Greenpeace kan trots op mij zijn

Ik geloof niet in het broeikas effect. Ik hoor te veel verschillende verhalen. Je hebt de global dimming theorie dat wij moeten blijven vervuilen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Na het lezen van State of Fear van Michael Crichton zie ik het huidige weer als normaal. Het weer beeld heeft net als de economie een sinus vorm. Wie zegt dat de hogere temperaturen van afgelopen jaren niet een onderdeel is van het weer mechanisme wat al miljoenen jaren loopt. De mensheid heeft alleen van de afgelopen 100 jaar meetgegevens. Op 5 miljard jaar dat de aarde jong is, is dit nog geen vergelijkingsmateriaal. Dat wil niet zeggen dat ik daarom maar ga vervuilen. De vervuiling wil ik ook tegengaan. Op de basisschool ben ik helemaal kapot gegooid met het zure regen (Waar is anno 2007 de zure regen voorlichting gebleven ? Was de zure regen dan een hoax?)

Thuis ga ik heel bewust om met het verbruik van water, gas en elektriciteit. De kachel gaat pas aan als ik het echt koud heb of bezoek heb. Alles is spaarlampen en adapters die ik niet gebruik zijn ook niet aangesloten. Ik ben een man dus kan erg kort douchen. Schijnt er tijdens een koude wintersdag de zon, dan doe ik de gordijnen open om de zonne energie op te vangen.

Ik heb toen ik net op mezelf ben gaan wonen een KWH meter gekocht. Een klein apparaat met een display wat ik tussen de wandcontact doos en een elektrisch apparaat sluit om te meten hoeveel energie die verbruikt. Mijn losse koelkast en vriezer die ik toen had namen samen per dag 4 KWH. Omgerekend kost dat 80 cent per dag. 292 euro per jaar. Beetje erg veel. Een nieuwe koelkast met ingebouwde vriezer neemt 300 kwh op jaar basis. Dat is 60 euro per jaar. Een rekensom verteld mij dat ik binnen anderhalf jaar de aanschaf van een nieuwe koelkast eruit heb. En als mij iets geld gaat opleveren staat het er ook binnen een dag. En zo gebeurde dat ik een week later een nieuwe A-klas koelkast had en mijn losse vriezer en koelkast via marktplaats voor 100 euro had verkocht. Kassa!

Afgelopen oktober heb ik mijn iMac aan de meter gehangen. Deze volledig computer met scherm heeft 45 watt nodig om te functioneren. Dat is een heel verschil met de 210 watt die mijn vorige computer nodig heeft. (En de imac is ook nog eens krachtiger, sneller en beter) De iMac neemt zelf maar 35 watt op als je het scherm uitdoet. Een krachtige computer die nog minder energie nodig heeft dan een gloeilamp. Wat zeurt Greenpeace dan?

Greenpeace zet zich in voor het milieu en dieren. Een hele goede actie van deze activisten. Ik dag droom wel eens dat ik mee vaar op zo’n rubberboot om een walvis te redden van gewetenloze ijslander. De laatste tijd heeft Greenpeace zijn pijlen gericht op Apple. Apple schijnt volgens Greenpeace giftige stoffen te gebruiken in hun product/a> ie van hun producten. Waarom pakt Greenpeace dan Apple en niet al die andere fabrikanten? Apple is groot, bekend en verkoopt vrij veel producten. Als bijvoorbeeld de Zune van Microsoft een bestseller was geworden dan had Apple vast en zeker hun ook aangepakt. Als je ergens goed en groot in bent ben je automatisch ook het mikpunt. De DRM en itunes/iPod koppelverkoop van Apple ligt daarom ook onder vuur. Maar je hoort niemand over de krups/heineken of essent/@home koppelverkoop.

Ik zit daarom in een dubio. Ik heb producten van Apple. Ik verbaas me elke keer weer over hoe weinig energie deze apparaten nodig hebben. Maar aan de andere kant baal ik dat ik een apparaat heb wat giftig is. Aan de andere kant zitten die stoffen er ook voor de veiligheid in. Er zal wel een goede reden zijn waarom Apple een brandvertrager in zijn producten gebruikt. Misschien is de markt rijp om ook op dit soort apparaten verwijderingsbijdrage te gaan heffen. Waarom wel op een standalone dvdspeler maar niet op een computer? Als mijn Apple producten over enkele jaren versleten zijn breng ik ze ook naar de Appleshop. Mag Apple zelf de producten opruimen. Apple heeft wel geluisterd naar de reactie als de geruchten kloppen.

Mijn zuinigheid begint wel zijn vruchten af te werpen:

Elektriciteit

Gas

Als Greenpeace echt wat voor de wereld wil doen dan moeten ze ook “out of the box” gaan denken. Pak dan ook Google en Microsoft aan.

Nog een leuke parodie op de Apple Keynotes

4 Comments

Add Yours →

Het uitekaar halen bij recycling wordt gedaan in lagelonen landen, daar worden kinderen en volwassenen bloodgesteld aan de giftige stoffen die in (bijv.) jouw apple producten zitten. 🙂 Ik geloof dat dat het punt is! (Doe er een project over).
Dus in die zin.. snap ik greenpeace wel!

Groetjes

Ik ben ook zwaar op tegen dat oude computers naar de arme gebieden worden gestuurd. Ik heb artikelen gelezen waar de computers niet op scholen terecht kwamen maar op grote vuilnisbulten. Er waren de hele dag mensen bezig om het goud uit de IC’s aan het halen. De apparaten worden helemaal gesloopt voor misschien een haar aan goud.

Je hebt helemaal gelijk. Ik moet hier binnenkort een stukje over maken.

Leave a Reply