Zagreb, deze Kroatische hoofdstad is een grote verrassing

Hoe komen we vanaf een afgelegen camping naast een snelweg naar het centrum van de hoofdstad van Kroatië ? Deze stad kent nog geen metro netwerk (ze zijn die wel aan het bouwen) en de tram komt hier niet. Dus ouderwets met de bus naar de stad. Zo’n 500 meter vanaf de camping vertrekt er elk uur een bus.

Met de bus naar het centrum van Zagreb
Met de bus naar het centrum van Zagreb

De bus bracht ons via allemaal kleine dorpjes en stoffige wegen naar een buitenwijk station van Zagreb. Het eerste wat me opviel is de hyper moderne trams die hier rondrijden. JH had al in Lonely Planet naar de locaties gezocht die we zo-wie-zo moeten bezoeken. Het eerste op haar checklist is de botanische tuin.

De botanische tuin in Zagreb grasveld
De botanische tuin in Zagreb grasveld
De botanische tuin in Zagreb - De zon door de bomen
De botanische tuin in Zagreb – De zon door de bomen
De botanische tuin in Zagreb - Familie schildpad
De botanische tuin in Zagreb – Familie schildpad
De botanische tuin in Zagreb - Schildpad ligt te genieten in de zon
De botanische tuin in Zagreb – Schildpad ligt te genieten in de zon
De botanische tuin in Zagreb de kassen
De botanische tuin in Zagreb de kassen
De botanische tuin in Zagreb vijver

Zagreb. Het eerste wat aan deze stad wat hier opvalt is de rust die er heerst. Weinig auto’s. wel stad geluiden. Maar anders. De stad heeft een soort structuur waardoor je het gevoel heb dat je door een kleine provinciale stad loopt. Maar wel allemaal een tikkie groter. Er is een mix tussen oud en nieuw. Zagreb is tegen een heuvel opgebouwd. In het oude gedeelte van de stad ga je ook daadwerkelijk de heuvel op. Maar nergens het gevoel dat dit een stad is met een bijna een miljoen inwoners.

De bouwstijl lijkt hier ook erg op de stijl die in Boedapest wordt gebruikt. De grootheid spat van de gebouwen. Lange rijen huizen die netjes afgekalkt zijn. Een bouwstijl die je overal in Europa werd toegepast in rond de vorige eeuwwisseling.

Een straat in Zagreb 01
Een straat in Zagreb 01
Een straat in Zagreb 02
Een straat in Zagreb 02
Een straat in Zagreb 03
Een straat in Zagreb 03
Een straat in Zagreb 02
Een straat in Zagreb 04

Je kunt overal zitten, relaxen en om je heen kijken. Deze stad heeft ook stil gestaan in de tijd. Ik mis hier de westerse snelheid die de vorige eeuw in de meeste grote Europese steden is gegroeid. Zal de oorlog hier verantwoordelijke voor zijn? kan het ook komen omdat dit een Middellandse zee land is en hierdoor er een andere mentaliteit is ?

We zoeken een supermarkt op. We hebben vanochtend al gemerkt dat het doen van boodschappen bij de camping een erg dure gelegenheid is. We komen een echte buurtsuper tegen om daar de broodnodige boodschapjes te kunnen halen. Meteen ook een ijsje om te kunnen af te koelen. De zomer heeft na een paar koele dagen flink zin om door te breken. JH heeft een zonnebril nodig voor de zon. Let’s go find one. Je hebt liever geen schade aan je ogen door de felle zon.

JH. Deze zonnebril staat jouw beeldig
JH. Deze zonnebril staat jouw beeldig
Zonnenbrillen proberen voor JH
Zonnenbrillen proberen voor JH

Tijd voor een bakje koffie. Kroatië is net als buurland Italië een espresso land. We doen onze bak koffie naast één van de bekendste trekpleister in Zagreb. De Zagreb Cathedraal. Helaas was deze tijdens ons bezoek bedekt met steigers. Iets met onderhoud.

 De Zagreb Cathedraal de beschermengelen
De Zagreb Cathedraal de beschermengelen
De Zagreb Cathedraal in de steigers

JH ging alvast daar even kijken. Ik bleef even op RH wachten. Die kreeg de kans van zijn leven omdat een schilder hem zijn levenswerk wil verkopen. Natuurlijk blijft RL student en dus kon hij een flink stuk van de vraagprijs aflullen door de beste man een biertje aan te bieden. :p

Schilder verkoopt zijn meesterwerk aan RL
Schilder verkoopt zijn meesterwerk aan RL

Hierna hadden we nog even de tijd om de kerk in te duiken. De regels zijn wel dat je met een korte broek niet naar binnen mocht. Het personeel maakten graag voor ons een uitzondering.

 De Zagreb Cathedraal - Waarom maak ik een foto van het plafond?
De Zagreb Cathedraal – Waarom maak ik een foto van het plafond?
 De Zagreb Cathedraal aan de binnenkant
De Zagreb Cathedraal aan de binnenkant

Als je zo door de stad loopt zie je veel groen. We waren net een paar meter buiten het centrum en we zagen een klein paadje wat recht een jungle in ging. Je bent jong en je hebt de energie. Voordat je er erg in heb loop je een paadje te volgen.. Je bent midden in de stad op een bos paadje tussen de oerbomen. Het moet niet gekker worden.

In een park van Zagreb eten en drinken. Natuurlijk ook veel lachen
In een park van Zagreb eten en drinken. Natuurlijk ook veel lachen

Die avond zit JH aan een bord sla, RL aan een bord met veel vlees en ik aan een bord met inktvis. Je bent in een ander land. Dan moet je ook de keuken daar proeven! Terug naar de bushalte doen we een spelletje. Ik ben namelijk heer en meester om van de hak op de tak te gaan met mijn gedachte. Bij het spelletje was het de bedoeling om van het ene naar het ander woord te springen, maar de regel is dat de woorden wel verband met elkaar moeten hebben. Voorbeeld : Pizza – Leonardo – Verzuipen – Nemo – Sushi.

Voldaan en afgepeigerd pakten we om 22:00 de laatste bus terug naar de camping. Om weer een nacht te genieten van het altijd langsrazende verkeer. Ik sliep als een baby. JH en RL lagen de hele nacht weer wakker.

In een park van Zagreb eten en drinken. Natuurlijk ook veel lachen
In een park van Zagreb eten en drinken. Natuurlijk ook veel lachen

De vakantie naar Hongarije en Kroatie artikelen:
Op vakantie naar Hongarije en Kroatie
Sziget Festival dag 1 zaterdag
Sziget Festival dag 2 zondag
Sziget Festival dag 3 maandag
Sziget Festival dag 4 dinsdag
De Wereld stad Boedapest, hoofdstad van Hongarije
Van Boedapest naar Zagreb
Zagreb, deze Kroatische hoofdstad is toch een verrassing
Van Zagreb naar Plitvice. Onze volgende tussenstop
Bezoek aan het plitvice meren gebied Kroatie
zonder polarisatie filter en met polarisatiefilter
Nu willen we toch wel een paar dagen zon in Sibenik
De vakantie auto’s. Wat rijdt er allemaal in Kroatie
Aan alles komt een eind. Ook aan de vakantie

Leave a Reply