Sony Broken Stylus Syndroom – Sony PRS-350 e-reader

“Neen Meneer. Op de stylus geeft Sony geen garantie. Maar u kunt op onze webshop www.sonyplaza.nl voor 23 euro een nieuwe bestellen.”

“Ooh,  Of u garantie heeft als u een nieuwe stylus bij ons koopt. Dat weet ik niet.

Het internet staat er vol mee. Boze klanten die de Sony e-reader PRS-350 bezitten waarbij op een onverklaarbare wijze de stylus breekt. Op zijn Nederlands wordt de stylus ook wel het pennetje genoemd.

Ook bij mijn e-reader is dit gebeurd. Lekker op de bank lag ik boek te lezen op mijn Sony PRS-350. De e-reader in mijn linkerhand. De stylus in mijn rechterhand. Ik lees boeken in het Engels. Weet ik even een woord niet. Dan hoef ik alleen even dubbel te tappen met de stylus. De e-reader toont mij dan snel de Nederlandse vertaling. Erg handig.

Minder handig was dat opeens de stylus in twee delen lag. Eerst dacht ik dat de schroefdraad los zat. Helaas bleek dit niet zo te zijn. Zonder enige kracht te zetten lag die uit elkaar. Als je de afbeeldingen bekijkt lijkt het wel of het kunststof van de stylus verkeerd is gegoten. Het is een productiefout.

Sony broken stylus syndrome
Sony broken stylus syndrome
Sony broken stylus syndrome
Sony broken stylus syndrome

Mijn eerste telefoontje naar Sony

Gelukkig geloof ik in de goedheid van de klantenservice van Sony. Dus ik bellen met de helpdesk van Sony. Daar werd mij verteld dat voor garantie afhandeling ik het beste terecht kan bij het bedrijf wat de garantie doet in Nederland. . Dan daar maar mee bellen

Tweede telefoontje naar FRS europa

Voor garantie en reparatie gebruikt Sony de firma FRS Europa in Almere. Te bereiken op 036-5388853

De dame die ik aan de lijn kreeg klonk alsof ze geen plezier heeft in haar werk. (Zal zeker in Almere wonen?! ) De belmiep vertelde mij al meteen dat er geen garantie op een stylus zit omdat het een accessoire betreft. Maar ze kon mij voor 23 euro een nieuwe toesturen.

Derde telefoontje naar Sony

Maar weer met Sony Nederland bellen. Waarom ik bel. Nou omdat FRS Europa mij niet wil of kan helpen. De verkoper reageerde wel dat hij 23 euro voor een nieuwe pen raar vond. Ik kan beter de pen rechtstreeks bij Sony kopen voor 15 euro. Wat die belkees mij niet vertelde is dat de website ook nog 7,50 euro aan verzendkosten rekent. Ja, 7,50 euro om een stukje metaal en plastic te versturen. Uiteraard werd ik hier niet blij door.

Ik kon het niet laten om het te vragen. Krijg ik op een losse stylus wel garantie? Nou, dat kon de belkees mij niet vertellen. Maar wel dat er op de stylus die bij de e-reader zit geen garantie zit. Dat de e-reader zo is ontworpen dat de stylus een onderdeel van het design is telt niet mee.

Ik ben niet alleen

Als je op dit probleem gaat Google’en zul je zien dat ik niet de enige ben. Bij heel veel klanten van Sony breekt de stylus. Er zijn nu zoveel pagina op het internet te vinden dat het probleem geen incident meer is. Het heeft zelfs al een naam gekregen; Broken stylus syndrome

Fix your own stuff

Ik ga nu niet meteen 23 euro betalen voor een stukje staal en plastic. Dat doe ik al voor Apple producten. Sony heeft het nog niet verdiend dat zij ook dat prijsmodel mogen hanteren.

Wat ik gedaan heb is een fijne kleine schroef in de pen draaien. Nu heb ik toch een stukje houvast om de pen uit de e-reader te kunnen trekken. Het is meteen ook een opening voor gesprekken. Als mensen mij vragen waarom er een schroef inzit, kan ik ze vertellen hoe hard het garantie beleid van Sony zuigt.

Hoe ik de styles van mijn ebook reader heb gerepareerd
Hoe ik de styles van mijn ebook reader heb gerepareerd
Mijn ebook reader ziet er zo niet uit
Mijn ebook reader ziet er zo niet uit

Wat kan ik doen?

Erover bloggen en twitteren. Ik verdien nog steeds een leuk zakcentje aan mijn blogpost over KPN digitenne. Dan ga ik de inkomsten uit deze blogpost gebruiken om te sparen voor een nieuw pennetje. Ik zet binnenkort een knalgele schroef in de e-reader. Mensen mogen mijn schroef zien 😀

Weet je. Ik cc deze blogpost meteen naar Kassa en Radar. Kunnen zij in de komkommertijd kijken of ze hier een item aan durven te wagen.

Helaas heeft Sony al jaren zijn glans verloren. De garantie en communicatie hebben zij uitbesteed. Sony is een doorgeefluik geworden van slechte producten. De afgelopen weken heeft de communicatie-afdeling van Sony al bewezen hoe slecht zij de afhandeling van de Playstation Netwerk heeft afgehandeld.

Geef mij nog een reden om Sony producten te kopen?

UPDATE 10 februari 2012

Vorig jaar heb ik door deze blogpost van Sony een nieuwe stylus ontvangen -> Een nieuwe stylus van Sony voor mijn PRS-350 ereader

18 Comments

Add Yours →

Hallo,

Ik heb een oplossing gevonden!

Neem een 1 of 1,5 mm boortje en boor beide helften wat uit.

Stop een klein druppeltje secondelijm met een stukje coctailprikker
er tussen (even op maat snijden) en plaats beide helften goed op elkaar.
Vijl het geheel met een stukje schuurpapier of nagelvijl zodat het styluspennetje weer soepel past.

Het is even wat werk en geklooi maar dan heb je wel weer een stevig
pennetje!

Hoi,
ik heb hetzelfde gedaan als Rene, maar dan in plaats van het onderste deel alleen het bovenste gebruikt en een afgezaagde spijker.
secondelijm erin en kapot zal het niet meer gaan.
Scheelt een hoop in de kosten 🙂

Ja, ik heb hetzelfde.
Eind maart mijn PRS-350 gekocht, heel blij mee, maar stylus nu al kapot!
Belachelijk dat een nieuwe stylus zo duur is…

Idem, ook vanaf maart in bezit en echt niet zoveel gebruikt.
Wat een flut constructie en slechte service van Sony.

Grr. Zelfde hier. 23 euro voor een pennetje met een productiewaarde van 10 cent! Eens kijken hoe bol.com met garantie omgaat.

Hier nog eentje.
Haal de reader uit het doosje, waar ik m altijd zuunigjes in bewaar, blijkt dat kreng afgebroken te zijn. Ga ook maar een beetje knutselen, maar blijft wel jammer.

Ik pakte de stylus er gewoon uit de reader en de bovenkant lag los. Ik kon me niet voorstelen dat hij kapot was, want ik had helemaal niets gedaan. Maar hij was wel kapot. Jammer, de e-reader bevat juist zo goed en dit is geen reclame voor Sony. Waarom geen stylus uit 1 stuk gemaakt?

inderdaad, na een aantal malen het pennetje gebruikt te hebben ging alleen de bovenkant eraf en de rest zit er nog in en krijg het er ook niet uit!Wat een rommel!!!!!

Ik heb een PRS650. Na een half jaar lag mijn gebroken stylus naast het apparaat, het schrijfpuntje zit nog in de reader. Zit vast, geprobeerd de stylus er op te draaien, maar kennelijk is hij gebroken, terwijl hij in de reader zat!?
Weet iemand of je de reader kunt openmaken om het puntje er uit te vissen? Waaraan zou het überhaupt vast kunnen zitten?

Ik heb hetzelfde probleem: ineens had ik alleen de clip in mijn handen. De hele pen zit nog in de reader (PRS350). Van alles geprobeerd, maar ik krijg hem er niet uit. Benieuwd wie er een oplossing weet.

Wilde vanochtend mijn PRS-350 pakken en de stylus er uithalen, blijk ik ineens twee delen in de hand te hebben.
Bovendeel afgebroken.
Puinhoop, een ander woord heb ik er niet voor.
Sony moest zich schamen om zo’n product af te leveren.
Dit wordt weer knutselen. Heb net voor mijn vrouw een PRS-T1 gekocht. Zit gelukkig een iets betere stylus bij.

Valt bij mij nog mee, de stylus van m’n PRS-350 is pas na een jaar stuk gegaan (clip afgebroken)… Weiger ook rond de 20 euro voor een nieuwe te betalen, dus ik heb ‘m nu los in de cover liggen, gaat ook prima. Jammer, maar er valt mee te leven. Voor de rest erg tevreden over de e-reader!
Bij de PRS-T1 zit de stylus sowieso niet meer vast in de reader, dus misschien breekt ‘ie ook niet zo snel af…?

Nou het kan nog gekker.
gisteren een reader gekocht. Nieuw in doos. helemaal origineel geseald dicht. was een ongewenst kerstcadeau 2011.
Ik pakte hem uit en het was meteen fout want dat rammeltje in de doos beloofde niet veel goeds. Nooit gebruikt. gewoon kapot in de doos. Das niet zo mooi Sony. Het is wel heel erg Waardeloos!!

Ook bij mij is de stylus pen afgebroken evenals die van mijn man.
Kan toch geen toeval meer zijn. Sony moet gewoon iedereen met de PRS-350 een nieuwe stylus pen aanbieden die de schade meldt

ik heb de Pocket Edition van de Sony PRS-350 en heb er al tientallen boeken op gelezen en ben er verder zeer tevreden over….maar…jep het bovenste witte stukje van mijn stylus-pen is vandaag ook zonder reden afgebroken, dit terwijl ik het pennetje eigelijk vrij zelden gebruik en er normaal mee om ga 🙁

ik dacht dat ik voor een paar euro in de winkel wel een nieuwe kon kopen maar het was nergens verkrijgbaar (Dixons/Kijkshop/V&D/Maxwell/BCC/Game Mania/PC Center)!!
heb een nieuwe op internet moeten bestellen voor 20 Euro, dit is wel ERG duur voor zo’n simpel pennetje.

Diverse andere producten hebben ook een stylus-pen en die zijn maar een paar euro maar helaas hebben die allemaal een andere dikte en past dus niet in de e-reader.

Een goeie simpele oplossing zou zijn als Sony gewoon een reserve stylus in de doos doet.

Ik ben op een vrije maandagochtend zelf naar het hoofdkantoor van Sony gegaan,en werdt vriednelijk doorgestuurd naar service en reclamatie. kreeg na een kop koffie 2 pennen mee en sponsorkaarten van vrienden van Amstel.

Leave a Reply