Gebruik jij ook maar drie wachtwoorden?

De afgelopen maanden heb ik ontdekt dat veel mensen die ik ken maar drie wachtwoorden gebruiken. Drie verschillende wachtwoorden voor hun hele leven op het internet. Okeeh. Voor de bank en Digid hebben ze dan wel een apart wachtwoord. Toch zal een cyberdief dit niet tegenhouden om lol met hun te hebben. Ze hebben maar toegang tot een paar websites nodig om hun duistere zaakjes te voltooien. Het draait niet om wat ze met jouw informatie kunnen, maar wat ze met de informatie over anderen kunnen.

Voorbeeld. Stel eens voor dat een cybercrimineel toegang krijgt tot jouw Facebook. Dan hebben ze toegang tot jouw cirkel van vertrouwelingen. Daar kunnen ze al informatie uithalen om toegang tot een andere website te krijgen. Of te kijken wanneer jij niet thuis bent. Ik kan hier nu een heel betoog gaan houden wat criminelen allemaal kunnen doen. Maar ik gun iedereen even een moment om voor jezelf te denken. Durf te denken.

Voor mezelf ben ik heel duidelijk

  • Voor elke website waar ik kom maak ik een apart wachtwoord. Ik heb daarom 1200 unieke wachtwoorden.
  • Maak het wachtwoord complex. Maar zo dat je het voor jezelf kan onthouden. Ik maak gebruik van zinnetjes. Een voorbeeld kan zijn. “Wat zal er vandaag in de spambox zitten?” Een erg complex wachtwoord wat iedereen kan onthouden.
password_strength

Iedere puber met een dikke game-pc kan snel en makkelijk gelekte wachtwoorden databases hacken. Kan je voorstellen wat cybercriminelen voor investeringen doen om met veel rekenkracht achter wachtwoorden te komen.

De echte crimineel zal gewoon je knieschijf breken als die toegang tot jouw data wil hebben. Daarom zijn wachtwoorden nog niet de heilige graal voor data bescherming. In de komende tien jaar zal een knappe kop met een goede vervanger komen voor het ‘probleem’ wachtwoorden. Ik kan je nu al zeggen. Dat zal niet de vinger afdruk zijn.

security

Leave a Reply