Oscar komt weer langs

Het is begin december. Over enkele weken begint de stille aanloop naar de Academy Awards. In de volksmond ook wel bekend als de Oscars. 5 februari begint het circus pas echt los te barsten als de nominaties bekend worden.

Hoe kun je tegenwoordig nog kans maken op een prijs? Men neme een ster en geef die enkele beperkingen. Plaats deze in een drama met een lichte humoritische onderlaag. (lekker lang maken is ook een veel gebruikte methode). Wat me ook opviel aan afgelopen jaren rond de winnaars is dat de marketing rond die films op een laag pitje stond. Wil dat zeggen dat je een film in het duister wil houden tot het moment van de uitreiking en daarna de film wel kunt verkopen met een (sticker) opdruk van winnaar/nominee?

Ik ben geen filmcriticus. Maar ik heb afgelopen weken al wel drie titels opgevangen waarvan ik denk dat die kans maken. 1 daarvan heb ik op het Noordelijk FilmFestival al bekeken. De rest heb ik gezien als trailers

Snow Cake

Deze film heb ik gezien op het Noordelijk Filmfestival. Als ik het goed heb komt deze 21 december in de Nederlandse bioscopen. Bij deze film kreeg ik echt dat Oscar gevoel. De film komt uit in de juiste periode. Er zit een ster in die een moeilijke rol heeft. Zoals Dustin Hoffman in 1988 Raymond heeft neergezet kunnen weinig acteurs. Hij heeft er terecht ook een Oscar voor gekregen. Sigourney Weaver speelt een autische moeder waarvan haar dochter komt te overlijden. Maar realiseert dit niet. Ze is alleen haar dochter kwijt. Daarnaast heeft ze ook nog een smetvrees tic. Heeft ze moeilijk contact met de dorpelingen. De ellende is weer compleet. Omdat voor mij niet geheel duidelijk of dit een Canadese productie is. Als dat zo is dat vrees ik voor een nominatie.

The Secret Life of Words

Ook een kanshebber. Tim Robbins is verbrand. Akelig verbrand. En hij heeft het grote geluk dat Sarah Polley hem komt verzorgen. Meer weet ik niet. Ik heb de film niet gezien. Alleen de trailer. En die is al zo gemonteerd en voorzien van de juiste muziek dat meteen de goede toon al is gezet. Helaas is dit een Spaanse productie. Oftewel. Kan niet mee doen.

The Painted veil

Twee kijkcijfers trekkers; Edward Norton en Naomi Watts. Voor haar leeftijd blijft ze voor mij toch 1 van de mooiste actrices die ik heb gezien. Audrey Hepburn blijft toch de nummer 1 op die lijst 🙂 . Met deze film heb ik dat oscar gevoel een stuk minder. Maar toch kroop het waar het niet kon. Doctor neemt vrouw mee naar een cholera epidemie. Die synopsis deed mij denken. Het is wel een US productie. Dus dat voordeel hebben ze al mee.

Twee dagen geleden werden de nominaties voor de Golden Globes weer bekend gemaakt. Sinds jaar en dag is dit de graadmeter geweest voor de Oscar uitreikingen.

Wie van de lezers heeft een schotel installatie? Zou ik daar in de nacht van 25 februari mogen kijken naar de uitreiking van de Acedemy Awards

Leave a Reply