Maandag Sessies : Martijn Aslander en Marja de Vries

Afgelopen maandag heeft de Minor Ondernemen een uniek programma samengesteld voor de studenten van de opleiding Communication and Multimedia Design. Met grote getallen waren wij allen samen gekomen in de penthouse van de Minor Ondernemen.

Na deze maandag puilde mijn notitieblok uit van tekst, lijnen, vlakken en stippen. Dit soort dingen moet ik uitwerken. Online zetten. Het is voor mij een reflectieverslag op de uren dat mijn hoofd als een bruistablet aan het werk was. Ik heb de ontvangen informatie vermengt met mijn eigen interpretatie. Ik vraag ook niet om dit stuk te lezen. Het is voor mezelf en voor de belangstellenden. ALs je niet verder wilt lezen dan kan jij nu nog appeltje-w doen.

Martijn Aslander

Van Martijn Aslander heb ik in grijs verleden ook een presentatie van mogen volgen. Tot heden heb ik er ontzettend spijt van dat ik er nooit echt gebruik heb gemaakt van zijn wijsheid. Daarom ga ik nu in de herkanzing. Voor iedereen die Martijn Aslander niet kent. Hij is wereld beroemd onder een kleine groep mensen in Nederland. Zijn kracht is mensen en informatie. Jaarlijks is hij betrokken bij duizenden projecten. Hij kent actief 4000 mensen en ontmoet er wekelijks 200 nieuwe. Klikkerdeklik voor meer informatie over Martijn.

Het overgrote gedeelte van de bedrijven werken op een verkeerde manier. Zij proberen een winstmaximalisatie na te streven. Winstmaximalisatie = vernieling. Bedrijven zijn bezig met het implementeren van Big Brother achtige toepassing. Toepassingen die angst bij het personeel moeten aanwakkeren om ze op die manier productiever te maken. Hoeveel Nederlanders hebben geen plezier in hun werk? Mijn doel bij de Minor Ondernemen is voor mezelf een toekomst uit te stippelen wat de AOW/pensioen overbodig gaat maken. Iedereen die op zijn 65 aangeeft dat die niet wil stoppen met werken heeft plezier in zijn werk! Ik zal zeker niet verbaast zijn als Martijn over 45 jaar nog steeds actief workshops geeft :p. Een overweldigende hoeveelheid vingers gingen de lucht in op de vraag hoeveel aanwezige studenten het meest productieve zijn tussen 21:00 en 1:00 in de avonduren. Hierop moet Nederland als kennis/dienst land meer op inspringen. Wat heb je aan avondmensen die in de ochtend versuft achter hun bureau half werk leveren?

Tijdens de lezing van Martijn hield ik mezelf een spiegel voor. Ik kan mij altijd slecht concentreren. Mijn hoofd bruist altijd. Saaie colleges/workshops heb ik een jeukende allergie voor. Ontspannen kan ik niet. Als mijn hoofd bruist is mijn grootste fout dat ik niet de juiste en nuttige informatie kan filteren en gebruiken. Een voorbeeld hiervan is dat ik pas over mijn beperkingen ga nadenken als ik hierover wordt geïnspireerd, zoals bij deze lezing. Creativiteit is iets wat je vaak niet alleen kan doen. Je kunt dit krijgen als je veel met mensen communiseerd. Hieronder versta ik wel een dialoog. Monologen gesprekken zijn de absolute dooddoeners bij inspirerende gesprekken. Wat ik me ook realiseerde is dat ik het meer moet hebben over dingen waar ik zelf helemaal niets over weet. Het is te gemakkelijk uit eigen bescherming te praten over dingen waar je al veel over weet.

Wat ik de komende weken bij de WOW fase van de Minor Ondernemen naar toe wil is die grote storm van informatie in mijn hoofd in goede banen te leiden. Tegen de wind zeilen kan geen enkele zeilboot. Ik moet met mijn boot goed door mijn hoofd zeilen om de informatie eruit te krijgen. Voor of ruime wind als ik ontspan (ontspan tips gevraagd!) . Halve wind of aan de wind bij heftige sessies. Ik moet leren om die informatie die relevant is eruit te plukken. Maar wat ook belangrijk is dat alles waar ik een goed gevoel bij heb onmiddellijk moet vereeuwigen naar een analoog of digitaal medium. En zo mijn waarde te leren voor deze wereld.

Om het bovenstaande stukje samen te vatten. Dingen waar mensen het over feestjes over hebben na een paar flesjes bier. Dat soort informatie moet je koesteren en gebruiken. Joke Lunsing heeft mij ooit het advies gegeven om kritisch na te denken of ik die storm in mijn hoofd wel wil temmen. Het is een vloek en een zegen tegelijk.

Nederland gaat veranderen. Als voorbeeld noemde Martijn het huidige banksysteem. Wij lenen van de bank voor 12 procent rente geld. Maar wij lenen aan de bank geld (via onze spaarrekening) voor maar een lousy drie procent. Door dit grote verschil houden wij een systeem in stand dat de meesten banken maar grote kantoren en grotere bonussen uitkeren aan de managers. Martijn voorspelt dat over een decennia er hele nieuwe manier bestaan van geld lenen. Als voorbeeld noemt hij boober. Peer to peer uitlenen van geld.

Een gemiddelde mens kent 400 mensen. Al die 400 mensen kennen gemiddeld ook weer 400 mensen. Je hebt toegang tot 160.000 mensen die kennis hebben en mensen kennen.

Netwerken anno nu houdt in dat je moet geven en delen. Vertrouwen is ook ontzettend belangrijk. Als je dingen beloofd die jij niet waar kunt maken moet je weer heel goed je best doen om het vertrouwen terug te winnen. Koester je vrienden. Vraag je dierbaarste vrienden niet als je je netwerk nodig heb. Maar maak wel gebruik van de vriendenkring van je vrienden. Ook een hele goede tip die Martijn ons gaf is het doen van vrijwilligerswerk bij het bedrijf waar je graag wil werken. Stel je eens voor dat je leeft van een uitkering en je hebt niets te doen. Ga dan vrijwilligerswerk doen. Jij krijgt de ervaringen en contacten en het bedrijf bespaard geld.

Vanaf maandag heb ik iedereen die ik ken de status null gegeven. Een ruwe diamant. Ik ben altijd te snel in het oordelen over mensen. Ik wil de mensen nu eerst goed leren kennen voordat ik er een status aan kan hangen. Mensen hebben hun voordelen en nadelen. Ik moet niet te snel gaan oordelen over de nadelen van een persoon. Misbruik je kennisgroep niet voor zelfverrijking. (Karma: als ik goed doe, dan krijg ik goed © Gerben the grey)

De huiswerk opdracht is ook erg leuk : Ontmoet de komende maanden drie bekende mensen. Ja heb je, nee kun je krijgen.

Lifehacking

Lifehacking vind ik nog steeds moeilijk om juist te defineren. Martijn noemt hacken het modulairen naar je eigen behoefte. Lifehacking doet iedereen. Het heeft alleen sinds een paar jaar een naampje gegeven en mensen zijn er actief hun ervaringen over het delen. Lifehacking is het leuker en makkelijker maken van het leven. Een beetje macgyveren en bewust nadenken over elke stap die je doet. Het ontdekken, uitproberen en delen van ervaringen. Lifehacking kan van alles zijn. Het gebruiken van RSS voor het volgen van je favoriete websites. Het scheren onder de douche om daardoor enkele minuten te winnen.

Je moet de dingen stap voor stap doen. Je moet nooit vooruit werken als je niet de juiste stappen weet. Lifehacking is het ook wegnemen van stappen. Niemand weet hoe oud die gaat worden! Als je te veel tijd besteed aan geen leuke dingen is dat verspilling. Denk daarom bewust na over de stappen die je wilt nemen. Ga recht op je doel af.

Martijn is gek op informatie. Hij verslindt honderden bladen per maand. Letterlijk. Zijn manier is het uitscheuren vn pagina’s die hij leuk vind. En als hij reist, wat hij het liefst met het openbaar vervoer doet leest hij deze pagina’s door met de kunst van het speedreaden. Zo ook met interessante webpagina’s. Mensen vinden het lezen van een beeldscherm niet fijn. Print het uit en lees het op een relaxte plek. Sinds maandag heeft mijn laser printertje meer pagina’s gedaan dan hij normaal in een maand doet.

Onze generatie moet nu een stuk efficiënter gaan werken met de komende grijze golf. Nog een paar jaartjes slapen en de babyboomers gaan massaal met vakantie. Er gaat volop werk beschikbaar zijn voor iedereen. Vuilnismannen kunnen door de komende situatie wel eens de rijkste mensen worden omdat dat werk is wat niemand wil doen.

Al die lege kantoren. Treinwagons met afgedankte lease auto’s die naar Polen gaan. Luierfabrieken die op volle toeren gaan draaien. 2010 belooft een mooi jaar te worden voor iedereen die als doelgroep heeft : ouderen.

Was het in een ver verleden nu een uitvinding of een lifehack? Toen wij als mens in de prehistorie vuur gingen gebruiken als verbetering van ons leven?

En wanneer gaat het huidige China eens vallen door de stroomversnelling van informatie waar wij de afgelopen jaren inzitten. De Chinese (fire)muur kan niet alles gaan filteren wat de party verborgen wil houden voor die Miljarden mensen. In China worden 4 mensen per seconde geboren en 20 mobiele telefoon abonnementen per seconde afgesloten. De informatie gaat daar nu harder dan ooit. Helaas weet de leiding in China de ware kunst van angst te gebruiken.

Marja de Vries

Marja de Vries heeft in het verleden Biologie les gegeven. Haar ervaringen en wijsheid heeft ze gebundeld in het boek: De hele olifant in beeld. Het wordt op het Nijenrode gebruikt als studiemateriaal. Marja heeft zich altijd verbaast waarom Biologie lessen in Nederland niet gegeven kunnen worden zoals Biologie bedoelt is. Het opnemen en ontdekken van dingen in de natuur. Het leren van bloemetjes uit boeken is dat niet! Helaas gebeurt het wel zo.

Mensen concluderen dingen die om hun heen gebeuren op hun eigen manier. Dit deed me denken aan een mopje wat Sypie mij ooit vertelde:

In een laboratorium zijn geleerden bezig met een experiment op een kikke.

BOE! De kikker springt 1 meter omhoog. Er wordt één been afgebroken

BOE! Kikker springt 75 cm omhoog. Weer een been eraf

BOE! Kikker springt 50 CM omhoog. Er wordt weer een been in de afvalbak gegooid

BOE! Er wordt genoteerd: Kikker springt 25 cm omhoog. Weer gaat er een been eraf

BOE! BOE! BOE! BOE! De geleerden kijken elkaar aan en noteren : Kikker is doof.

Is mijn beeld van de wereld zoals ik die nu heb wel realistisch? heb ik wel een idee hoe de wereld om mij heen eruit ziet? De afgelopen jaren leren wij de verkeerde dingen op school. De dingen die wij leren zijn competenties die worden vastgesteld door een regering die economische groei van te voren al heeft vastgelegd. Ik heb jaren lang dingen geleerd waar ik helemaal niets mee kan. Ondertussen had ik graag veel meer dingen willen leren waar ik in de wereld daadwerkelijk iets aan kan hebben. Ik noem dingen waar je dagelijks mee te maken heb. Bevolkingen, Energie en voedsel.

Er wordt krampachtig vastgehouden aan oude dingen. Al eeuwen maken oude dingen plaats voor nieuwe dingen. Dit is fantastisch. Toch blijven veel mensen krampachtig vasthouden aan oude dingen. Platenmaatschappijen zijn hier een goed voorbeeld van. Al een eeuw werken ze volgens een vast systeem. Tien jaar geleden zijn ze hevig wakker geschud door Napster. Vandaag de dag weten ze nog niet welke koers ze moeten varen. Dit soort mensen herken je vrij makkelijk. Zij hebben thuis nog een VCR staan en eten boerenkool op vakantie. Veranderingen moet je ook niet stoppen, maar juist aanmoedigen.

De hele Olifant in beeld legt uit hoe wij als mensen zijn en functioneren. Ik hoop dat ik zo het dichtst in de beurt kom met de juiste uitleg. Dit wordt uitgelegd aan de hand van zeven wetten. Hierin komt aan bod de vaste denkpatronen van mensen en hoe deze werken. Met deze informatie kun je een nieuwe wereld gaan ontdekken. Mensen zijn massa konijnen. En massa is nodig om de massa in beweging te houden. Helaas blijven ze allemaal in hetzelfde denkpatroon welke je kunt plaatsen in natuurwetten. De recht van de sterkste en grootste ego bijvoorbeeld.

Kinderen kennen ook geen beperkingen in het denken. Helaas gaat dit door de opvoeding verloren. Opvoeding is ook dodelijk. (Kinderen zijn de perfecte gebruikers van web2.0 website. De jeugd doet nu al dingen waar wij ouderen over praten. Weten de marketeers dit?)

Ik heb “De hele olifant in beeld” meteen gekocht. Thuis gekomen heb ik meteen ook the fourth-hour workweek op mijn verlanglijstje gezet. Die avond heb ik Getting Things Done gepakt. Wat schetste mijn verbazing. The fourth-hour workweek stond al in mijn boekenkast. Binnenkort twitter eens actief leren gebruiken en de vraag rondsturen : “wie heeft een goede overzicht website voor dvd’s en boeken ? :p”

Marja de Vries spiekbriefje

Update : De video staat nu ook online

2 Comments

Add Yours →

Leave a Reply