Beperkt aanbod vlees in de supermarkten

Het is altijd hetzelfde in de supermarkten. De basiskeuze bestaat altijd uit de bekende drie: Kippenvlees, varkensvlees en rundvlees. Dat is waar de meeste supermarkten vanuit werken. Daarna heb je vaak nog een bakje met een verdwaalde kalkoen. En een paar stellingen met wat vis.

Hoe komt het dat de vleeskeuze in Nederland zo beperkt is? Waarom zie ik nooit een grote stellingen met paarden, schapen en geitenvlees. Waarom durven wij het alleen rond kerst aan om een konijntje te eten. Die beesten zie ik overal lopen in Nederland. Als je kijkt naar de rest van de wereld zijn er culturen bij die alles eten met vier of meer poten. In Korea kun je bijvoorbeeld hond en kat bestellen voor op je bord. Ga je naar zuid-amerika. Daar heb je cavia (Guinese biggetje) aan de spit. In afrika eten ze gefrituurde sprinkhanen voorzien van een suikerlaagje.

Het zal wel komen dat kippen, varkens en runderen economisch erg verantwoordelijk producten zijn. Als je kijk naar de levensverwachting van en varken of een kip, dan ligt deze erg laag. Kippen zijn met 6 weken al rijp voor de slacht. Varkens volgen een paar maanden later ook. Koeien duren wat langer. Maar dat vlees is vaak ook iets duurder. Ook kan een koe economisch eerst ook geld opbrengen door de melk productie. Maar de meeste producten in Nederland zijn toch gebaseerd op kippen en varkensvlees.

De Nederlanders eten steeds meer producten uit andere culturen. Misschien is het over 20 jaar heel normaal dat we in plaats van de gehaktbal een struisvogel burger eten en worsten gemaakt van slangenvlees. Maar tot dan moeten we het echt doen met wat de supermarkten nu aanbieden.

Zal mij benieuwen wanneer ik hier op Terschelling de eerste zeehond burgers ga zien.

2 Comments

Add Yours →

Het is al erg genoeg dat men koeien, kippen en varkens aanbiedt! Weet je wat ik mij afvraag? Dieren slachten ze met plezier, maar mensen? Nee dat zullen we nooit eten. Want mensen hebben een te dikke nek. Ze vinden zichzelf te goed om gegeten te worden. Als je dan toch iets nieuws wil proberen omdat je het aanbod te beperkt vindt, eet dan je eigen arm op! Of je hart, als je dat hebt.

Leave a Reply