The fourth directive

Is er een verband tussen de menselijke cyborg Robocop en de filosofische levensvragen?

Er zijn veel vragen die ons als mensheid bezig houden. Al duizenden jaren denken we na over deze vragen: Bestaat er een God? Hoe is het heelal ontstaan? Is er leven na de dood? Vragen waar de wetenschap ons (nog) geen keiharde bewijzen voor heeft kunnen leveren. De enige die ons op de goede weg hebben geholpen zijn de filosofen.

Zijn wij als mensen niet te dom om goede antwoorden te geven? Antwoorden die een bewezen ondergrond hebben. Bij de ene mens ontstaat er een denkstorm in hun hoofd met mogelijke antwoorden. Maar soms valt het ook stil. Als de vraag maar moeilijk genoeg is krijgt ik het gevoel dat mijn hoofd in een werkbank zit die langzaam dichtdraait.

Robocop heeft vier primaire richtlijnen ingebouwd (directives):

  1. Serve the public trust
  2. Protect the Innocent
  3. Uphold the law
  4. Classified

In de film komt Robocop erachter dat één van de bestuurleden van OCP er geen frisse praktijken op nahoudt. Als hij verhaal komt halen richt hij zijn wapen op de OCP badguy. Op dat moment wordt er een rootkernel functies in een verborgen subnet geactiveerd die Robocop zijn functies drastisch in de war drukken. De vierde primaire richtlijn is actief geworden. Op dat moment is Robocop weerloos, werkt zijn wapens niet meer en kan hij maar één ding doen. Vluchten!

Hebben wij ook een verborgen stuk code in onze genen die bepaalde handelingen en denkpatronen onderdrukt. We weten dat wij de erfelijke code hebben geërft die ons als baby doen happen naar de tepel van onze moeder. Is er een geheime subroutine in ons lichaam ingebouwd die ons juist probeert te voorkomen dat wij het antwoord op deze vragen kunnen vinden? En door wie is die geprogrammeerd? God, evolutie of de marsmannetjes?

3 Comments

Add Yours →

De aanleiding van deze post is een MSN gesprek geweest:

MV: ze bestaan, of hebben bestaan
MV: daar zijn vondsten van gedaan
MV: dus jah
MV: ik ben geen tegenstander van evolutie ofzo
MV: hoe sommige dingen evolueren, ok, daar kun je over discuzeuren
MV: want of je nu een religie of de wetenschap aanhangt, beide zijn begonnen met aannames
MV: alleen is die aanname bij een religie vaak niet van belang omdat men geloofd
MV: er zijn ook zat wetenschappers die geloven. Die beredeneren vaak dat het begin door iemand verzonnen moet zijn………en waarom ook niet

Leave a Reply