Zo zie ik een parkeergarage het liefst

Het parkeren is in de meeste Nederlandse steden een waar drama. Als ik in een centrum van een stad moet zijn, probeer ik altijd zoveel mogelijk met openbaar vervoer te reizen. Maar als ik toch met de auto ga dan vind ik het altijd een fijne gedachte om ergens goed te kunnen parkeren. Flink wat ruimte om de auto normaal te kunnen parkeren. En flink wat ruimte om normaal de deur te openen. Maar helaas is dit niet overal het geval. Neem als voorbeeld de ondergrondse parkeergarage Zaailand in Leeuwarden. Deze is ontworpen in de tijd dat heel Nederland nog reed in de Citroen 2CV en de Fiat 500 (De afgelopen jaren is er bij mensen de lichamen en patsfactor flink groter geworden, Daarom zijn auto’s ook groter geworden). Als ik met de auto in Zaailand rij krijg ik altijd claustrofobisch gevoelens bij het zien van de parkeervakken daar.

Een paar jaar geleden zijn de doden gewekt toen er in het centrum van Leeuwarden een grote put werd gegraven die langzaam ging veranderen in een nieuw ondergrondse parkeergarage. Met behulp van de nieuwste technieken werd een kerkhof en een romeinse stelling weg gegraven om plaats te maken voor modern Romeins beton.

Tijd is regelmatig mijn vijand. Ik heb afgelopen week niet de tijd om met de auto of fiets naar het centrum van Leeuwarden te gaan. Maar moest wel de Apple shop Macme in Leeuwarden bezoeken. Gelijk een goede reden om eens de nieuwe parkeergarage te proberen.

Mijn mond viel letterlijk open. Het is geen donker hol waar je op de tast je auto in een klein parkeervak moet drukken. Nee, oldenhoven is een ondergrondse kartbaan waar je met een zonnebril moet rondrijden vanwege het mooie licht. En het mooiste is dat je de auto normaal kunt parkeren. Je kunt uitstappen zonder je adem in te moeten houden. Hulde voor de mensen die dit mooie stukje techniek hebben ontworpen.

Leave a Reply