Wat heb je nodig om een echt zuinige computer te maken

Afgelopen maanden is het weer helemaal hip. Praten over het milieu. Ik probeer ook een beetje mee te doen. Maar helaas is ondertussen mijn eerste spaarlamp overleden. Die in de badkamer/toilet. Spaarlampen zijn nu eenmaal niet gemaakt om regelmatig aan en uit worden gezet. deze lamp heb ik even tijdelijk vervangen door een 100 watt bulk. Binnenkort maar een led lamp bestellen. In elk gezin staat tegenwoordig wel één of meerdere computers. Echte kacheltjes die veel energie gebruiken.

Op de vakantie heb ik een overzicht gemaakt om tot de ultieme zuinige computer te komen. Alle kleine beetjes helpen om het co2 uitstoot een beetje terug te brengen.

De processor (cpu)

De processor. Het onderdeel wat bekend staat als één van de grootste energie verbruikers in de computer. Door de jaren heen zijn ze alleen maar krachtiger geworden. Video en muziek was jaren geleden nog ondenkbaar. Nu is het de normaalste zaak van de wereld. Maar het nadeel van deze steeds krachtiger processors is het bijkomende nadeel dat ze nog meer energie verbruiken. Nu zijn de processor fabrikanten dit niet ontgaan en continu bezig met het zoeken naar nieuwe innovaties om veel snelheid uit een processor te halen met weinig energieverbruik. Een voorbeeld hiervan zijn processors met instelbare snelheden. Helaas heeft niet elke processor dit en blijven ze altijd op volle snelheid draaien. Ook al is dit niet nodig. Waar voor mijn gevoel de meeste energie verspilling inzit is het gebruiken van te snelle processor door mensen die nooit de volle potentie van deze processor zullen gebruiken. Als ik kijk naar de gemiddeld computer gebruiker die alles doen behalve moderne spelletjes en andere zware toepassingen is een 1 Ghz processor meer dan voldoende. Als je nu een moderne processor pakt en deze klokt op 1 Ghz heb je een processor die zo zuinig is dat je een laptop kunt maken die 8/10 uren kan werken. o wacht. die processor bestaat al. De ULV processor lijn. Nog veel beter is een processor zonder een kloksnelheid. Maar dat is nog toekomstmuziek.

De hardeschijf

De hardeschijf kan ook zoveel zuiniger. En dat kan met techniek die vandaag de dag gewoon al in de winkel te koop is. Het gebruiken van flash geheugen (solid state disk). Deze techniek is een stuk zuiniger omdat je in principe alleen de chips die op dat moment gebruikt worden hoeft te voorzien van energie. Er zijn geen bewegende onderdelen meer nodig en het is een stuk beter tegen schokken bestand. Andere grote voordelen zijn dat de schijf een stuk kleiner te maken is en je hoeft je niet meer te houden aan de vorm van de schijf. Je kunt dus een een flashdisk maken van 5 cm lang en 1 cm breed. Je kan zelf de flashdisk zelf 30cmx20cmx3mm maken. Jeeh, dat is een platte laptop. Voor iedereen die nu begint dat flash traag is. Bullshit. Plaats die flash elementen in raid 0. Knallen met dat spul.

De videokaart (GPU)

Een videokaart is al jaren geen DA converter meer. Het is een apparaat wat meedenkt met het beeld opbouw. 3D beelden opbouwt en videobeelden weergeeft zonder de processor met dat rekenwerk te pesten. Maar ook dit voorwerp staat regelmatig overkill te doen. ((1280x1024x32)/8) = 5 MB videokaart gebruik als je een standaard 17″ monitor heb staan welke op 1280×1024 staat te draaien met realtime colors. Dus als ik een beetje ruim denk heb je aan 16 MB videokaart geheugen voldoende als je een avondje aan het msn’en en youtuben bent. Maar als je toch een spelletje wil doen. Laat dan de videokaart die andere 240 MB er maar bijbetrekken. Of veel mooier. Laten we de computer uitvoeren met twee videokaarten. Als je toch een spelletje wil doen schakel je naar de andere videokaart. En sloop dan meteen die oude DA converter eruit. Wie gebruiken die oude monitoren nog?

Het geheugen (RAM)

Hoe meer geheugen. Hoe sneller een computer is. Dat is altijd nog mijn eigen regel. Ik ben altijd iemand die liever wat meer geheugen heeft dan een snelle processor. Maar hoe vaak merk ik dat ik van mijn geheugen het grootste gedeelte niet wordt gebruikt. Okeeh. Dit is gedeeltelijk waar. Maar als je een modern besturingsysteem heeft wordt je geheugen wat niet gebruikt wordt vol gestopt met informatie die je misschien later wel nodig heb. Het zogenaamde cachen van informatie. Maar ook hier weer geld. Als ik een avondje lekker een beetje aan het browsen ben en een beetje aan msn’en dan heb ik echt geen 2048 MB intern geheugen nodig (die ik wel heb) maar voldoet 512 MB meer dan voldoende. Ik denk ook dat moderne besturingssystemen in de toekomst het geheugen wat niet gebruikt wordt tijdelijk op de harddisk gezet kan worden en het geheugen uitschakelt.

De behuizing (case)

We gaan niet effectieve om met de materialen. Er komt nu eenmaal warmte vrij van de componenten in een computer. Alleen bedenken we bij het ontwerpen van de pc kast altijd verkeerd. We proberen al die warmte door een paar kleine gaatjes naar buiten te persen. fans draaien op volle toeren. Maar waarom gebruiken we de kast niet om de warmte af te voeren. Neem als voorbeeld een laptop. Ik zie bij te veel modellen dat ze alles door een gat van 4cm2 proberen te persen. Maar als je effectief gebruik maak van een heatpipe kunt je het koeloppervlakte vergroten. Dan heb je ook minder fans nodig om het apparatuur koel te houden. Dus minder energieverbruik en minder geluidsproductie. Bij een notebook zal de hele onderkant van de kant kunnen fungeren als een koelblok.

combineren

Onderdelen moet je combineren. Bluetooth en wifi zijn beide een zender. Combineer ze samen in één onderdeel. Hetzelfde geld voor bijvoorbeeld de processor en de chipset. Stop er meteen de videokaart er ook in. Weet je wat. combineer alles maar.

Het scherm

Ook hier vloeit veel energie naar toe. Het licht wat wij zien kost veel energie. Gelukkig is de laatste tijd de LED backlight schermen in opkomst. Kost minder energie. Maar nog steeds is hier een grote verspilling gaande. Een modern LCD scherm is niets anders dan een gordijn wat voor een lichtbron hangt. Er is altijd een backlight nodig om beeld te krijgen. Nu kun je dat licht aanpassen met slimme trucjes. Bijvoorbeeld een lichtsensor die de omgevingslicht meet en de backlight aanpast. Een stap verder zou zijn om de videokaart hte beeld te laten analyseren en de backlight sterkte laten aanpassen aan de hoeveelheid tinten die word weergegeven. Je hebt niet volop licht nodig als je staat te kijken naar een zwart terminal scherm met groene letters. Nog veel beter is het gebruiken van een oled scherm. Dat is een scherm wat is opgebouwd uit duizende kleine ledjes. Alleen de puntjes die een kleur moeten weggeven stan aan. Dus er wordt alleen energie gebruikt als dat nodig is.

De software

Ik denk dat hierin nog de meeste vooruitgang te boeken valt. Je kant een computer zo zuinig maken als je zelf wilt. Maar het staat of valt met het gebruik van goede software. Iedereen kan software schrijven. Maar goed software schrijven is echt een vak. Elke instructie die een processor moet uitvoeren kost energie. Elke keer als er iets moet worden gelezen/geschreven van/naar een harddisk kost dit energie. Ik verbaas me erover dat het afspelen van een stukje divx of een dvd zo weinig processor kracht kost. Maar als ik een stukje video op youtube afspel val ik recht achterover vanwege het hoge processor verbruik. Ik denk dat flash één van de meest vervuilende stuk software is. Hoe vaak heb ik een browser niet naar 50 % processor kracht zien gaan door een stomme banner op een website. Alleen een beetje tekst wat beweegt. Dat heeft toch niet de halve geen halve processor capaciteit nodig ? En dit zie ik helaas bij veel software gebeuren. De software lijkt simpel in gebruik. Maar is zo on-effectief geschreven dat het erg veel processor kracht misbruikt. Zonde!

3 Comments

Add Yours →

Geheugen wegschrijven naar harde schijf en daarmee energie besparen is geen goed idee.
Beter kun je alles in het geheugen laden en vervolgens de harde schijven uitschakelen.

Ik was aan het wachten voor dit antwoord. Ik bedoel met hardeschijf natuurlijk een solid state disk. Je zult voor het werken altijd een hardeschijf nodig hebben. Als ik rustig zit te browsen en muziek zit te luisteren heb ik aan 512 MB voldoende. De schijf blijft natuurlijk aanspreekbaar voor de muziek. Je verminderd alleen het geheugen verbruik omdat je wat je niet nodig heb uitschakelt. Zodra je photoshop en andere geheugen vreters aanzet dan wordt het andere geheugen er ook weer bijgezet

Leave a Reply