Mobiele telefoon om groepen mensen te volgen.

Het zit al een jaar in mijn achterhoofd om hier een stukje over te willen schrijven. Ik ben voor het eerst over die onderwerp getriggert toen ik las dat Vodafone en Tomtom gingen samenwerken om in kaart in te brengen waar de files zich bevinden. Klinkt toch geniaal. Aan de hand van de zendmasten zien waar veel telefoons aan het ophopen zijn en met een slimme rekentruk kunnen bepalen of dat een file is. En die informatie weer gebruiken om iedereen met een tomtom automatisch een route correctie laten uitrekenen om de file te ontwijken. Erg mooie uitvinding die de informatie haalt buiten de logge organisaties om als de ANWB. Nu is de mobiele telefoon gebruiken voor het volgen van grote auto verkeersvormen geen nieuwe techniek meer.

Vorige jaar kwam er een nieuwe mooie applicatie uit voor mobiele telefoons die met een peiling met de zendmasten kan bepalen waar die zich bevind. Het is niet ontzettend nauwkeurig maar je bent wel in staat om te zien in welke wijk in welke stad je bevindt. Dit kan zonder een ‘dure’ en energie slurpende GPS. Helaas is deze techniek niet zo nauwkeurig dat je het kunt gebruiken in een rijdende auto om zo van meter tot meter te zien waar je bent. Maar even snel kijken waar je bent in een grote stad is wel een prachtige toepassing. Deze techniek wordt de laatste paar jaren ondersteund door het gebruik van draadloze netwerken. Toen ik zojuist stil stond op het station in Leiden zag ik minimaal acht draadloze routers.  Als al allemaal in een database staan met een locatie dan is je telefoon met draadloze  wireless mogelijkheden nog een tikkeltje nauwkeuriger in staat om zijn locatie vast te stellen. ook is dit mogelijk met bluetooth.

Al jaren wordt er onderzoek gedaan naar hoe mensen zich bewegen. Hoe bewegen mensen tijdens festivals en evenementen. Wat is er fout gegaan bij voetbalwedstrijden in het verleden. Waardoor er doden vielen door verdrukking. Hoe bewegen mensen tijdens nood. Ook deze informatie moet je heel makkelijk kunnen verzamelen. Stuur een multicast packet over het gsm netwerk en alle telefoons zijn uit te meten.

Ook de provider kan zich hier commercieel op richten. Stuur een SMSje als je in de auto vlakbij een afrit bent met een mcdrive. Stuur kortingbonnen als iemand zich in een winkelcentrum bevind. Maar de informatie is ook nuttig te gebruiken. Volg hoe mensen reizen met de trein en de auto. In geval van drukte gaan mensen de zelfde eigenschappen aannemen als stromend water. Het zal op zoek gaan naar nieuwe routes om toch op de plek van bestemming te komen. Als je bepaalde groepen mensen elke dag gaat volgen kun je daar je wegennet op afstemmen.

Helaas leven wij in een land dat het waarschijnlijk altijd weer tegenstand oproept. Mensen die schrijven dat ze dan geen privacy meer hebben (Dezelfde mensen die wel hun hele leven op hyves en blogs zetten. Wat nou illusie van privacy). Ga die informatie gewoon gebruiken. Mensen zijn nu ook al te volgen aan de hand van bankgegevens, tomtom archief, wifi punten , ov-chipkaart en andere creatieve oplossingen.

Vandaag las ik op tweakers.net dat het volgen van mensen nu nog engere vormen gaat aannemen. Het koopgedrag van ons in winkelscentrums gaat gevolgd worden. Lees en huiver op tweakers.net

Ik stap de trein uit. Jullie weten wel welke trein ik nu pak 😉

2 Comments

Add Yours →

I am speechless. It is a excellent weblog and really engaging too. Great work! That’s not actually much coming from an beginner writer like me, nevertheless it’s all I may just say after diving into your posts. Great grammar and vocabulary. Not like different blogs. You in point of fact know what you?re speaking about too. Such a lot that you simply made me wish to discover more. Your weblog has turn into a stepping stone for me, my friend.

I would like to express appreciation to the writer for bailing me out of this particular matter. Right after scouting throughout the the web and coming across ways which are not pleasant, I believed my entire life was done. Living devoid of the answers to the difficulties you have resolved by way of your website is a serious case, as well as those which might have in a negative way affected my career if I hadn’t come across your website. Your primary ability and kindness in controlling the whole thing was useful. I don’t know what I would have done if I hadn’t come upon such a step like this. I can also at this point look ahead to my future. Thanks very much for this professional and result oriented guide. I won’t hesitate to propose your web sites to anybody who would need direction on this subject matter.

Leave a Reply