Philips televisie met identiteitscrisis

Mijn vader aan de telefoon. Zijn televisie heeft de laatste tijd wat probleempjes. De teletekst doet het niet meer. De televisie signaal kan hij niet meer van formaat wisselen en het geluid doet het niet meer via de SCART verbinding. Van die eerste twee problemen dacht ik meteen aan de afstandsbediening. Die heeft door de zes jaren bij de instituut Schurer de nodig klappen mogen opvangen.

Nadat ik een lekker bord eten kreeg kon ik aan de slag. Het bleek dat het probleem toch dieper te liggen. Een andere afstandbediening kon ook niet de primaire functies van de televisie oproepen. Dan toch maar eens praten met de innerlijke binnenkant van de televisie. Met de altijd handige geheime code 062596i werd het service menu op het scherm getoverd.

Serieus. Nog maar een kleine 18.000 uren gedraaid. Valt nog mee. Maar welke module is er nu stuk ? Maar even door de menu’s van de televisie duiken.

Dus volgens het service menu heeft de televisie helemaal geen teletekst. Slap gedoe. Even het dingetje op yes gezet. opslaan in nvram en woepla. De televisie heeft weer teletekst.

Het beeld wat je hier ziet is echt breedbeeld. Mar die gekke televisie denk dat die een 4:3 is. Terug vervangen naar een tijd die al eeuwen voorbij is. Zie ik wel vaker bij apparaten en mensen. Deze even terug gezet op 16:9 en dit probleem was ook opgelost. Maar toch raar. Ik denk dat de nvram van deze televisie een opdonder heeft gehad en daardoor die kleine dingetjes is vergeten die hem tot een toffe tv maakt. Het probleem met het geluid was nu ook snel opgelost. De televisie stond op de verkeerde geluidschip ingesteld.

Soms vraag ik me af waarom ik dit werk doe. Vorige week belde pa om door te geven dat die toch maar een LCD heeft gekocht. Als de ware consument iets in zijn hoofd heeft zetten dan komt het er toch wel.

2 Comments

Add Yours →

Zit je vader nou op die tweede foto zich even lekker aan zijn kruis te krabben?

Hoe wist je dat die televisie een service menu had? Hebben meerdere TV’s dat? Ben wel benieuwd hoe je dat allemaal weet….

Leave a Reply