Rienk Jan, waarom heb jij zo’n hoge google pagerank ?

Hoe kan mijn simpele weblog die eigenlijk nergens overgaat toch zo goed gevonden worden in een zoekmachine als Google ?

TA, een projectgenoot waar ik de komende weken samen een project mee doe, kwam met zijn laptop op mijn website. Hj heeft een handig toolbar van Google in zijn Firefox browser waarmee hij van elke website kan zien hoe hoog de Google PageRank is.

Mijn simpele weblog heeft een Google Ranking van VIJF uit NEGEN. Eerst wilde ik dat niet geloven. Ik heb daarom een Google Pagerank button op mijn site gezet (onder in de footer). Hij wil dolgraag weten waarom ik zo’n hoge pagerank heb

Het harde werken begint toch zijn vruchten af te werpen. Dit heeft te maken dat ik in het afgelopen jaar heb gewerkt aan de vindbaarheid van mijn weblog. En vandaag ga ik de kennis met jullie delen. Een gedeelte heb ik tijdens mijn stage geleerd van MediaCT. Een ander gedeelte is door de functies die wordpress standaard zijn gebruikers aanbiedt.

Laat je goed vinden

Om gevonden te worden door de zoekmachines moet je zelf wel vindbaar zijn. Je moet je website op zo veel mogelijk plaatsen promoten. Op elke website waar ik actief ben laat ik in het profiel een link naar mijn weblog achter. Hier geld ook de regel dat hoe belangrijker de site is waar ik de link achter laat, des te beter dit weer uitpakt voor mijn eigen ranking. Ik zou mijn ranking nog verder kunnen verhogen door op veel meer sites een link te plaatsen. Maar ik ben te lui om op elke site waar ik kom een account aan te maken.

Hou het simpel.

Zoekmachines kijken tijdens het scannen naar websites alleen naar informatie die belangrijk is. Opbouw en opmaak codes die in je website worden gebruikt zijn totaal niet relevant voor de zoekmachines. Er wordt ook hun best gedaan om deze informatie te negeren. Helaas worden websites nog regelmatig onnodig complex gemaakt door het gebruik van tabellen en opmaak html code. De browser kan het nog zo goed weergeven op het scherm. Maar zoekmachines komen onnodig in de knoop met al die overbodige informatie. Het kan zo gebeuren dat jou goed bedoelde informatie te complex in de website staat. En door de zoekmachines verkeerd wordt begrepen. Om jouw website zo hoog mogelijk te laten eindigen moet je de informatie zo makkelijk mogelijk aanbieden. tabellen voor het opmaken van je website is verboden. Alles wat met opmaak en de opbouw van je website heeft te maken moet vanaf vandaag strikt gescheiden in een CSS bestand staan. Als je de source code van de output van deze website bekijkt zul je zien dat er zeer weinig tot geen opmaak code in de html staat.

De volgorde en belangrijkheid van de informatie

Iets wat ik nog niet heb verwerkt in dit weblog, maar binnenkort wel ga doen is de volgorde van de informatie. Met behulp van DIV en CSS kun je een DIV plaatsen in jouw website waar je het maar wilt hebben. Je moet er voor zorgen dat de informatie die belangrijk is zo hoog mogelijk in de html source staat. De inhoud van een menu en een submenu is totaal niet relevant voor een zoekmachine. Dus deze moet je zo laag mogelijk in de source code verwerken.

Permalinks

Waar je heel veel punten mee scoort met zoekmachines is hoe je hyperlink is opgebouwd. Sinds de komst van de permalinks is het mogelijk om de volledige titel van je artikel mee te geven in je link.

Bij mijn weblog werkte ik in het begin met alleen nummers.

In de oude situatie zag een link op mijn weblog naar een artikel er als volgt uit:

https://rienkjanschurer.nl/?p=175

Dit is onnodig complex. Je kunt totaal niet aan deze link zien waar het artikel overgaat. Met Permalinks zit dezelfde link er als volgt uit:

https://rienkjanschurer.nl/the-fourth-directive/

Je zit meteen het verschil. In de oude situatie zie je alleen een nummer. In de tweede situatie zie je in de titel waar het over gaat. Google geeft berichten waarin de zoektrefwoorden die ook voorkomen in de domeinnaam en link voorrang op de trefwoorden die worden gevonden in de pagina zelf

Er zal wel een shitload aan extra dingen bestaan die verder helpen aan een goede Google Ranking. Maar dit zijn wel de belangrijkst dingen waar ik zo veel mogelijk aan probeer te houden. Extra tips hoor ik graag in de comments. Net als kritiek en opmerkingen.

6 Comments

Add Yours →

Leave a Reply