Samsung LE32R32B lcd televisie review

Na enkele weken de Samsung LE32R32B hebben uitgeprobeerd wordt het eens tijd dat ik er een korte review over schrijf. Op 5 juni heb ik samen met YG de televisie bij EP terpstra opgehaald. We waren eerst met de fiets. Maar na het zien van de doos moest YG even goed slikken en heeft ze de auto maar opgehaald. De doos past ook maar net in haar Volkswagen Lupo.

Voordat ik begin aan de review wil ik even iets rechtzetten. De televisie is volledig mijn eigendom. Het apparaat is niet geleased of geschonken. Ik heb er een symbolisch bedrag voor moeten betalen. Hiervan is zowel Terpstra als mezelf niet armer van geworden.

Ik heb de televisie dus voor een mooi bedrag gekocht. Maar een ander erg mooie voorwaarde is dat de televisie is voorzien van 70 maanden garantie. Dit omdat Electronic Partner 70 jaar bestaat. Dit is meer dan 5½ jaar garantie. Daar moet ik bij andere winkels al snel 150 euro extra voor betalen.

De doos mag misschien erg groot zijn. Maar dit is zeker nodig om de inhoud te beschermen tegen het vervoer. Gelukkig is de doos lang niet zo groot als de doos van een ouderwetse televisie met een beeldbuis. Dus voordat ik allemaal mailtjes ga krijgen van daklozen. De doos is helaas niet diep genoeg om als huisvesting gebruikt te kunnen worden.

De televisie heeft eerst enkele dagen bij Nofcom gestaan om de website Noordoostfriesland.nl te promoten tijdens de opening van Nofcom. Iedereen was al zwaar onder de indruk van het formaat van de televisie. Na wat netwerken heb ik iemand van de ROC Friese poort bereid gevonden de televisie naar Leeuwarden te brengen.

Nu naar de review. Het in elkaar zetten is een proces waar je even goed bij na moet denken. Je kunt de televisie op twee verschillende manieren gebruiken. Ophangen aan de muur met een muurbeugel of neerzetten op de bijgeleverde voet. Om de televisie aan de muur op te hangen zijn er verschillende beugels tekoop. Helaas zijn deze niet goedkoop. Je moet snel denken aan een bedrag tussen de 100 en 300 euro voor een beugel. En de beugels zijn ook weer in verschillende uitvoeringen te koop. De ene laat je de televisie draaien. De andere laat hem in hoogte verstellen. Ook zijn er beugels te verkrijgen die geen enkele kant opkunnen. Ik heb voor de bijgeleverde voet gekozen. Maar in de toekomst wil ik hem zeker aan de muur hangen. Alleen kies ik dan voor optie Pa. Mijn vader wil voor mij een beugel lassen. Ben ik voor een vaatje Beertender Heineken klaar. Wat ik erg vriendelijk vind van de achterkant zijn de twee kabel haken. De kabels kun je op deze manier mooi bijelkaar bundelen.

De voet installeren lijkt makkelijk. Maar verkijk je er niet op. Je moet de televisie met het beeld plat leggen op een vlak oppervlakte met bescherming. Ik heb hiervoor de verpakkingsfolie gekozen. Daarna steek je de voet aan de onderkant erin en draai je de vier bijgeleverde schroeven erin. Erg jammer vind ik dat er geen schroevendraaier is bijgeleverd. De eerste keer heb ik de schroeven erin gedraaid met een schroevendraaier die ik geleend heb van de buren. De Televisie stond alleen erg te wankelen op zijn voet. Thuis heb ik het nog een keer gedaan met een grote stevige Philips kruis kop schroevendraaier. Nu gingen de schroeven er wel goed in en stond de televisie een stuk steviger op zijn voet.

Waar de meeste ouderwetse televisies zich moeten redden met twee SCART aansluitingen en een tulp ingang heeft de Samsung LE32R32B veel meer aansluitingen. Voor de komende 70 maanden kan ik het prima redden met de aansluitingen die erop zitten. Kijken jullie mee?

  • Twee SCART aansluitingen
  • Componenten aansluiting met audio
  • s-video ingang / tulp ingang met audio
  • HDMI/DVI digitale ingang met audio
  • RGB ingang met audio
  • De antenne ingang
  • Koptelefoon uitgang
  • Stereo Audio uitgang

Ik ben hier erg blij mee. Nu kan ik zowel Amerikaanse apparaten(componenten poort) als Europese apparaten (SCART poorten) aansluiten. Ook het aansluiten van de nieuwe digitale apparaten moet geen probleem meer zijn. Op de RGB poort kun je een computer aansluiten en dan fungeert de televisie als een grote monitor. De HDMI ingang is de laatste tijd sterk in opkomst. Ik zie op steeds meer DVD spelers een HDMI poort aangebracht worden. Ook de nieuwe spelconsoles hebben een HDMI uitgang. Ik kan ook een computer met een DVI uitgang op de HDMI poort aansluiten met een DVI naar HDMI converter. Omdat er dan geen digitaal->analoog->digitaal omzetting is moet je optimaal beeld hebben. Ik heb de televisie getest met alleen de scart ingang en de RGB ingang vanwege het ontbreken van een HDMI apparaat. Ook heb ik de beeldkwaliteit van de antenne ingang ook niet getest omdat ik al anderhalf jaar geen kabeltelevisie meer heb.

Wat ik wel erg jammer vind is dat de koptelefoon aan de achterkant van de televisie zit. Even makkelijk een koptelefoon aansluiten is er zo niet bij. Verder is het aantal audio ingangen prima voor elkaar. Alleen ga ik deze niet gebruiken omdat ik al mijn geluid laat afhandelen door mijn Yamaha RX-V630RDS receiver. De televisie wordt dus door mij alleen als een grote monitor gebruikt.

Als DVD source heb ik mijn oude Pioneer DV-350 DVD speler gebruikt. Deze heb ik met een standaard dropveter SCART kabel op de televisie aangesloten. Ik moest toch even een grote teleurstelling verwerken. Het beeld was bar en bar slecht. Er zat ruis door het signaal heen. De kleuren klopte voor geen meter. Het vlekte allemaal over. Hoe kan dat nu? Meteen begon ik na te denken over wat de oorzaak kon zijn. De reden was erg simpel. Het was de budget SCART kabel die ik er tussen had hangen. Na die te vervangen te hebben door een kabel van verguld goud met Siberisch lama haar was het beeld zoals ik dat graag verwacht van een dvd speler. Het beeld staat strak als een Dia. Ik zie geen ruis meer.

Het beeld is helemaal top als ik de laptop op de RGB ingang aansluit en enkele videoclips ga afspelen met HD-kwaliteit. Dan krijg je pas echt een goede indruk wat de televisie precies kan. Op de Apple site kun je gratis HD video clips downloaden. Dit is echt een wereld van verschil met DVD kwaliteit. De televisie is geen fullHD. Maar de 720 kwaliteit is wel uitermate geschikt voor deze televisie.

Ik heb geen zin om de specificaties hier neer te kloppen als Samsung die zelf al erg mooi op hun site hebben staan. De specificaties zijn voor de televisie erg netjes. De 500cd luminatie is soms net iets te weinig om televisie bij te kijken in een vrij lichte woonkamer. Maar voor mij is dat geen issue omdat ik alleen maar in de avond televisie kijk. Voor de ware televisie junkies kan dit een beetje storend zijn. De kijkhoek is meer dan voldoende. Als ik achter de computer zit dan kijk ik film onder een vrij grote hoek. Ik zie dan geen vertekend beeld. Omdat ik een lichte vorm van kleurenblindheid heb kijk ik bijna nooit naar kleuren. En ik zie helemaal niet het verschil in 2000 tinten grijs. Als de video bron maar goed is levert de televisie ook een goed kleurenpalet.

De bediening is kinderlijk eenvoudig. Het menu van de televisie puilt niet uit van allemaal overbodige functies die je toch nooit gaat gebruiken. De televisie detecteert ook vrij snel als er een source veranderd. Ik heb de afstandbediening erg weinig nodig gehad. Ik zet de televisie aan en hij kiest vanzelf de goede ingang. Ook speelt hij goed in op de laptop. Als de laptop gaat slapen omdat ik er even niets mee heb gedaan volgt de televisie dat voorbeeld en gaat ook slapen. En staat dan niet onnodig energie te verstoken.

Wat wel storend is dat de televisie de lichtopbrengst aanpast aan de hoeveelheid zwart op het beeld aanwezig is. Als je een hele donkere scene hebt zie je dat de televisie de lichtopbrengst langzaam een beetje terug schroeft. Dit gebeurt niet helemaal traploos waardoor je het ziet gebeuren. De televisie doet dit trouwens om te voorkomen dat in donkere scene de donkere vlakken in het scherm dan blauwig op kleuren. Als Samsung dit traploos had gemaakt en wat sneller reageerde met de situaties op het scherm was dit zeker een uitmuntende televisie voor een lage prijs geweest.

Ik ben erg blij met de televisie. Voor de komende jaren heb ik een stuk kwaliteit staan met genoeg ingangen om aan mijn behoefte te kunnen voldoen. Ik heb zelf mijn oude beamer weg gedaan vanwege de kwaliteit en het beeld formaat. De komende 70 maanden is deze televisie mijn overbrengen voordat de 120 inch fullHD televisies betaalbaar worden. Nogmaals wil ik EP Terpstra in Dokkum bedanken voor deze televisie. Nu kan ik bezig met het testen van Mediamall.

gerelateerde artikelen

6 Comments

Add Yours →

He Rinkel,

Mooi review! Leuk om te lezen. Vraag me alleen af hoe je zo’n mooie tv heb weten te scoren voor een naar jou zeggen symbolisch bedrag 🙂 Dat maakt mij wel nieuws gierig 🙂

SCCC to offer 4-year business…

Delhi already began offering a business administration bachelors in hospitality management at Schenectady County Community College in 2004. ……

Hallo,
Ik hoop dat er nog iemand actief is op deze site.
Ik heb deze televisie en wil hier mijn laptop aan hangen om films te kijken.

Nu heb ik al wel beeld op de tv dmv een vga kabel.
Ook heb ik een jack (?) kabel aangesloten, 1 stekkertje gaat in de koptelefoon ingang van de laptop de twee stekkers aan de andere kant van het snoer (wit en rood) heb ik al in alle rode en witte ingangen achter op de tv geprobeerd, maar geen geluid.

Callcenter van samsung zegt dat geluid van een laptop afspelen op deze tv niet mogelijk is, maar dat kan ik mij gewoon niet voorstellen.

Moet ik iets instellen op de tv/laptop, in welke ingangen moeten ze of heb ik een andere kabel nodig?

Hoop van iemand te horen,

Vriendelijke groet,
E.

Hallo E,

Het is wel mogelijk. Achterop de televisie, naast de VGA ingang zit een ronde jack audio ingang. Daar kunt u dan een jack kabel indoen. Dus een 2,5 inch naar een 2,5 inch jack kabel. De andere ingangen corresponderen alleen met de ingang waar die bij hoort. Sluit je een kabel aan AV. Dan zul je alleen geluid horen als de televisie op de AV ingang staat.

Toen ik deze televisie nog had, liep er een glasvezel uit mijn laptop naar de versterker. Dat geluid was namelijk stukken beter.

Als u meer vragen heeft hoor ik dat graag.

Rinkel

Ah enorm bedankt voor uw reply.
Dan ga ik morgen een andere jack kabel halen en dat proberen.

Bedankt!

Vr. gr,
E.

Leave a Reply