Dank god dat er toch een Home button op mag zitten. Hoe anders ga je de iPhone resetten?

Afgelopen dinsdag heeft Steve Jobs de lang verwachte Apple telefoon aan het grote publiek gepresenteerd. Deze telefoon was de afgelopen maanden volop het gespreksonderwerp op de vele mac fansites die deze wereld rijk is. Ook de normale media begon de laatste tijd te komen met dit nieuws. Wat kunnen wij verwachten? Vele photoshops doken op over hoe de telefoon er waarschijnlijk uit zal zien. Zelf de naam was al opgedoken. De iPhone. Apple gebruikt de naam ook voor hun telefoon. Waar ze dat lef vandaan heeft gehaald weten weinig. De naam iPhone is tien jaar geleden al door de computer netwerk fabrikant Cisco vastgelegd. Deze is ook allerminst blij mee dat Apple besloten heeft om ook die naam te gebruiken.

Apple heeft zeker weten door de introductie van deze iPhone de andere telefoon fabrikanten op achterstand gezet. Het ontwikkelen van een goede telefoon vergt veel tijd. Alles moet kloppen. Zijn de consumenten niet tevreden over een bepaalde telefoon dan stappen ze massaal over naar een andere. Omdat iedereen een mobiele telefoon heeft kan bijna iedereen er over mee praten. Heb je een gave telefoon dan doet de mond op mond reclame de rest. De mobiele telefoon kun je vergelijken met een auto. De markt wordt overspoeld met verschillende merken en modellen. Iedereen praat erover en de status die je er mee kunt uitstralen is belangrijk. Zodra iets niet klopt aan een auto blijf je zitten met een imago probleem. De concurrenten van Apple moeten alles op alles zetten om de achterstand die ontstaan is in te halen. Maar ook rekening houden met het ontwikkelproces om tot een goede telefoon te komen. Apple verwacht er 10 miljoen te verkopen voor 2008 en heeft ook een bestelling gedaan van 12 miljoen exemplaren bij foxconn. Als je product niet klopt zit je met 1620 ton aan telefoons met een mankement.

Welke achterstand hebben Apple’s concurrenten ?

Ik heb een paar keer mogen werken met de Nokia E50 van mijn buurman. Een technische wondertje van Nokia. Klein, handzaam en flink wat rekenkracht. Maar de bediening heb ik moeite mee. Ik kan je vertellen dat ik een nerd ben. vele apparaten kan ik zonder problemen mee werken. Maar ik begin nu soms ook het bos door de bomen niet meer te zien. Het blijft ingewikkeld om met de nieuwe telefoons te werken. Apple steekt al jaren veel geld in het onderzoeken van een goede interaction design. Hoe gaan mensen met apparaten om en andersom. Één van de belangrijkste dingen die zij al jaren toepassen is het KISS concept. Maak de dingen niet ingewikkelder dan het moet zijn. Mensen laten die functie toch liggen. De keynote die Apple gaf over de iPhone liet een telefoon zien waarvan ik weet dat mijn ouders er ook mee kunnen werken.

De iPhone is voorzien van een touchscreen. Welke je in tegenstelling tot die van de concurrenten niet bedient met een pennetje of je nagel maar met je eigen vette vingers. Mensen gebruiken hun vingers nu ook al om dingen op normele schermen aan te wijzen. Laat die vingers ook maar gebruiken om dingen op het scherm aan te klikken. Apple gebruikt een indeling op het scherm die alleen de dingen laat zien die je echt moet zien. Op een pocketpc telefoon bleef ik altijd dingen zien die ik niet nodig heb. En altijd op de onlogisch Windows volgorde.

De iphone heeft de rekenkracht om net als op een Apple computer de informatie op de schermen te laten bewegen. Visueel wordt je betrokken welke informatie van je scherm verdwijnt en welke tevoorschijn komt. Waarom heb ik dit nooit eerder bij andere telefoon fabrikanten gezien ?

De telefoon is voorzien van wifi. Wifi telefoon zijn al jaren geboycot door de telefoonproviders omdat die graag van je verwachten dat je gaat internetten via het dure GPRS/UMTS netwerk van hun. Inplaats dat je thuis inlogt op je eigen Accesspoint en gratis kunt internetten. De laatste tijd komen er gelukkig al wat wifi telefoons op de markt. Maar dit is niet altijd zo geweest.

De telefoon heeft de volledig wereldwijde pers mee. Als nokia een nieuwe telefoon heeft mag die blij zijn als die een artikeltje heeft op de techniek pagina van de spits en metro. iPhone was afgelopen dagen overal te zien. Elke website maakte er vermelding van. Het was zelf op het Journaal.

Mijn vragen

Natuurlijk blijf ik zitten met vragen. Ik mis op deze telefoon twee belangrijke dingen. Misschien heb ik deze wel gemist bij de keynote. Misschien is het wel een one more thing die over enkele maanden bekend gaat worden. Waar is de geheugenkaart aansluiting en waarom zit er geen GPS op? De telefoon gaat geleverd worden in een 4 gigabyte en een 8 gigabyte uitvoering. Ik heb zelf een iPod nano 4 gigabyte. In principe is dit voldoende opslag voor de muziek die ik bij me heb. De iPhone wordt ook op de markt gebracht als een widescreen video afspeel apparaat, een apparaat wat je kunt gebruiken als phototoestel, als mp3 speler. 4/8 gigabyte lijkt dan veel. Maar een beetje veeleisende gebruiker komt dan snel aan zijn limiet vrees ik. Niets is dan makkelijker om een 4 gigabyte kaartje erin te drukken om de telefoon te voorzien van meer capaciteit. GPS is in opkomst. Een ontvanger bestel je al vanuit Hongkong via ebay voor 20 a 30 dollar. De iPhone maakt gebruik van google maps. Waarom heeft Apple besloten om niet die laatste feature te plaatsen om helemaal met een killer apparaat te komen? Mijn huidige navigatie oplossing werkt ook met een losse GPS ontvanger. Een waar drama. Twee apparaten waar ik het batterij niveau van in de gaten moet houden. Steeds twee apparaten bij me moeten hebben ………. Je snapt het wel. Het blijft ook verdomd jammer dat ik geen lampje zie bij de ingebouwde camera. Mijn w810i heeft dat wel. Zelf met weinig licht omstandigheden kan ik nog best foto’s maken.

In hoever verteld Apple de waarheid als ze vertellen dat de telefoon op Macosx loopt ? Wil dit zeggen dat er zometeen 12 miljoen mensen met een Unix based handheld rondlopen ? Waarom vermelden ze dat er macosx draait als ze het draaien van third party programma’s verbieden? Steve Jobs zet de iPhone als concurrent tegen andere ‘smartphones’ maar verzwijgt het publiek dat zelf geen programma’s kunt installeren. Dat vind ik ver van Smart. Wat is mooier dan een iPhone met daarop je TomTom, je divx speler, je kilometer boekhouding programma en je wardrive scanner.

Alle op de markt gebrachte iPod’s hebben het grote nadeel dat je niet zonder te breken en te slopen de accu kunt vervangen. Ik hoop niet dat Apple bij de iPhone niet deze fout gaat maken. De iPhone is zelf nog een stuk intensiever bezig dan je iPod. Non-stop loopt de telefoon de ether af te scannen naar telefoon masten en speciaal naar dat ene juiste packet wat de telefoon moet activeren om een sms of een telefoongesprek te ontvangen. Als een iPod niet gebruik wordt kan die lekker slapen. Een beetje mobiele telefoon doet 2 jaar met een accu. Dat wil niet zeggen dat je na twee jaar de accu moet vervangen. Maar hij is dan wel een groot gedeelte van zijn vermogen kwijt door gebruiks- en natuurlijke slijtage. Je wilt niet als de iPhone accu compleet is versleten je de telefoon moet openschroeven voor een vervangend exemplaar.

Zit er een trilmotor in ?

Wat gaan we er allemaal bijkrijgen. Accessoires voor Apple producten zijn loeiduur. Ik heb eens gekeken voor een Ipod kabeltje. Durven ze 20 euro voor te vragen. je krijgt dan een 2 kunststof stekkers en een stukje snoer. Apple een beetje kennende ga je de iPhone krijgen in een klein doosje ten grote van twee ipod doosjes opelkaar. Je krijgt daarbij een drie boekjes. (handleiding, garantie en licentie) , een itunes cdrom , koptelefoon en een usb snoer. Dat usb snoer ga je ook gebruiken om de telefoon op te laden. Apple gaat van mij ook een staande ovatie krijgen als ze uberhaut een adapter bijleveren.

Ik hoor van veel mensen dat ze 499 dollar duur vinden voor de iPhone. Ik vind dat helemaal niet duur. Wij vergeten twee dingen. De dollar staat vandaag de dag erg laag in vergelijking met de euro. Omgerekend zou de telefoon hier dan 380 euro met een abonnement zijn. Het tweede wat we vergeten is dat Nederland se telefoonproviders de hoogste kortingen geven op nieuwe telefoons. Natuurlijk is het natte vinger werk om nu te gaan gokken wat de telefoon hier gaat kosten. De vraag blijft ook met wie Apple in Nederland de koppelverkoop gaat doen voor de iPhone. Is het hier zometeen Vodafone only?

De laatste vraag waar ik mee zit ? Hoeveel Samsung is eigenlijks de iPhone? Samsung heeft al jaren ervaring in het maken van kleine mobiele telefoons. Ze leveren gigantisch veel flash geheugen aan Apple en de nieuwe iPod’s zijn van binnen al voorzien van Samsung chips. Lijkt me een kleine moeite om samsung te vragen om de techniek te leveren om een mobiele telefoon te ontwikkelen.

Waarom ik trouwens zo blij ben dat de Apple iPhone een home button heeft ? Omdat dat waarschijnlijk de enige methode gaat zijn om de telefoon te resetten als deze is vastgelopen. De touchscreen gaat werken op softwarebasis. Als de telefoon op een bepaald moment zin heeft om te crashen (Zelf apple’s kunnen crashen) ben je input op het apparaat kwijt. Ik denk dat de Home button de fysieke knop gaat worden om de telefoon te kunnen resetten op het moment dat het nodig is.

Over zes maanden weten we het allemaal zeker

4 Comments

Add Yours →

[…] Mijn eerdere voorspelling dat de iPhone een GPS module gaat krijgen moet ik weer in de ijskast zetten. In de deze week gelekte service handleiding staat niet over een GPS. Wat best jammer is. Maar nog niet getreurt. De naïeve regering Bush heeft een paar jaar geleden tegen de “war on terror” een wet aangenomen dat elke nieuwe mobiele telefoon die in de USA wordt verkocht in staat moet zijn gevonden te vonden in een peiling. Wij zien dat kunstje in elke aflevering van de hitserie “24″ . Als de iPhone al een ruwe peiling kan maken dan kan de Google maps inschatten waar jij bent. En daar zijn de adverteerders weer heel blij mee omdat die hun POI weer kunnen tonen. Nu we toch over positie bepaling hebben. Leopard gaat volgens mij meer ondersteuning voor GPS krijgen. In de broncode van de huidige iPhoto is al verwijzingen gevonden naar google maps. […]

apple verkoopt zijn producten altijd aan de zelfde prijs in Dollar als in Eurro
Dus we hebben GEEN ‘kroting’
500 $ = 500 € –> bedrijfslogica !

Firefox,

Apple is al een beetje het prijsbeleid aan het veranderen. Als je kijkt naar de prijzen van de Macbook en de Macbook Pro zit er al verschil tussen de Nederlandse en de Amerikaanse webshop.

Voorbeeld. Macbook Pro in US is $ 1999 en de versie in NL kost 1899 euro

Je kunt het op een gegeven moment als bedrijf net meer maken dat je door de val van de Dollar het prijs verschil niet verrekend.

[…] De eerste mobiele telefoon (formaat koelkasten) komen langzaam op de markt voor bedragen die je alleen wilt betalen voor een megaklein telefoontje (veel dus). De eerste echt commerciële telefoon met GPS was de koelkast A701 van Mio Mitac. Daar wil je toch niet mee gevonden worden. De volgende die met een koelkast op de markt kwam was de Nokia N95. Ik heb altijd volgehouden dat Apple zijn iPhone ook ging uitrusten met een GPS. Helaas moet ik hierop terug komen. Apple heeft liever dat je hun navigatiesysteem gebruikt op de ouderwetse manier. Na elke straat moet je een tikje op het scherm geven. Moet je voorstellen wat je moet doen als je verkeerd rijdt. De grootste smartphone fabrikant (De iPhone is geen smartphone. LEES DE IPHONE IS GEEN SMARTPHONE) HTC is de enige fabrikant die anno 2007 leuke telefoons aanbied met GPS. Helaas zijn deze ook nog verre van het formaat handzaam. […]

Leave a Reply