelen van broodjes en koffie voor de crew. Na mijn dienst wilde ik dolgraag naar:

la tourneuse de page

Zoete wraak in de zoetste manier die er bestaat. Op jonge leeftijd wordt melanie haar toekomst in duigen gegooid. Ze had een veel belovende toekomst in de muziek. Maar tijdens haar repetitie verliest ze haar concentratie en wordt ze afgewezen. Jaren later ziet ze haar kans om wraak te nemen.

Déborah François is echt een moordwijf om te zien :p

The Illusionist

Een voorpremiere van een hollywood film. Hier moeten wel veel mensen op af komen. En dat gebeurde inderdaad.

Het grote verschil met de andere grote Hollywood productie die op het filmfestival draait, the Black Dahlia, is dat the Illusionist wel goed scoort op imdb. Ik kan daar zo enkele oorzaken voor noemen. The Illusionist is een film die onderhouden is. Het is niet een van de hak op de tak springende film. De personages zijn te begrijpen en je krijgt echt de kans hun te leren kennen. Ook blijft het gebruik van de namen beperkt. Deze film speelt al in het begin van 1900. De mensen leven nog volgens oude regels. Maar de eer die de mensheid ooit kende is al verloren gegaan. Ik heb me prima vermaakt bij deze film. Misschien kwam het door de korte nacht slaap die ik heb gehad. Maar ik had het einde moeten voorspellen. Maar dat gebeurde niet.

The science of sleep

Dit is echt een film waar ik al een tijdje naar heb uitgekeken. Eternal Sunshine of the Spotless Mind was een paar jaar geleden voor mij een totale verrassing. Science of Sleep doet mijn herinneren aan enkele dromen die ik heb gehad dat je in de realiteit nog steeds het idee had dat het waar is. Het hoofdpersoon in deze film heeft nog veel ernstiger slaap problemen. En dit soort voor verwarrende situaties met de andere personages in de film. Ik vond alles lekker naturel overkomen. Lekker humor. Het enige wat ik nog miste is het wow gevoel wat ik wel bij Sunshine had. Deze film heeft zeker wel een plekje verdiend in mijn dvd collectie

After the wedding

De winnaar van de leeuwarder courant publieks prijs. De film heeft een zeer hoge score gehaald (maar niet de hoogste in de geschiedenis van het festival. Dat schijnt Fabuleux destin d’Amélie Poulain te zijn) De waarschuwing die ik kreeg is dat deze film het voorelkaar kan krijgen om de mensen aan het tranen te krijgen. We zullen zien. Ik moet eerlijk bekennen dat op het punt stond om een traantje te laten. De film is een aaneenschakeling van leed en verdriet. Een woensdagavond bij RTL4 krijgt het niet eens voorelkaar. Dit is een film die je saampjes op de bank moet zien met een goede fles wijn erbij.

Dit was de laatste film die ik deed op het Noordelijk filmfestival 2006. De laatste paar uren heb ik geholpen met het opruimen van de projectieapparatuur en ondersteunende materialen. Daarna in het filmhuis nog nagezeten met een paar biertjes.

Twee acteurs van de film Gravehopping waren ook aanwezig. Net als in de film is drank in het echte dagelijkse leven ook erg belangrijk voor de heren. Eentje van de twee was al zo ver heen dat die maar besloot te slapen op het toilet. Slaap lekker

En misschien ben ik volgend jaar wel op het filmfestival in Rotterdam. Wie gaat mee ?

Leave a Reply