RSS – Digitale junkfood

Zo’n anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met het gebruiken van RSS. Ik hoef niet meer in de late uurtjes uren langs de vele tientallen websites te surfen voor nieuwe berichten. Dat werk laat ik vandaag de dag doen door mijn RSS slaaf Vienna. Nooit meer de teleurstelling dat ik voor de twintigste keer op die ene leuke weblog kom en er is weer geen nieuw bericht.

Rss

Na aanleiding van een artikel van Martijn Aslander ben ik wat meer kritisch gaan nadenken over het gebruik van RSS. Het is voor een chaotisch, vergeetachtig persoon als mezelf een ideale oplossing om snel veel informatie op te slurpen. En daar zit nu ook het grote nadeel in. Waar je met normaal surfen alleen de dingen leest die je echt interesseren heb je met RSS een overzicht van alle berichten van alle websites die ik volg in RSS.

RSS zie ik ook als digitale junkfood. Heel snel alle informatie op één centraal punt onder elkaar. Met een bakje koffie in de rechterhand en de spatiebalk onder de linkerhand sla ik me een weg door alle artikelen. Je leest de artikelen ook niet meer. Je scant ze op inhoudt. Is het interessant? Dan open ik het volledige bericht in de browser.

Ben ik een paar dagen niet in de buurt van een computer geweest. Dan loop ik zo het risico dat er enkele honderden, zoniet duizenden ongelezen berichten op mij staan te wachten. Ga ik dan als ware informatiejunk alles alsnog doorlezen of kies ik voor de verleiding van de “mark all as read” knop.

Er zijn zoveel dingen in de wereld die ik graag wil volgen. Welke website verdiend het nu wel om in mijn RSS reader te komen en welke website niet. Regelmatig moet ik voor mezelf weer de keuze maken of ik een site ga toevoegen of niet.

Wat ik mis is een goed RSS programma waarmee ik filter-regels kan aanmaken. Dan kon ik afgelopen zomer een rule aanmaken dat alle berichten met het woordje iPhone automatisch naar de prullenbak gaat. Dat de berichten op nieuwssites automatisch na 24 uur ook verwijderd worden. veel berichten zijn na een dag echt geen nieuws meer. Ook het gemis van het indelen in categorien met het lezen vind ik jammer. Ik zou graag het MosCow model in een RSS reader willen hebben. Overdag de RSS berichten lezen die wat meer inspelen op mijn school. En ‘s avonds de wat meer luchtige fun berichten. Misschien moet ik maar gaan nadenken of ik niet met twee RSS readers wil gaan werken.

Om die reden heb ik geen nieuwssites meer in mijn RSS reader staan. Een klein gedeelte van die websites in Vienna waren samen verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de berichten. Deze websites bezoek ik weer op de ouderwetse manier met de browser. Ik kan zelf kiezen wat ik lees. En oud nieuws staat er niet meer op.

RSS is een beest wat je heel goed moet temmen voordat je het gaat gebruiken. Als je niet zoals ik de discipline hebt om een goede keuze te maken van wat je werkelijk wilt lezen kun je verzuipen in de informatie. De nadelen wegen gelukkig niet op tegen de voordelen. Zolang de berichten vernieuw frequentie op de meeste weblogs lag ligt is RSS toch de oplossing. Je kunt nu die vele honderden weblogs volgen zonder deze daadwerkelijk te hoeven bezoeken.

2 Comments

Add Yours →

Ik heb diverse RSS readers gebruikt. En Google Reader is de beste. Deze heeft ook als voordeel dat je vanaf elke pc ter wereld je eigen feeds kan blijven volgen.

Ik vind google reader inderdaad ook fijn, niet dat ik echt geëxperimenteerd heb met andere hoor 😉
Maar wat je ook kan doen bij google reader is aparte mappen aanmaken, zo kan je het toch wel een beetje op categorie indelen?
Wel een leuk stukje, ik zet jou ook maar eens in mijn reader 😉

Leave a Reply