Mijn levensverwachting is weer een beetje gestegen. Leeuwarden van A naar Beter

Half Leeuwarden is weer een bouwput. In mijn wijk Bilgaard liggen hele stukken asfalt open. Om de wijk met een auto te verlaten moet je aardig kunnen sturen. Ook op andere plekken in Leeuwarden wordt hard gewerkt.

Kijk op de bovenstaande kaart. De kleur correspondeert met de alinea.

Blauw

Één van de plekken die ik in Leeuwarden altijd haat is het kruispunt bij de brug. Waar de Noordersingel, Camtraburen, Noorderweg en Spanjaardlaan samen komen. Als fietser is het oversteken daar altijd al een hell geweest. De automobilisten geven de fietsers daar niet de ruimte om veilig te kunnen oversteken. Het is meer dan eens voorgekomen dat ik duur gerust enkele minuten heb moeten wachten voordat ik eindelijk eens kon oversteken. Groot was mijn endorfine aanmaak toen ik zag dat ze er nu druk bezig zijn om er een vluchtheuvel te produceren.

Rood

Stel mafkezen. In heel Nederland is er een beetje verwarring over het voorrang beleid. Hebben fietsers nu wel of geen voorrang op een rotonde. In Leeuwarden was het beleid altijd dat Fietsers op een rotonde geen voorrang hadden. (behalve op de mislukte rotonde op het Vliet). Sterker nog . Dit is het beleid van vele steden. Als ik eerlijk ben voel ik me als fietser en als automobilist veiliger bij rotondes waar de auto’s voorrang hebben op een rotonde. Omdat je als automobilist beter kunt anticiperen wat er op de rotonde gaat gebeuren als als fietser vol ik me ook veiliger.

Gemeente Leeuwarden trek nu alle rotonde naar dezelfde standaard. Op de rotonde hebben de fietsers nu voorrang. Hiervoor worden alle rotondes nu voorzien van nieuwe belijning. En dat is best eng. Auto’s stoppen nu voor mij. Maar het ergste gaat toch zijn als ik in een auto zit dat ik nu ook moet remmen.

Geel

Waar ik helemaal warme gevoelens van krijg is dat T-splitsing aan het einde van de Rengerslaan nu ook een rotonde in wording is. Maak het hier ook een stuk veiliger. Als ik vanaf de Rengerslaan met de auto richting het centrum moet dan was dit één van de plekken die het een ernstige belemmering is in mijn vlotte rijstijl. Ook gaat deze rotonde de weg een stuk veiliger maken. Maar waarom die grote bloembak in het midden ?

Door al deze aanpassingen is mijn levens verwachtingen weer een beetje opgerekt.

Leave a Reply