Rare praktijken bij Kringloopwinkel de Wissel in Dokkum

Elke dag loop ik vier keer langs de kringloopwinkel van Dokkum. Zo gaat dat nu al voor 5 maanden. ‘s ochtend vroeg zie ik bij de dienst ingang al de stapels afgedankte producten staan die later op de dag in het assortiment van de winkel worden opgenomen. De kringloop winkel heeft een magazijn ingang waar mensen dagelijks hun afgedankte spulletjes naar toe kunnen brengen. Daar wordt de producten uitgezocht en getest om daarna naar de winkel, die er aan grenst, te worden verplaatst. tenminste, dat dacht ik altijd.

Enkele weken geleden begon ik me altijd af te vragen waarom altijd in de garage van de kringloopwinkel altijd de leukere/betere voorwerken zag staan. Maar ze nooit in de winkel terug kon vinden. Toch maar even vragen. Ik zag een party monitoren van het merk Iiyama staan. Daar wil ik er wel eentje van hebben. Dus ik loop de garage in en vraag of ik zo’n monitor kan kopen. “is al gereserveerd?” wordt terug geketst. Ook wordt mij verteld dat ik niets uit de garage kan kopen en naar de winkel moet. Maar in de winkel zie ik alleen de echte oude rotzooi. Hoe kan dat nou? De Iiyama monitor is nog nooit in de winkel geweest?!? Opeens maakt mijn verstand een reconstructie van de afgelopen maanden. Het mooiste spul komt nooit in de winkel. Maar wordt via de garage aan handelaren verkocht. Elke dag als ik langs loop staan er bestelwagens van de vlooienmarkt handelaars . Die kopen elke dag het beste spul op en de restjes gaan de winkel in.

Kringloop winkel Dokkum magazijn deur
Kringloop winkel Dokkum magazijn deur

Ben ik het hier mee eens ? Nee, Ik als arme consument/student wil ook gelijke kansen hebben. Elke dag brengen mensen met goede bedoelingen hun afgedankte spulletjes naar de kringloop winkel met de idee dat deze bij andere mensen komen zonder enig winstoogmerk. En niet dat het voordat het de winkel kan bereiken wordt opgekocht door handelaren die er juist wel een dikke boterham mee willen verdienen. Een kringloopwinkel is voor het volk!

Mensen in Dokkum! Als jullie voortaan nog spulletjes hebben liggen die overbodig zijn. Breng het dan naar de kerk of naar goede doelen. Bijvoorbeeld stichting thuisfront voor straatkinderen. Daar kun je wel vanuit dat er iets eerlijks met je spullen gebeurt.

Kringloop winkel Dokkum hoofdingang
Kringloop winkel Dokkum hoofdingang

1 Comment

Add Yours →

Dit soort voorvalen hebben zich in het verleden bij de Omrin in Leeuwarden ook plaats genomen, maar zijn op een gegeven moment verboden. Er zijn ook mensen ontslagen, omdat ze deze praktijken niet gestopt hadden. Ik wil niet zeggen dat er zo nu en dan niet eens iets verdwijnt, maar het meeste gaat naar de afval verbranding of naar de recycling.

Wat er dus in Dokkum en eventueel ook in andere kringloop winkel gebeurd is dus zwaar illegaal. Ik snap dat ze zo nu en dat wat voor zich zelf mee willen nemen, maar dingen door verkopen ben ik het niet echt mee eens.

Leave a Reply