Sziget festival Boedapest dag 1 (zaterdag)

Ooit had ik er over gelezen; een groot muziekfestival op een eiland. Een eiland in een rivier. Alleen had ik toendertijd dat artikel veel te snel gelezen. Ik dacht altijd dat dit festival in Istanbul (Turkije) was. (Ik ben altijd in de war met Boedapest, Istanbul en Boekarrest). JH had een paar weken geleden in Groningen de reclameposters gespot over dit festival. Het is inderdaad op een eiland. Het is alleen niet in Istanbul, maar in Boedapest. Jammer genoeg was mijn kennis van de Europese hoofdsteden voor aanvang van deze vakantie niet zo goed als ik zelf altijd gehoopt had. Een middagje Google Earth om even goed te bekijken hoe Europa nu werkelijk inelkaar zit doet wonderen.

De website van het Sziget Festival vertelde ons meteen al dat line up is helemaal niet verkeerd is. Boedapest is ook maar 1450 KM rijden vanuit Nederland. Een stuk dichterbij dan Istanbul bul of Boekarrest. De eerste bestemming van de vakantie was daardoor al snel bepaald. Jij had in de  vorige blog al gelezen dat de heenweg in 24 uur is gedaan. Dit had zijn redenen. Het begint met Tom en eindigt op York. De frontman van de Radiohead. Ik was bang als ik rustig aan had gedaan dat we te laat zouden zijn voor het optreden en misschien nog erger. Dat alle dagkaarten al waren uitverkocht.

Sziget dag armbandjes
Sziget dag armbandjes

Zaterdag al vroeg in de middag de dagkaarten gekocht. RL had het geluk dat hij zwart een weekkaart kon kopen voor een leuk bedrag. JH en ik moesten wel elke dag de volle pond betalen. Maar duur was het zeker niet. Een dagkaart voor het Szigetfestival kost maar 24 euro. Dus 96 euro voor vier dagen festivalplezier. De weekkaart voor zeven dagen kost 100 euro. Maar omdat wij alleen alleen de laatste vier dagen van het festival gingen bezoeken konden we toch weer vier euro in onze zak steken. Omdat we er toch vroeg waren hebben wij alvast het eiland verkent.

Het Sziget eiland verkennen
Het Sziget eiland verkennen

Het eiland is een jungle van tenten, tenten, tenten, tenten en bomen. Overal waar je kijkt zie je dus tenten en bomen. Verdwalen is een makje. Als je niet van je zelf een goed orientatie vermogen hebt is dit festival een waar festijn. Het maakt niet uit welke kant je uitloopt. Overal is muziek en mensen. En omdat het een eiland is kun je nooit te ver lopen. Je loopt dan gewoon de donau in. De meeste (Zeg maar gerust allemaal) muziekfestivals hebben een scheiding in het festivalterrein en het campingterrein. Sziget heeft dit totaal niet. De tenten staan tussen de podia’s in. Alles staat doorelkaar heen. Iets wat in regeltjes-paradijs Nederland nooit mogelijk zou zijn.

Je loopt het Festival terrein op over een oude brug. Het eerste wat je tegenkomt is natuurlijk de controle. De borden vermelden dat je in principe geen paraplu, messen/wapens en foto/video apparatuur het festivalterrein op mag meenemen. Maar mijn (grote) digitale camera en zakmes werden niet eens opgemerkt. Op het terrein zag ik de mensen lopen met paraplu’s, met grote slagersmessen hun brood smeren bij de tent en digitalecamera met zoomlenzen die makkelijk voor bazooka hadden kunnen doorgaan. Wat hou ik van dit land.

Dit zie je niet op Lowlands
Dit zie je niet op Lowlands

‘S avonds begonnen met een optreden van Radiohead. Het stond helemaal vol met bij hoofdpodium. Ik was bang dat de artiesten na een uurtje alweer zouden aftaaien. Maar dit valt reuze mee. Het optreden duurde ruim anderhalf uur. Hoe oud de muziek van Radiohead ook is. Het zal altijd tijdloos blijven. Na radiohead moest er even gesupport worden bij de Nederlandse Band Relax. Zij brengen reggae op een lekkere frisse maar opzwepende manier. Het publiek bestond bijna alleen maar uit Nederlanders. (Compleet met de drie kleur vlaggen :p) We hebben zelfs nog even de polonaise gedaan.

Wachten op Radiohead
Wachten op Radiohead
Meezingen met Radiohead
Meezingen met Radiohead
Nederlandse reggae met Relax op Sziget

De vakantie naar Hongarije en Kroatie artikelen:
Op vakantie naar Hongarije en Kroatie
Sziget Festival dag 1 zaterdag
Sziget Festival dag 2 zondag
Sziget Festival dag 3 maandag
Sziget Festival dag 4 dinsdag
De Wereld stad Boedapest, hoofdstad van Hongarije
Van Boedapest naar Zagreb
Zagreb, deze Kroatische hoofdstad is toch een verrassing
Van Zagreb naar Plitvice. Onze volgende tussenstop
Bezoek aan het plitvice meren gebied Kroatie
zonder polarisatie filter en met polarisatiefilter
Nu willen we toch wel een paar dagen zon in Sibenik
De vakantie auto’s. Wat rijdt er allemaal in Kroatie
Aan alles komt een eind. Ook aan de vakantie

Leave a Reply