Noordelijk Film Festival 2007 : Jardins en nog wat

Okeeh, het persoon wat al die jaren de stukjes voor de NFF krant en de website tikt doet dit zo ontzettend slecht. Sorry, al jaren kan ik echt helemaal niets met deze stukjes. Het is belachelijk soms dat ik op basis van deze stukjes moet kiezen naar welke film ik ga. Als ze eens de moeite nemen om een linkje te maken naar mijn vaste knowledge-base: IMDB zou ik mijn keuzes beter kunnen maken.

Dit jaar doe ik eens gek. Ik neem mijn laptop en camera eens mee. De camera omdat die gloednieuw is en pas gistermiddag uit zijn verpakking is gehaald. Ik moet de camera nog temmen. De laptop omdat die in principe toch altijd met mij meegaat. Nu kan ik voor de film meerdere bronnen op het internet controleren voordat ik daadwerkelijk naar de film ga.

Ik was gisteravond ruim op tijd in de Harmonie. Ik was zelf de eerste bij de zaal. Laat ik dit jaar het festival openen met de film jardins en automne. Een keuze die ik heb gemaakt op het stukje in de NFF krant alleen. Foute boel! Toen de deuren van de FB zaal open zwaaide om de bezoekers toe te laten heb ik op een afstandje mijn collega’s van de kaart controle gevolgd. Vandaag moet ik dit werk ook doen.

Enkele minuten voor de film begint zocht ik stilletjes een plek in de zaal. langzaam dimmen de lichten en zat ik te wachten op de promotie dia’s. Alleen kwamen deze niet. de oude vertrouwde dia’s waren vervangen door een projector. Het noordelijk filmfestival gaat ook met de tijd mee.

Na wat opstartproblemen (je zag de filmrol echt letterlijk het scherm uitvliegen) begon de film. Jardins en automne begint meteen al zeer vaag. Je zit de president van Frankrijk officiele dingen doen. Naar Klein afrika voor staatsbezoek. Een dorpje bedanken voor zijn verdiensten. Je ziet zijn vriendin/vrouw geld over de balk gooien om haar slechte smaak nog verder te ondersteunen. De minister, sprekend Tony Blair op zijn 70e, brengt zijn dagen door met Drank en kaartspelletjes. Totdat het volk er genoeg van krijgt; VIVA LA REVOLUTION. Op ene op de andere dag is die werkloos. Op dat moment werd ik letterlijk gered bij de bel.

Ik kreeg een telefoontje. En zo brutaal als ik ben heb ik deze aangenomen. Bij mijn huisje stond er iemand aan de deur. De keuze om 300 euro te vangen of deze vage film uit te zien is dan niet moeilijk. 10 minuten later was ik thuis om de deal te sluiten.

Over jardins en automne kan ik kort zijn. Je bent op afstand een soort blijspel aan het volgen. De humor is wel lekker zwart. Je hoeft je fantasie maar te gebruiken en je ziet overal wel de humor in. Ik heb echt moeite moeten doen om de film daarom leuk te maken. Niet dat het mij ontbreek aan humor, maar als ik naar de film ga wil ik kunnen ontspannen. In de film worden ook te veel zij lijnen aangeboort. Ik ben na 45 minuten (de tweede acte was net begonnen) weggegaan. Misschien hadden al deze extra verhaal lijnen wel een reden gehad. Maar ik vrees dat deze niet meer gebruikt werd. Daarvoor kun je niet genoeg vertellen in een film.

Dat ik vandaag zag dat de film een mager vijfje heeft behaald verbaast mij ook helemaal niet.

Leave a Reply