Freecom mobile drive 2.5″ 160 gigabyte review

Ik zie ze altijd weer op school. Mensen die een externe schijf meenemen naar school. En dan bedoel ik niet zo’n mooie compacte 2,5 inch uitvoering. Neeh, Ze sjouwen dan de grote, zware en onhandige 3,5 inch uitvoering mee naar school. En die gebruiken zoveel energie nodig dat je ook een externe adapter moet meesjouwen. De adapter is vaak net zo groot als de adapter van een laptop. Helemaal niet handig. Is al snel je tas gevuld. En waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Voor een klein beetje meer heb je tegenwoordig een externe 2,5 inch schijf. Lekker compact en zuinig. Zo zuinig zelf dat de externe schijf zijn energie via de USB poort kan krijgen. Die grote adapter kan dus ook thuis blijven. Kan je voorstellen hoeveel ruimte je vrij hebt in jouw tas.

Ik werk al meerdere jaren met externe 2,5 inch schijven. Ik vind het een hele uitkomst. Ze passen in de binnenzak. Waar mijn laptop heen gaat, daar gaat de schijf ook mee naar toe. Ik ben begonnen met een budget merkloze 40 gigabyte uitvoering. Daarna de overstap naar een merkloze 60 gigabyte uitvoering die mij weer iets meer adem ruimte gunde. En sinds mijn problemen met de Apple 10.4.10 update wil ik alleen maar merk uitvoering gebruiken. En ben ik van 60 gigabyte naar 160 gigabyte overgestapt. Ik zat te twijfelen tussen een Lacie en een Freecom. Uiteindelijk heb ik voor de Freecom gekozen omdat het design meer neutraliteit uitstraalde en er twee jaar garantie op zit. De schijf geeft zijn scherm activiteit door met een heldere blauwe led. Bij Dynabyte heb ik de schijf opgehaald voor 99 euro.

De schijf voldoet echt boven mijn verwachtingen. Hij is erg snel. Wordt zowel onder Windows als onder MacosX snel gevonden. Helaas werkt die vandaag de dag niet meer onder Windows omdat ik hem met het Apple HFS+ formaat heb geformatteerd. Waarom zou ik nog dat ouderwetse FAT32 of NTFS gebruiken als je met HFS+ de ware snelheid kunt halen met een schijf. (Microsoft is bezig met winfs. Dit moet de NTFS opvolger worden en moet dezelfde voordelen bieden als HFS+). Wat ik helemaal een toffe functie van de schijf vind is dat die zichzelf in een sleepmode zet als je hem een tijdje niet gebruikt. Bespaar je toch energie mee. Helemaal als je de laptop op accu power hebt draaien. Een adapterloze externe schijf kan je overal gebruiken. Zelf in de trein.

Wat wel jammer is dat ik bij deze schijf geen beschermhoesje heb gekregen. Bij mijn vorige merkloze budget schijven krijg ik elke keer toch een flinterdun stukje nepleren hoesje bij kado waar je de schijf in kunt schuiven. Dus ik ben op zoek gegaan naar een hoesje. De schijf is te groot om in een hoesje van een mobiele telefoon te kunnen drukken. En de digitale fotocamera’s van vandaag de dag zijn tegenwoordig ook zo klein dat ik ook ook geen camera hoesje kan gebruiken.

De oplossing kwam uit een hele andere hoek. De schijf is net zo groot als een tomtom navigatiesysteem. Zo vond ik bij een elektronicaboer in Leeuwarden een hoesje waar de schijf precies inpast. Er is zelf ruimte voor de USB kabel. De schijf is rondom beschermt tegen schokken en ander onheil. Het grote nadeel is dat het 22 euro kost. Maar als mijn schijf stuk kost mij alleen maar meer leed. (Niet zoveel. Ik maak regelmatig backups. Maar toch is een kapotte schijf lastig. Mijn 40 gigabyte is ook aan zijn eind gekomen door schokken.)

Ik ben erg happy met deze schijf. Maar groot was mijn schok toen ik in de blokker een hoesje tegenkwam van 49 cent. Voor 49 cent had ik de schijf ook kunnen voorzien van bescherming. Gewoon een simpel washandje erom heen doen. En voor 1,50 euro heb je drie washandjes. Nog weer bescherming. Wat een creatieve flater. Het is niet anders. Maar ik moet wel bekennen. Een washandje of een stoer hoesje. Daar heb ik graag 22 euro voor over.

1 Comment

Add Yours →

Leave a Reply