Apple en Canon Fofilmusigner Amsterdam

De nieuwe dienstregeling van de NS verplichte mij om de trein naar Amsterdam een dikke kwartier eerder dan anders te pakken. Gewapend met mijn macbook en mijn gare Minolta digitale camera gleed ik om 6:00 richting Amsterdam. Om 8:30 stapte ik uit op station Amsterdam zuid WTC. Volgens de website van Expo XXL moet je bij het uitstappen van het station de expo ruimte zo kunnen zien. Nou niet dus. Het stikte van de rokjes en stropdassen. Maar niemand kon mij vertellen waar ik naar toe moest. Sta ik dan in een fietsenhok op mijn Macbook te zoeken naar het precieze adres. Ondanks de barre december kou wist nu waar ik moest zijn.

Fofilmusigner is een rondtrekkend circus van Apple die de grote steden aandoet om de aanwezigen gratis informatie te geven over Apple producten. In Amsterdam deden ze dit in samenwerking met Canon. Ik had mezelf al weken geleden opgegeven voor de workshop Fotografie. Deze begint om 1130. Hoe ga ik mezelf de komende uren vermaken? Eerst een praatje gemaakt met wat mensen van Apple. “Die Mac Pro heeft twee optische drives erin zitten! Waarom heeft het toetsenbord dan maar 1 ejectknop?” Op dat antwoord hebben zij mij helaas geen antwoord kunnen geven. 🙂

Wat ik gelukkig al vrij snel merkte aan deze beurs is dat er een soort vrijheid is. Ik kwam voor een workshop van Apple. En op de website van Apple stond ook niet vermeld dat deze beurs in samenwerking met Canon eos discovery was. Ik kreeg twee toegangskaarten. Eentje voor de lezingen van Apple en eentje voor de lezingen van Canon. Klasse

De toegangskaarten

Dankzij deze kaart kon ik ook de workshops van Canon volgen. Het werd me meteen al duidelijk dat deze workshop erg pro-canon is. De fotograaf Andy Earl stond op het podium. Hij vertelde zijn verhaal over hoe hij in het verleden is begonnen als fotograaf. Welke technieken hij gebruikt en hoe hij de dingen aanpakt. Hij komt nog uit het tijdperk dat de fotografen nog met film de foto’s schoten. Hij was ook dolblij met de komst van de digitale camera. Veel fotografen werken veel met polaroid meteen klaar camera’s. Je ziet een idee van wat je kunt krijgen voordat je de foto’s gaat schieten met een echte camera. Dankzij de digitale camera neemt de hoofd camera de functie van de polaroid camera over. Je kunt immers meteen je foto beoordelen.

Het gebruik van licht is het allerbelangrijkste bij fotograferen. Andy laat het gebruik zien van de ringflits. Je kan hiermee het persoon wat je gefotografeerd zo 20 jaar jonger maken.

Om de bezoekers enkele voorbeelden te laten zien van fototechnieken (en ondertussen reclame maken voor de Canon EOS 400D camera) werd er een model op het podium gezet. Er werden foto’s gemaakt met de ringflits, met daglicht schermen en remote flitsen. Er moet wel bijgezegd worden dat er gebruik werd gemaakt van dure pro lenzen. De gemaakte foto’s werden realtime met een usb-kabel naar de computer geladen. Tof systeem. Je ziet meteen hoe je foto is geworden. En ook het publiek kan meteen meekijken. Andy maakte hiervoor gebruik van Apple Aperture.

Er werden korte films getoont van de fotograaf Gregory Basco en Erik Refner. De filmpjes geven je een goed beeld van hoe de fotograaf op locatie zijn werk doet. Gregory Basco doet natuurfotografie. Hij verlangt ook kwaliteit spul waar hij mee kan werken. Veel gebieden waar hij aan het werk is is voor normaal apparatuur de luchtvochtigheid veels te hoog. Daarom werkt hij met de topmodellen van Canon. Hij giftige slang schiet hij met een 300mm lens en remote flitsers. Die beesten zijn te giftig om met je macrolens in de buurt te komen.

Naast workshops kon je echt met je handjes aan Canon spul komen. Je kunt kiezen uit een camera

Daarna kies je een lens uit die bij je wenzen past

eeeeeuuuhhh, Ik zie niet zo best meer! Heeft u nog wat groters in het assortiment ?

Opeens zie je hem. De lens die je altijd al wilde hebben.

Al dat moois kun je helaas niet meenemen. Daar zorgt de bewaker wel voor :p

Het meeste leer je van de professionele fotografen. Zo heb ik vandaag meegekeken met twee mensen die samen een selectie aan het maken waren in een fotoserie die waren gemaakt van een model.

Met behulp van een haardroger kun je op een makkelijker en goedkope manier actie in je foto aanbrengen.

De fotograaf gebruikt als hardware een Canon EOS-1Ds Mark II camera met een 85mm canon 1.2 prime lens. Door de zeer lage diafragma van de lens kun je foto’s maken met zo beperkte scherpte diepte dat je wel de neus van het model scherp heb maar de ogen niet. Je spreekt over een verschil van een paar centimeters. Bij model fotografie blijven de ogen het belangrijkst. Die moeten het best op de foto komen. De fotograaf schiet enkele honderden foto’s die hij daarna gaat selecteren.

Geen enkele details ontgaat de heren. Ze bekijken elke foto snel maar aandachtig op de bruikbaarheid ervan. Als de foto voldoet aan hun eisen krijgt deze een kleurcode. Na enkele uren selecteren hoef je alleen maar de kleurcode aan te geven en al je geselecteerde foto’s heb je overzichtelijk bijelkaar. Deze foto’s werden naar Apple Aperture geladen. Dit programma heeft een erg sterke interface om foto’s te sorteren en te grouperen. En je kunt er snel al standaard bewerkingen op uitvoeren zonder photoshop. Ik heb wat fotografen gevraagd waarom ze aperture gebruiken. Je kan de klanten makkelijk de foto’s tonen en bewerkingen op uitvoeren. Photoshop is hier niet zo geschikt voor.

Rond een uurtje of vier in de middag ben ik weer weg gegaan. Ik heb zoveel dingen gezien die ik ga meenemen. Ik heb nu een reden om een digitale camera op raw mode te zetten. Er zijn meerdere redenen te bedenken. Maar als iemand de reden weet waarom ik het heb gedaan mag dat in de comments zetten

1 Comment

Add Yours →

Leave a Reply