Van Boedapest naar Zagreb

Zagreb, het zegt mij helemaal niets. Het is de hoofdstad van Kroatië. Dat land ken ik dan weer van de radio en televisie door de burgeroorlog die daar jaren geleden plaats vond. De oorlog is al meer dan 10 jaar geleden. Maar de sporen zijn nog duidelijk zichtbaar.

De donderdagochtend hebben we onze spullen weer in de kleine auto kunnen proppen. De reis vanuit Boedapest naar Zagreb is een reis van 340 km. Dat klinkt als een verre afstand, maar als je international denkt is het maar een steenworp. In Boedapest werd meteen fout gereden. Het navigatiesysteem wilde totaal niet meewerken. De bluetooth GPS ontvanger doet het vaak niet. Het stomme ding kan geen fix krijgen. Zonder fix weet de navigatiesoftware niet waar wij rijden. Op totaal onbekend terrein de juiste weg vinden is geen pretje.  Het gaf ons wel de mogelijkheid om nog een laatste keer dwars door het centrum van Budapest te rijden. JH en de GPS realiseerde zich op hetzelfde moment waar we ons zich bevonden. Met een papieren kaart was daarna kwestie om deze miljoenen stad uit te rijden en het snelle asfalt op te zoeken.

Budapest naar Zagreb
Budapest naar Zagreb

Van mijn Opa heb ik ooit een kaartenboek gekregen van Europa. Deze regio net buiten Budapest is de laatste jaren zo gigantisch in ontwikkeling, dankzij de financiële bijdrage van de Europese unie, dat veel stukken snelweg nog niet eens in dit boek vermeld stonden. Maar ook gebeurde ook andersom. Je zag op de kaart stukken snelwegen. Maar je moest nog altijd via de oude autoweg die parallel liep aan de nog te lege snelwegen. En die oude autowegen zijn al pret op zich. Ik probeerde me als Nederlander een beetje aan de snelheid te houden. Netjes 80/90 km per uur rijden. De lokale bevolking denkt daar heel anders over. Ik heb de volgende combinatie regelmatig gezien; Grote vrachtwagens met 18 wielen die je met 120 KM/h inhalen voor een bocht. Op het allerlaatste moment pas weer rechts rijden als er tegenliggers komen. Met koud zweet hield ik met beven het stuurwiel beet. Wat een idioten.

Kan me nu wel iets bij voorstellen waarom JH een vegetariër is
Kan me nu wel iets bij voorstellen waarom JH een vegetariër is

Altijd als ik in de buurt van een grensovergang ben krijg ik altijd de kriebels. Opeens zie je de eerste slagbomen. Neem je afscheid van het ene land om je daarna een paar minuten in niemandsland te rijden.  Het spookt door je hoofd. Waarom ik eventueel het volgende land niet in ga inkomen. Heb ik niet teveel drank bij me. Is de auto wel voorzien van de juiste papieren.  Gelukkig is dit mij nog nooit overkomen. Ik weet nooit waar dat gevoel vandaan komt. Ik heb het bij elke grensovergang. Elke paspoortcontrole op een vliegveld.

Hello Kroatië, Natuurlijk waren wij welkom.

Rijden is hier meteen fun. Snelweg met bochten en hellingen. Ik hou wel van flink wat stuurwerk. Zagreb ligt ongeveer 100 KM van de grens af. In Nederland zouden wij klagen over die afstanden. Tijdens een vakantie lach je daarom. Ik heb op veel snelwegen gereden. Maar deze snelweg is één van de mooiste die ik heb gezien.

Zagreb is een stad van 900.000/1.000.000 inwoners. Maar absoluut geen camping stad. We hadden de informatie dat Samabor eventueel een camping heeft. De lectuur vertelde ons dat er in het noorden aan de snelweg ook nog een camping is. Eerst Samabor eens proberen. De informatie klopte niet. Samabor heeft helemaal geen camping bij navraag in de plaatselijke supermarkt. Dan de camping aan de snelweg eens proberen.

De snelweg camping is de enige camping die de Stad Zagreb kent. Het is onderdeel van de motel en tankstation daar. De camping wordt alleen door enkele bosjes gescheiden van de snelweg. Het is nu nog licht. Snel de tent opzetten

 Hoe werkt die tent ook alweer ?
Hoe werkt die tent ook alweer ?
JH ? Heb je nog hulp nodig ?
JH ? Heb je nog hulp nodig ?
Eindelijk! Die kut tent staat. Hebben we nog wijn, veel wijn ?
Eindelijk! Die kut tent staat. Hebben we nog wijn, veel wijn ?

We zijn niet de enige Nederlanders op de camping. Iets verderop staat een Nederlands stel die op doorreis zijn richting hun kinderen en kleinkinderen. Hier bij Zagreb hebben ze een nachtelijke pauze. Het is echt een reisluchtig stel. Elk jaar gaan ze er een paar maanden ertussen uit om te backpacken. De tip die ze ons gaven is elke dag een flesje Coke Cola te drinken. Dit spul zit zo vol met rommel dat het elke bacterie in je maag om zeep helpt. De medicale werking van Coke Cola :p Een soort preventief medicijn.

Ik ben een nerd. Jarenlang had ik twee computers 24/7 laten draaien. De beide apparaten stonden gewoon bij mij in de slaapkamer. Ik had altijd herrie aan de kop. Het lichaam gaat daar op een gegeven moment vanzelf aan wennen. Ik hierdoor de prachtige eigenschap aangeleerd dat ik overal kan slapen. Ook bij één van de drukste snelwegen in Kroatie. Het geluid van duizenden auto’s en krekels deden mij niets. Dit geldt niet voor de reisgenoten. RL en JH zaten de volgende ochtend bij het ontbijt zwaar chagrijnig vooruit te staren. Zij hadden geen oog dichtgedaan.

Grote spinkhaan in het donker
Grote spinkhaan in het donker

De vakantie naar Hongarije en Kroatie artikelen:
Op vakantie naar Hongarije en Kroatie
Sziget Festival dag 1 zaterdag
Sziget Festival dag 2 zondag
Sziget Festival dag 3 maandag
Sziget Festival dag 4 dinsdag
De Wereld stad Boedapest, hoofdstad van Hongarije
Van Boedapest naar Zagreb
Zagreb, deze Kroatische hoofdstad is toch een verrassing
Van Zagreb naar Plitvice. Onze volgende tussenstop
Bezoek aan het plitvice meren gebied Kroatie
zonder polarisatie filter en met polarisatiefilter
Nu willen we toch wel een paar dagen zon in Sibenik
De vakantie auto’s. Wat rijdt er allemaal in Kroatie
Aan alles komt een eind. Ook aan de vakantie

1 Comment

Add Yours →

Leave a Reply