Vodafone Mobiel 3G internet stick – korte review

Mijn eerste ervaringen over de 3G stick van Vodafone zijn erg gemengd. Er zijn vele voor- en nadelen bij dit leuke product. De afgelopen maand heb ik het volop gebruikt bij situaties dat ik niet in de buurt ben van een internet verbinding en ik toch het internet op moest. Hierbij moet je denken bij bedrijven met een gesloten netwerk. Maar ook in de trein of bij familie.

Ik heb gekozen voor een 1 jarige overeenkomst voor Vodafone Mobiel internet vast. Elke maand heb ik 400 MB bundel met de snelheid van 786 Kbit. Als mijn 400 MB op zijn wordt ik omlaag gedrukt naar een snelheid van 128Kbit. Eerst dacht ik na over mobiel internet bij de KPN te nemen. Hier werd ik echter geweigerd. KPN gaf aan dat ik binnen drie werkdagen een brief zou krijgen met daarin de reden van de afwijzing. 33 dagen later heb ik deze brief nog steeds niet gezien.

Het product bestaat uit een mooi stevige plastic. Het voelt hetzelfde aan als het kunststof wat gebruikt wordt bij de Nintendo Wiimote controller. In andere woorden wil dit zeggen dat het apparaat in alle opzichten “Rinkel-proof” is. In dit staafje wordt de simkaart van de Provider gedrukt en als je het handig vind ook nog een microSD geheugen kaartje. Maar dat blijkt totaal niet handig te zijn. Je moet dan eerst je stick ejecten voordat je hem eruit mag trekken.

De 3G stick wordt geactiveerd door een stukje software. Je moet de pincode invoeren van de simkaart. De software heeft dan 30 tot 60 seconde nodig om een netwerk in de buurt te zoeken. Zodra je de software hiermee klaar is kun je de stick activeren en ben je klaar voor om het internet op te gaan. Nu ben ik Apple gebruiker en weet ik niet of het aan de Apple software ligt. Maar ik kan in de Apple Vodafone software de Pincode van mijn simkaart niet van de standaard “0000” veranderen. De pincode die 47,8 procent van de Nederlanders al standaard gebruiken. Niet slim dus. Een ander groot nadeel van de software is dat je niet je ontvangen SMS-jes kunt lezen. En laat nu net “My Vodafone”  je het wachtwoord per SMS toesturen. Blunder.

Gelukkig kon ik de simkaart in een normale telefoon drukken om daarmee mijn pincode van “0000” naar “3???” te veranderen. Ik kon ook bij de SMS komen met het wachtwoord voor de “My Vodafone” . Deze site kun je gebruiken om je verbruikte data te kunnen zien. Helaas heeft dit tot heden nog niet gewerkt.

Als je kijkt naar echt mobiel gebruik. Dan heb ik de stick op twee trajecten gebruikt. In de trein van Leeuwarden naar Sneek en van Leeuwarden naar Utrecht. In de trein van Leeuwarden naar Sneek kun je de eerste 10 minuten goed werken op 3G snelheid. Na de halte Mantgum is het gedaan met het signaal. Daar heeft Vodafone een groot zwart gat. Zowel mijn iPhone als de stick hebben daar geen bereik. de rest van de reis blijft de staaf in GPRS snelheid. Van Leeuwarden naar Utrecht is echt een hemels genot. De hele reis heb ik kunnen werken zonder dat het signaal echt wegliep. Wel ging het uploaden van 25 MB naar een webserver niet goed. Maar dat gebeurt thuis ook wel eens. Dus ik weet niet of het aan de verbinding lag.  Wat wel vlekkeloos gaat is het omswitchen van 3G snelheid naar GPRS en terug. Je werkt het alleen dat het internet wat trager wordt en het lampje op de staaf van blauw naar oranje kleur gaat. Het internet gaat snel en stabiel op de plekken waar je bereik hebt.  3G is niet in heel nederland te ontvangen. Gelukkig werkt GPRS dan prima. Het hangt ook echt vanaf waar je het internet voor gaat gebruiken.

De totale bundel van 400 MB per maand is ook meer dan voldoende. Je moet gewoon er bewust mee omgaan. Als je een hele treinreis Youtube filmpjes gaat kijken kun je er van uit gaan dat je erg snel door je bundel heen bent. Itunes heb ik ingesteld dat deze handmatig de podcast gaat refreshen. Ook is het wijsheid om de automatisch updates van je besturingssysteem uit te schakelen. Ik start deze update liever handmatig omdat ze mij altijd op de verkeerde momenten aan herrinderen.

Maar dan wil ik nu toch even zwaar gaan bitchen op de programmeurs van Vodafone. Leuk dat jullie een mooi stukje software hebben geschreven. Maar ik heb mijn staaf in 2009 gekregen en dan verwacht ik ook dat het programma op code uit 2009 gaat draaien. Bovenstaande processen draaien sinds de installatie van de vodafone 3G staaf mee. PowerPc code is voor processors die Apple al in 2006 heeft afgestoten. Nu moet mijn computer weer speciaal Rosetta gaan draaien in de achtergrond voor twee processen die verder ook nog eens waardeloos blijken te zijn. Wanneer gaan wij dit fixen vodafone? Een beetje met code gaan draaien uit de vorige eeuw is zo niet 2009.

Dat ik overal in Nederland nu normaal toegang heb tot internet is echt een zegen. Veel dingen kun je niet op het kleine scherm van een iPhone afhandelen. Het is kwestie van de staaf in je laptop drukken en activeren met de simkaart code. Wat ik wel erg jammer vind is dat de software steken laat vallen. Mijn computer onnodig belast met code software uit de vorige eeuw en software die niet eens zoiets simpels als SMS lezen en simkaart code veranderen vind ik echt jammer.  Ook jammer dat ik geen inzicht heb in mijn gebruik op de website. Ik wil dit graag online kunnen zien omdat ik de 3G staaf ook kan verhuren aan andere mensen die tijdelijk mobiel internet nodig hebben. Ik heb hem niet altijd nodig en dan kan ik net zo goed andere mensen blij maken met mobiel internet.

Conclusie: De hardware is top en de software heeft nog een lange weg te gaan.

UPDATE 18 maart 2009 – mail van Vodafone op mijn vraag waarom de site stuk was:

Geachte heer, mevrouw,

Via deze e-mail informeren wij u over de weergave van uw tegoed. Begin februari is er een storing geweest waardoor het beltegoed niet correct werd weergegeven. De storing is opgelost, maar heeft geleid tot een achterstand in de verwerking van de belgegevens.

Op dit moment werken wij hard om de miljoenen belgegevens opnieuw te verwerken. De achterstand in de verwerking van de belgegevens is nu ongeveer 10 dagen. Eind februari kunt u uw tegoed weer opvragen. Het tegoed wordt dan weergegeven met een achterstand van minder dan 5 dagen. De verwachting is dat de gehele achterstand begin maart is weggewerkt.

Bovenstaande heeft geen gevolgen voor de juistheid van uw rekening over februari.

Onze excuses voor het ongemak.

Met vriendelijke groet,

Vodafone Klantenservice*******

2 Comments

Add Yours →

vodafone mobiel internet sucks! software is idd prehistorisch en werkt voor geen meter!

Leave a Reply