Politie heksenjacht op Terschelling.

Al jaren doe ik hetzelfde bijbaantje, het besturen van een taxi. Één van de dingen die ik afgelopen jaren heb geleerd heb is dat de politie rond de drukste momenten van de stap-avonden dingen gaat gedogen. Dit doen ze puur uit veiligheid en bescherming. Onder hard rijden bedoel ik stevig doorrijden. Niet racen zoals een Schumacher.

Één van die dingen die ze dan gedogen is dat taxi’s wat sneller mogen rijden dan de maximale toegestane snelheid. Mensen zijn dan sneller op hun plek van bestemming. Wat nog veel belangrijker is. De taxi is sneller in staat om groepen mensen te verplaatsen. Tijdens de Sneekweek bijvoorbeeld word hard rijden door taxi bedrijven van de politie toegestaan om des te sneller de binnenstad van Sneek te ontruimen. Minder verzameling mensen is minder belasting voor de politie.

Tenminste! Die doen ze in ontwikkelde gebieden.

Als er na sluitingstijd van een disco hele groepen mensen de straat op komen wil de politie maar één ding. Dat de mensen zo snel mogelijk op hun plek van bestemming komen. Als je grote groepen mensen zonder begeleiding laat samenscholen en moet laten wachten op een taxi krijg je problemen. Ik zie het regelmatig weer gebeuren.

Op Terschelling werd er tijdens de drukste momenten (22:00 tot 0:00 en 1:00 tot 3:00) besloten om eens flink te gaan controleren. Toch raar. De gemeente Terschelling weet donders goed dat het nachtbus netwerk van Terschelling die stroom mensen lang niet kan verwerken.

Ik ben net terug van een avond werken. Ik zit hier nu op één van de rustigste campings van Terschelling. Maar nog nooit heb ik nog zoveel herrie van het eiland horen komen. Ik hoop dat de politie de komende uren nog lekker druk heeft met het opruimen van mensen die “aan de wandel” zijn gegaan omdat de taxi capaciteit ernstig verlaagd is geweest deze nacht.

Waar ik ook kwam. Ik werd belaagd door mensen die een taxi wilde. Dit is in zo’n situatie ook niet veilig werken meer. Als de politie de volgende keer weer zo’n Heksenjacht wil doen. Ik hou ze lekker niet tegen. Ik ga dan wel met mijn collega’s een nachtelijke BBQ doen met een heerlijke koud biertje.

Laat de jeugd Terschelling maar met de grond afbreken.

Leave a Reply