Noordelijk Filmfestival Leeuwarden 2006 dag 2 (donderdag)

Ik kon mijn dienst van vandaag ruilen na een akkoordje. Dat ik wel van 9:00 tot 1:000 de dienst deed voordat ik kon vertrokken richting het Catshuis voor de schoolpresentatie. In dit uur had ik het nog vrij druk met het regelen van dingen. Er moest koffie komen voor de collega’s en er moesten nog dingen bij de zalen op voorraad worden gebracht. Het zweet liep al aardig over mijn lijf toen het 1000 was. Snel mijn festival shirt omgewisseld voor een pak en ik ben op de fiets gestapt voor de presentatie.

De presentatie was maar een kleine onderbreking van het Noordelijk filmfestival. Het liefst had ik de hele week vrij genomen. Maar helaas had de provincie Friesland vandaag ingepland.

‘s avond was ik weer terug. Ik had even thuis gegeten. Scheelt me in de kosten en dan weet ik zeker dat ik even in alle rust kan eten. De eerste film die ik tijdens dit festival pakte was Glue

Glue

Ik twijfelde eerst tussen deze film en Deense film a Soap. Maar heb toch voor de Glue gekozen omdat een collega van mij deze film graag wilde zien omdat Argentinië bekend staat om de mooie beelden. Helaas speelde deze film in het meest stoffige deel van Argentinië af. Dus het argument van de mooie beelden viel al af. Het verhaal was net zo mager als de beelden van de omgeving. De film draait om enkele jongeren op het hoogtepunt van hun pubertijd compleet met de onzekerheden die erbij horen. De film ging op veel punten gewoon te traag. Drie jongeren die elkaar lopen af te kussen in het toilet. Ik vind het prachtig. Maar ik merkte aan het geslik in de zaal dat het voor de ouderen iets te veel werd. De fiets scene’s vond ik top weergegeven. 35mm blijft gewoon heers en meester in het toveren van mooie beelden.

We feed the world

Dit is een documentaire. Het eerste wat me opviel was dat deze niet op 35mm werd getoond. Dit is meteen te merken aan de beeldkwaliteit. We feed the world is een film die je niet ziet om de beelden maar om de boodschap die het wil vertellen. Ik wist door het schoolproject van Novib dat er oneerlijke handel in de wereld is. Ik wist niet dat het zo erg was. In een grote stad als Wenen wordt dagelijks vele vrachtwagens met brood opgehaald om vernietigd te worden. Omdat het brood 1 dag oud is voldoet het niet meer aan de westerse standaarden om verkocht te worden. Wij verbouwen mais in Europa om te gebruiken als brandstof. Europa verkoopt groenten en fruit op de Afrikaanse markt onder de prijs van afrikaanse producten. Dit dankzij Europese subsidies. 90 % van de Sojabonen die in Brazilie worden verbouwd is voor Europees vee. Terwijl er in Brazilie grote groepen bevolking honger lijden. Je ziet het proces van ei naar kippebout. Dit proces is zo intensief dat een kippeslachtfabriek dagelijks 50.000 kippen verwerkt. Vol geautomatiseerd. Na deze film heb je een kwartier lang een brok in je keel. Om daarna weer door te leven zoals je dat altijd deed.

Hellbent

“The first gay slasher movie” Foute horror film over vier homo vrienden die op Haloweennacht gaan feesten. Ze worden op de hielen gezeten door de duivel met een scherpe zeis. Op IMDB heeft deze film een (hoge) 5.8 gekregen. Dat vind ik nou net iets te veel eer voor deze film. De budgetheid spat van het scherm. Het is een film die alle foute homo vooroordelen behandeld. Ik heb me prima vermaakt bij deze film. Maar het is een film die niet op een filmfestival op 35mm thuis hoort. Maar eerder op een horror cult budget filmkanaal.

Leave a Reply