Volcraft SL50 decibelmeter – Even de versterker een lesje leren

Vorige week deelde ik al mee dat ik een decibel meter had besteld om mijn luidsprekers eens goed af te stellen. De bestelling duurde ik langer dan ik verwacht had. Nogmaals vind ik dit geen probleem. De laatste paar weken heb ik zo hard gewerkt aan www.weesvoordelig.nl dat het mij even niet kon boeien wat er om mij heen gebeurde.

Conrad heeft voor zijn klanten een service die ik elke grote postorder bedrijf aanraad. Geeft de klant de keuze om je bestelling te bezorgen bij een winkel. Ik zit elke dag op school. Ik ben dan niet in staat om thuis pakketjes in ontvangst te nemen. Dus heb ik bij de bestelling aangegeven dat mijn pakketje bij de videotheek in Leeuwarden bezorgt mag worden. Die is toch zevendagen per week open. Van vroeg tot laat. Perfect.

Om toch een beetje milieu bewust te zijn heb ik mijn bestelling laten bezorgen in een plastic doos van gerecycled kunststof. Zo’n doos komt altijd van pas. Een kartonnendoos stamp ik vaak toch plat en gaat de oudpapierbak in. Nu heb ik voor € 2,20 een leuke opbergbak.

De Volcraft SL50 decibelmeter is compleet met handleiding en batterij geleverd. Verder is die voorzien van een backlight lampje. Kan ik ook eens in een donkere kroeg of bioscoop metingen verrichten.

Het apparaat heeft op de achterkant een aansluiting met een engelse schroefdraad. Het apparaat is daardoor ontzettend makkelijk op een statief te monteren. Het statief is weer geplaatst op het punt in de kamer waar ik altijd televisie of film kijk. De bank!

De versterker op surround mode gezet en de meting kon starten. Zo kwam ik erachter dat de center speaker makkelijk 1 dB zachter mocht. De rearspeakers stonden helemaal te luid. De output daarvan is de helft minder gemaakt door het signaal met 3 dB te verlagen. De subwoofer stond helemaal te luid. Maar daar heb ik niets aan veranderd. De woonkamer hoort te trillen bij een explosie.

Ach, voor die paar euro’s die je betaald voor dit apparaat is het zeker leuke aanwinst. versterkers en speakers zijn out-of-the-box nooit op elkaar afgesteld. Door een paar minuten meten en instellen is het geluidbalans zoveel beter geworden. Mijn volgende item op mijn verlanglijstje is een nieuwe versterker. Eentje waar de decibelmeter al standaard in zit gebouwd :p

2 Comments

Add Yours →

Met deze meter kun je alleen een dBc meting doen. En voor het menselijk oor heb je een dBa meting nodig. Dus tenzij je bionische oren hebt, twijfel ik aan het nut van je meting.

@Erik
Inderdaad. Je had beter de SL 100 kunnen nemen. Met dit apparaat kan je zowel dbA als dbC registreren. Alleen is het bereik misschien wat te laag om de lage en hoge tonen waar te nemen, evenals het gemis van een outjack om de gegevens persistent op te slaan. Daarnaast is de responsetijd rond de 125ms. Maar voor de prijs-kwaliteit is het zeker wel waard om eens incidenteel te meten.

Groetjes,
C. van Dijk

Leave a Reply