The environment – Het milieu

Vorige week werd ik op verschillende weblogs al getrakteerd op het bericht dat er vandaag, 15 oktober 2007, iets unieks staat te gebeuren. Verschillende blogs in de wereld gaan vandaag een post schrijven over het milieu “The environment”. Ik ben maar een kleine blog, maar als er vele blogs hun handen in één slagen voor die mooie idee ben ik ook van de party. Op blogactionday.org staat meer informatie. De twee volgende videotjes vertellen wat meer over dit mooie initiatief.

Wat doe ik dan om het milieu te sparen en wat kan ik nog beter doen?

Gas verbruik

Vorig jaar heeft de woningstichting mijn appartement uitgerust met een HR kachel (hoog rendement). Een alles in één apparaat wat het huis voorziet van warm water en tijdens de koude dagen de radiatoren heerlijke warmte laat stralen. Mijn gas verbruik viel als een baksteen naar beneden. Maar toch was ik niet helemaal tevreden. In het boekje van de ketel vond ik dat het apparaat in een comfort mode staat. Dat betekend dat hij altijd een beetje water in het apparaat op temperatuur houdt zodat je snel warm water hebt. Handig misschien als je een gezin hebt en vaak warm water pakt. Maar ik ben de hele dat van huis en dan is dit totale bullshit. In het menu ingesteld dat de ketel op economische mode moet gaan werken. Het duurt nu wel een paar tellen langer voordat je warm water hebt. Maar dat weegt niet op tegen het lagere gasverbruik. Een andere handige functie die moderne hoog rendement ketels hebben is dat je de water temperatuur kunt instellen. Niemand gaat afwassen of douchen met 60 graden heet water. Ook dit heb ik omlaag geschroefd. Net als de temperatuur voor de radiatoren. Die metalen dingen hoeven echt niet tot 90 graden worden opgestookt.

Water

Ik ben een man. Ik douche kort. Ik heb geen bad. Hier is weinig besparing te behalen. Misschien een water besparende douchekop in de toekomst. Maar deze verdienen zich alleen terug in gezinnen. Hier valt dus geen eer te behalen met bezuinigen.

Elektriciteit

Dit is vaak een probleem. Als ik een rondje door mijn huis maak zie ik overal wel een apparaat wat werkt op een adapter of wat in de stand-bye mode staat. Een wekker hier, een tandenborstel oplader daar. Mijn computer netwerk heeft alleen al zes adapters nodig. Op dit moment zijn er bij mij thuis 22 adapters en apparaten in de standby stand . Maar dit is sinds vorige week terug gebracht tot 20 omdat ik de subwoofer en de DVDspeler heb doorgelust met de versterker. Versterker uit = subwoofer/dvd ook uit. Maar voor veel andere apparaten hebben totaal geen bestaan recht om altijd aan te staan. Ik moet heel goed nadenken welke apparaten nu essentieel zijn en welke een beetje uit hun neus lopen te vreten. De brandmelders kunnen niet van het stroomnet af, net als de modem en de router. Maar hoe zit het met de telefoon adapters. Dat ding wordt maar één keer per 5 dagen gebruikt. Misschien moet ik maar een mooie schakelaar maken die alles uitzet in de woonkamer als ik de versterker ook uit zet. Als ik in de woonkamer ben staat de versterker ook aan. De komende weken hou ik jullie op de hoogte om ook dit verbruik sterk terug te brengen.

De apparaten die ik aanschaf let ik op of ze wel energie zuinig zijn. Ik heb bewust een paar jaar geleden gekozen om mijn oude koelkast te vervangen door een nieuw exemplaar met een a-label. En mijn wasmachine heb ik ook nieuw gekocht vanwege een a-label. Veel dingen schaf ik niet aan omdat er weer een adapter aanzit. Hoe makkelijk sommige dingen ook zijn.

Ook kleine dingetjes kunnen helpen. Heb je een koelkast die niet zo vol is. Leg er een paar flessen water in. materie is makkelijker koud te houden dan lucht. Zo heb ik in mijn vriezer twee flessen water liggen.

Verlichting

Bij mij thuis is alles spaarlampen, tl verlichting of halogeen verlichting. Alleen in de badkamer heb ik een normale gloeilamp omdat daar spaarlampen stuk gaan omdat ze regelmatig aan en uit worden gezet. Kunnen die dingen nog steeds niet over. Ik zorg er ook altijd voor dat er geen lampen branden in ruimtes waar ik niet ben. Ik ben wel erg benieuwd naar de led verlichtingen. Deze zijn nog een stapje zuiniger dan de spaarlampen. En ook nog eens kleiner en dimbaar.

Computers

Echte energie slurpers zijn computers. Mijn vorige computer was goed voor 160 watt als je rustige dingen deed en 210 watt als je echt aan het werk was. Nu ik volledig naar Apple ben overgestapt merk ik dit ook in energie verbruik. Mijn iMac neemt maximaal 50 watt als die belast wordt. Dit is een besparing van meer dan 110 watt. Apple gebruikt voor bijna hun complete computer lijn alleen laptop onderdelen. En dat merk je in energieverbruik. Als server/media systeem gebruik ik een Mac Mini. Dit schattige apparaatje is ook een vriend voor je energie verbruik. Kijk ook eens bij de aanschaf bij een nieuwe computer of je eentje kunt nemen die bewust om gaat met energie. Op langere termijn bespaar je echt het milieu.

Afval

Ik scheid alles. Glas gaat in de glasbak. Alles van papier en karton in de papierbak en de rest gaat in de convertionele afvalbak. Ik doe helaas niet aan voedsel en rest afval scheiding. Die GFT bak gaat nu eenmaal stinken. Elke dag speciaal de groene bak leggen is niet handig.

Verder heb ik een sticker tegen reclame op de brievenbus. De bedrijven waarvan ik toch de aanbiedingen volg krijg ik als nieuwsbrief in mijn mailbox.

Ik denk dat er heel veel afval ontstaat door de welvaart. Wij hebben tegenwoordig een sterke vervang drift. Ging 10 jaar geleden je televisie stuk. Dan ging die nog weg voor reparatie. Gaat vandaag de de dag de televisie stuk. Dan zij we ontzettend blij en kunnen wij die platte televisie kopen. Het liefst nog groter dan de buurman. En zo gaat het met heel veel dingen. Designs veranderen. Mensen willen nu eenmaal graag regelmatig dingen veranderen.

Wij gooien als mensen vaak dingen weg die helemaal niet stuk zijn. Ik kan dit niet over mijn hart krijgen. Ik gun dingen die ik niet gebruik altijd een tweede leven. Marktplaats is echt mijn vriend. En als ik het niet kwijt raak geef ik dingen ook gratis weg. Zo heb ik in het voorjaar de Roemeense straatkinderen nog blij gemaakt tijdens de supervlooi.

Het heeft allemaal te maken met wat je koopt. Ik koop geen bullshit dingen meer. Ik koop alleen dingen die ik echt nodig heb. Dingen waarvan ik nu al weet dat ik die één of twee keer gebruik koop ik niet. (behalve boeken 😉 )

Auto

Mijn auto is op dit moment de minst vervuilende auto die er is. Hij staat al maanden stil vanwege een verlopen APK. Elke dag doe ik een kleine reparatie om de auto klaar te maken voor een APK keuring voor de winter. Maar zolang die stil staat vervuild die helemaal niet. Ik ben ook gedwongen om meer de fiets te pakken en met het openbaar vervoer te reizen. In de trein kan ik werken. In de auto kan ik dit niet. Waarom doe ik de auto dan niet weg? Omdat ik die toch gebruik voor de dingen waarvoor het openbaar vervoer geen uitkomst is. Dagje strand op zondag. Grote boodschappen en het allergrootse voordeel: vrijheid. Als ik rij zorg ik ervoor dat ik altijd zo hoog mogelijk in de versnelling zit. (Mietjes rijden 50 in de drie en 80 in de vier). Als mijn auto weer door de keuring is moet ik niet meer makkelijk in de verleiding komen om de auto regelmatig te gebruiken.

Het zijn al die kleine dingetjes die er voor zorgen dat ik mijn bijdrage lever aan een beter milieu. Er zijn nog genoeg dingen die ik onder de loep moet nemen. Maar zolang ik 300 kuub gas en minder dan 2000 Kwh per jaar verbruik hoor jij niet klagen.

Milieu bewust produceren betekend minder grondstoffen en minder energie. Bedrijven beginnen in te zien dat bewuster producten produceren helemaal niet duurder is maar juist goedkoper. Ook in aanschaf geld deze regel. Op langere termijn heeft milieu bewust handelen niet alleen voordeel voor het milieu. Maar ook voor je portemonnee.

1 Comment

Add Yours →

Leave a Reply